OLDALVONAL

Mi lesz most? Nagy vál­to­zás előtt a ma­gyar foci

Az MLSZ el­tö­röl­heti a "fi­a­tal­sza­bályt", ami nagy la­vi­nát in­dít­hat el. Jó és rossz kö­vet­kez­mé­nyei is le­het­nek a dön­tés­nek.
  • Szerző: HBK

Alaposan felforgathatja a magyar fociklubok életét a következő szezontól az MLSZ, a hírek szerint a szövetség eltörölné az úgynevezett „fiatalszabályt.” Ennek lényege, hogy most több pénzhez jutnak azok a csapatok, amelyek fiatal magyar tehetségeket játszatnak. A szabályváltozásnak pozitív és negatív hatásai is lehetnek, ezeket gyűjtötte össze a .

Zsótér Donát (lila-fehér mezben) azon fiatal tehetségek egyike, aki gyakran játszik az NB I-ben
Zsótér Donát (lila-fehér mezben) azon fiatal tehetségek egyike, aki gyakran játszik az NB I-ben
Fotó: MTI

Ami jó hír, hogy ez ösztönzőleg hatna a fiatalokra, többet kellene mutatniuk edzésen ahhoz, hogy kiszorítsák a csapatból a rutinosabb riválisokat. Az NB I-es kerettagsággal járó nagy fizetésért is jobban meg kellene küzdeniük. Harmadrészt pedig a válogatott is jól járna olyan fiatalokkal, akik rendszeresen játszanak a magyar élvonalban.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

A másik oldalról nézve ez rossz hír a csapatoknak, sok klubnak nagyon jól jön az a bónuszpénz, amit most még kapnak az ajánlás betartásával. A vezetők pedig könnyen elfordulhatnak a magyar játékosoktól, sok esetben sokkal egyszerűbb és olcsóbb külföldről hozni futballistákat. A honi szurkolók pedig elveszíthetik kötödésüket, kiveszhetnek a „helyi hősök” a csapatokból. Ez könnyen a klubok identitásvesztéséhez is vezethet.