FITTFAZÉK

Nem­csak ubor­kát lehet ko­vá­szolni: Tarol az új nyári sa­va­nyú­ság!

A ko­vi­ubi kel­le­mes ko­vá­szos íze jól áll a ká­posz­tá­nak is. Sok ka­por­ral el­ké­szítve va­lami zse­ni­á­lis! Rá­adá­sul na­gyon fi­no­ma­kat főz­hetsz be­lőle. Ezt nézd, ez csúcs!

A káposzta a legszuperebb alapzöldség! Először is bőven terem a magyar klímán, tehát olcsó, ráadásul nagyon egészséges!  Rengeteg benne az életerőt adó vitamin, elsősorban a C- és az A-vitamin, ezeknek köszönhetően mindenféle gyulladásos folyamatot csökkent a szervezetben. Rosttartalma segíti az emésztést, és megszünteti a székrekedést, valamint a gyomorégést. A kovászolt káposztát egyelőre kevesen ismerik, pedig ez a finomság új fejezetet nyit ennek az egészséges zöldségnek a felhasználásában!

Kovászolt káposzta

Hozzávalók:

EZEKET OLVASTAD MÁR?
  • 1 fejes káposzta, legyalulva
  • 2 nagy csokor friss kapor,
  • ahány liter víz, annyi evőkanál só,
  • 5 cikk fokhagyma (elhagyható)
  • néhány szelet kenyér

1. A 3 literes befőttes üveg aljára tegyél nagy csokor friss kaprot. Erre halmozd a legyalult káposztát. Ide-oda egész fokhagymagerezdeket dugdoshatsz. (A fokhagyma eléggé karakteres ízt ad, ha nem szereted, ne használd.) 2. Forralj fel 3 liter vizet 3 evőkanál sóval, nem fog kelleni mind, de biztos, ami biztos...  Öntsd fel a sós forró vízzel a káposztát. A víz teljesen lepje el.

3. A káposzta fölé tegyél néhány szelet kenyeret, majd takard le az üveg száját egy tányérral. Az üveget tilos tűző napra állítani, mert akkor rossz irányba indul el a kovászolódás és élvezhetetlenül megpuhul a káposzta. 4. Normál esetben 3-4 nap alatt készül el a kovászos káposzta. Akkor jó, ha roppanósak maradnak a szálak. Az ázott kenyeret emeld le a tetejéről, a káposztát pedig szedd át csavaros üvegbe vagy dobozokba. Szűrd rá a levét. Lefedve a hűtőben 2 hétig is friss marad.

Mire jó a kovászolt káposzta?

Lehet enni szendvicsekhez, de felhasználható bármihez, amibe savanyú káposztát tennénk pl. savanykás nyári leves. Néhány salátalevéllel készülhet belőle nyári töltött káposzta, de bográcsban, hússal is főzhetjük.

Forrás: Judit Edda Szemerédi-Pintér‎ (Vali hagyományos konyhája)

Eközben a címlapon