INSIDER

Mo­bil­lal men­tett éle­tet a hős já­ró­kelő Új­pes­ten

A Szív City app­li­ká­ci­ó­nak kö­szön­heti egy férfi, hogy meg­me­ne­kült.
  • Szerző: Ripost

Hatalmas szerencséje volt annak a munkásnak, akinek az utcán leállt a keringése. A mentők riasztását ugyanis vette a Szív City applikáción keresztül egy 43 éves lemezlovas, kocsiba vágta magát és pillanatok alatt a helyszínre ért, majd addig alkalmazta az életmentő szívmasszázst, amíg a mentők ki nem értek.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Bejelzett az életek megmentésére létrehozott Szív City nevű applikáció a budapesti Szerdahelyi Roland zsebében. Azt jelezte, hogy 800 méterre tőle, Újpest-Városkapunál valaki rosszul lett.

"Éppen az újpesti hangstúdiónkban voltam, amikor riasztás érkezett az alkalmazáson keresztül" - mesélte a -nak az életmentő. "Azonnal kocsiba ültem, és pár perc alatt kiértem a helyszínre, ahol az eszméletlen férfit a kollégái egy falapra fektették. Ekkor még lélegzett, de pár perc múlva leállt a keringése. Levettem a pólóját és megkezdtem a szívmasszázst és a lélegeztetést. Ezután érkeztek meg a mentők, mire betették a mentőautóba, már lélegzett."

Szerdahelyi Roland mindenkit arra biztat, hogy töltse le az applikációt, és ne féljen az újraélesztéstől.

"Fontos, hogy mindig legyen bekapcsolva a mobilnet és a GPS a telefonunkon, hiszen csak így tudunk segíteni a bajbajutottakon, bármikor érkezhet riasztás" - vélekedik Roland. Lapunk úgy tudja, a beteg állapota stabil, intenzív osztályon ápolják, mint kiderült, agyvérzése van.

Hogyan működik a Szív City?

Eközben a címlapon

A Szív City applikációt eddig közel 13 ezren töltötték le. Az alkalmazás a mentőszolgálat jelzése alapján riaszt, ha a közelünkben valaki rosszul lett, másrészt megmutatja, hol van a legközelebb újraélesztő készülék.

  • "Ha a mentőkhöz befut egy hívás, a mentősirányító kiküldi a legközelebbi gyorskocsit, ezzel egy időben pedig megnyomja a gépén a „Szív City gombot”, amivel gyakorlatilag kiküldi a riasztást az applikáción keresztül a legközelebbi felhasználóhoz.  Ha többen is a közelben vannak, két embert is a helyszínre riaszt, a harmadikat pedig a legközelebbi defibrillátorért küldi az appon keresztül" - tájékoztatta a Ripostot Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője. A mentőknek sokszor legalább 10-15 perc kell, hogy eljussanak a bajbajutottakhoz, akik viszont csupán 4 percet bírnak ki oxigén nélkül. Az alkalmazásnak köszönhetően már 11 embert mentettek meg a hétköznapi hőseink - tette hozzá a szóvivő.

A segítségnyújtók a Szív City applikáció térképén keresztül azt is látják, hol van a legközelebbi defibrillátor, azaz újraélesztő készülék. Egyre több helyen van már ilyen, főleg iskolákban, óvodákban, hivatalokban, közintézményekben. Sokszor az ajtón is jelölik, hogy defibrillátor van az épületben.

A is letöltötte az applikációt, hozzánk legközelebb a III. kerületi Polgármesteri Hivatal épületében van a legközelebbi készülék. "Öt éve kint van a defibrillátor a recepción, de szerencsére sosem kellett még használni. Viszont, ha itt, a főtéren vagy a közelben bárki rosszul lenne, életet menthet" - mondta a Ripostnak Szalinai Szilvia Ildikó, a polgármesteri hivatal osztályvezetője. Mint a Ripost megtudta: az alkalmazottak tanfolyamon is részt vettek, de bárki használhatja a kihelyezett defibrillátort, amihez van rövid útmutató is.

Hősképzést indított a Mentőszolgálat

Minden hónap utolsó hétfőjén lehetőséget ad az Országos Mentőszolgálat arra, hogy a jelentkezők begyakorolják az újraélesztést.

  • - Hónapról hónapra egyre többen jelentkeznek -mondta lapunknak Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője. Az applikációt a hősképző tanfolyamtól függetlenül bárki letöltheti és használhatja.