MAMAKLUB

Már a két­éve­se­ket is meg­be­te­gí­tik az okos­te­le­fo­nok

A ku­ta­tá­sok sze­rint már a ki­csik­nek is egyre több lelki prob­lé­mát okoz a mo­bil­hasz­ná­lat. A szak­ér­tők sze­rint már napi egy óra mo­bi­lo­zás is ká­ro­san hat az egész­sé­gükre.

Már napi egy-két óra mobiltelefonozás jelentősen növeli a lelki problémák kockázatát – erre jutottak amerikai kutatók, akik szerint a túl sok képernyő-bámulás hatására a kicsik szorongóvá vagy lehangolttá válnak, ugyanakkor a világra való kíváncsiságuk jelentősen csökken. Az érzelmi stabilitásuk is kárt szenved, nem tudnak uralkodni magukon, és kevésbé lesznek hajlandóak befejezni a feladataikat.

A legnagyobb veszélyben persze a képernyőfüggő tizenévesek vannak, de a 10 év alattiak, és a legkisebbek fejlődő agyára is hatással van a képernyő.

Fotó: Pixabay
Fotó: Pixabay

Épp ezért nagyon fontos, hogy a szülők odafigyeljenek arra, mivel is töltik a gyerekek a szabad idejüket. Az életükbe bele kell férnie a megfelelő mennyiségű pihenésnek, a sportnak, a tanulásnak és a társas tevékenységeknek, ehhez pedig az kell, hogy korlátozzák a képernyő előtt töltött időt, legyen az akár számítógépes játék, akár tévézés. A kettő-öt éves gyerekek esetében ez az időtartam semmiképp ne legyen több egy óránál, az iskolások és tizenévesek esetében pedig két óránál.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

A kutatók több mint 40 000 amerikai háztartást mértek fel ebből a szempontból. A kérdőívekből az derült ki, hogy a tizenévesek szélsőséges esetben akár hét órát is eltöltenek a képernyő előtt. Ettől viszont kétszeresére nő körükben a szorongás és a depresszió kockázata azokhoz képest, akik naponta mindössze egy órát töltenek az elektronikus eszközökkel.

Fotó. Pixabay
Fotó. Pixabay

Ugyanakkor az is világossá vált, hogy a közösségi médiában töltött idő rosszabbul hat a mentális egészségre, mint a tévézés – a kicsik pedig elsősorban ez utóbbit művelik. Ám ebben a korosztályban is megfigyelhető, hogy az az óvodás, aki 3-4 órát tölt a tévé előtt, kétszer annyi esetben veszti el az önuralmát, és 46 százalékkal kevésbé tud lenyugodni, mint azok, akik csak egy órát töltenek a televízió előtt. Minél több ideje megy el a gyereknek a képernyők előtt, annál kevésbé hajlandóak befejezni a feladataikat, és annál kevésbé érdeklődnek az új dolgok elsajátítása iránt. A kutatók arra is figyelmeztetnek, hogy sok gyerek esetében a túlzott kütyüzés alvászavarokhoz, elhízáshoz vezethet. Ráadásul, akik a társasági életük színteréül is kizárólag az online médiát használják, gyakran kevésbé rátermettek szociális helyzetekben, és gyakrabban esnek áldozatul az online zaklatásnak is.