INSIDER

Ki­de­rült, ho­gyan ala­kul­nak idén a fi­ze­té­sek

Még sosem volt példa egy év alatt ek­kora bér­eme­lésre - mond­ják az elem­zők a ta­va­lyi évről. És a fi­ze­té­sek idén to­vább nőnek!
  • Szerző: Ripost

Decemberben már nettó 200 ezer, illetve bruttó 300 ezer forint fölött voltak a magyar átlagfizetések – vagyis

megvolt a régi sláger által emlegetett „havi 200 fix”!

EZT OLVASTAD MÁR?

Egy év alatt csaknem 13 százalékkal nőttek a bérek, ami azt jelenti, hogy másfél havi fizetésükkel több pénzt kaptak a munkában állók. Persze az év vége különleges, ilyenkor pluszpénzeket fizetnek a munkaadók, de ha az egész évet nézzük, akkor is megvolt a 200 fix egy átlagos munkavállalónak: a közmunkások bére nélkül nettó 206 700 forint volt a tavalyi átlagkereset. Ha a közmunkásokat is beleszámítjuk az átlagba, akkor a bruttó átlagkereset 297 000 forint, a nettó 197 500 forint volt 2017-ben.

Jó hír, hogy a bérek sokkal gyorsabban nőnek, mint ahogy romlik a pénzünk: az inflációt is figyelembe véve 10,3 százalékos a reálbér-növekedés!

Magyarországon még sosem volt példa a tavalyi 10,3 százalékos reálbér-emelkedésre

– mondta Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője.

Öt éve folyamatosan nő a reálbér Magyarországon

– jelentette ki Cseresnyés Péter, a gazdasági tárca államtitkára, hozzátéve: ez idén tovább folytatódik, így a családok nemcsak félretenni tudnak, hanem egyre többet vásárolnak is. Ezt alátámasztják a gyorsan emelkedő kiskereskedelmi forgalomról szóló adatok.

Eközben a címlapon
A családi kedvezmény figyelembevételével 2010 óta 36 százalékkal emelkedtek az átlagos reálkeresetek,

több mint kétszer akkora mértékben, mint 2002 és 2010 között, a szocialista-liberális kormányok alatt – közölte a gazdasági tárca.

Miért emelkedtek a fizetések?

  • Mert nőtt a minimálbér és a garantált bérminimum
  • Mert emelték a béreket az oktatásban, az egészségügyben és az állami cégeknél
  • Mert csökkentek a munkabéreket terhelő adó- és járulékterhek, ezért a cégek is bátrabban emelték a fizetéseket
  • Mert hatéves bérmegállapodást kötöttek a munkaadók és a munkavállalók képviselői a kormány kezdeményezésére

Ráadásul többen is dolgoznak, mint korábban: decemberben a foglalkoztatottak létszáma 57 ezerrel haladta meg a 2016-os adatot.

A béremelések idén tovább folytatódnak, erre számít a kormány és az elemzők is, akik a nettó bérek további 8-10 százalékos emelkedését várják – vagyis idén még egy havi fizetéssel több pénz marad a zsebünkben…

Idén még tovább nőnek a bérek 2018 januártól újra emelkedett a minimálbér, nőtt a családi adókedvezmény, és a kormány újabb béremelési programokat jelentett be a közszférában. Mint a Ripost is megírta, mindez a magáncégekre is hatással van: a nagy üzletláncok például szabályos bérversenybe kezdtek, hogy magukhoz csábítsák a dolgozókat. Vagyis ebben az évben biztosan tovább emelkednek a bérek Magyarországon.