INSIDER

Ma­gyar vétó az ukrán ok­ta­tási tör­vény miatt

Jogi ga­ran­ciák nél­kül Ma­gyar­or­szág nem adja fel a je­len­legi po­li­ti­ká­ját az ukrán ok­ta­tási tör­vény ügyé­ben - je­len­tette ki Szij­jártó Péter kül­gaz­da­sági és kül­ügy­mi­nisz­ter.
címkék:
  • Szerző: RIPOST

A tárcavezető kiemelte: ha Magyarország elengedi a vétó lehetőségét a nemzetközi szervezetekben, azzal lemond az egyetlen eszközről, amellyel megvédheti a kárpátaljai magyarokat és kényszerítheti Ukrajnát, hogy feleljen meg a nemzetközi jogszabályoknak.

Szijjártó Péter közölte: február 14-15-re tervezte a NATO a NATO-Ukrajna honvédelmi miniszteri bizottsági ülést, ennek megrendezését Magyarország megvétózta, így a szövetség főtitkára arról tájékoztatta a tagállamokat, hogy az ülést nem tartják meg.

EZT OLVASTAD MÁR?

A külügyminiszter kifejtette: ugyan próbáltak Magyarországra nyomást gyakorolni, hogy ne éljen a vétójogával, de az ország ellenállt, mert a magyar külpolitika kötelessége megvédeni a magyarokat, bárhol is élnek. A nemzetközi politikában minden mindennel összefügg, így Magyarország nem fogadta el azt az érvelést, hogy egy kisebbségi ügyet ne lehessen egy nemzetközi szervezet kereteiben a vétójoggal összekötni - magyarázta.

A külügyminiszter szerint "kommunikációs hadviselés is zajlik", mert olyan álhíreket próbálnak megjelentetni a sajtóban, hogy megállapodás született az ügyben, és minden el van rendezve. Azonban ez nincs így, és az, hogy Ukrajna kitolná az átmeneti időszakot, nem ér semmit, hiszen akkor ugyanaz a törvény lépne életbe később - közölte.

Arról is beszélt, hogy a törvény végrehajtására utal, hogy a világirodalmat már ukránul kellene tanítani szeptembertől, továbbá körlevelet küldtek az iskoláknak, hogy felmérjék, mennyire beszélnek ukránul a tanárok.

címkék: