EZO

Már most írd be a nap­tá­radba! Ja­nu­ár­ban ér­ke­zik a kék hold

Az idei év első hó­nap­já­ban olyan dolog tör­té­nik a Hold­dal, ami csak na­gyon rit­kán esik meg! Ja­nuár 31-e kü­lön­le­ges nap lesz, egy­szerre három lát­vá­nyos­ságra ké­szül­he­tünk.

Január 31-én kék hold lesz, ismét itt a telihold, ráadásul szuperhold is várható ezen a napon, tehát három rendkívüli jelenség is lesz egy időben.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Bár a „once in a blue moon” kifejezés az angolban a nagy ritkán vagy a soha be nem következő dolgokat jelöli, valójában a jelenség ennél gyakoribb: kék hold nagyjából 2,5 évente fordul elő a NASA szerint. Amikor egy hónapon belül kétszer nő a hold teljes méretére, vagyis kétszer láthatjuk a csillagos égen a teliholdat, a második alkalmat kék holdnak nevezik. Ezekben az években értelemszerűen 13 teliholdat figyelhetünk meg. Idén január 1-én volt a hónap első teliholdja, január 31-re esik a második, a kék hold.

Honnan az elnevezés?

Deborah Byrd, az Earth & Sky rádió producere a hetvenes évek végén talált egy feljegyzést a 13 teliholdas évekről. Ő kezdte el használni a kék hold megnevezést a rádiójában az egyazon hónapon belüli második teliholdra.

Hármas egybeesés

Telihold általánosan 29,5 naponta van, kivéve a februárt. A január 31-i telihold 14:27 perckor az Oroszlán jegyében lesz.

Teliholdkor akkor van szuperhold, amikor a Hold a Föld körüli pályájának hozzánk legközelebbi pontján vagy legalábbis annak közelében jár. Ilyenkor fényesebb a holdkorong, bár ez nem nagyon látványos.

Ritka, hogy ez a három jelenség egybeessen, bár a kék hold naptári esemény, nem égi jelenség.

Eközben a címlapon