INSIDER

Ki­de­rült a titok: ezért olyan si­ke­re­sek a ma­gyar ke­re­ső­ku­tyák

Sorra jön­nek a jó hírek a ma­gyar ku­tyák vi­lág­szín­vo­nalú tel­je­sít­mé­nyé­ről! Leg­utóbb múlt hét­vé­gén nyert vi­lág­baj­nok­sá­got egy ma­gyar men­tő­ku­tya Hol­lan­di­á­ban. A 9 éves, Tara nevű hol­land ju­hász­ku­tya másik hét or­szág ke­re­ső­ku­tyá­ját uta­sí­totta maga mögé. De minek kö­szön­he­tőek a ma­gyar ku­tyák si­ke­rei? A Ri­post utá­na­járt!
címkék:
  • Szerző: N.E.

Kitűnően teljesített Tara a Hollandiában megrendezett Holland Juhászkutya Világbajnokságon! Salamon Klára 9 éves holland juhászkutyája a mentőkutyák versenyét nyerte meg a bajnokságon, vagyis kilenc kutyát gyűrt le területkutatásban. Tarának 30 perc alatt kellett három „imitált” elmegyógyintézetből elszökött beteget megtalálnia egy 500x100 méteres területen, és engedelmességből is vizsgázott egy akadálypályán. Alig veszített pontot, a 300-ból 287-et ért el!

"Egyszerűen megkönnyebbülés volt, mikor kimondták a nevünket eredményhirdetéskor. „Na, végre, a világbajnokság is összejött!” - ezt gondoltam. Úgy éreztem, ez egy megérdemelt győzelem volt" - mondta a -nak Salamon Klára, aki rengeteget dolgozott Tarával az elismerésért.

EZEKET OLVASTAD MÁR?
Fotó: Facebook
Fotó: Facebook
Ő nagyon erős és hűséges jellem, de amikor le van fáradva, igazi bújós kutyává válik

- meséli nevetve Klára a -nak. A 42 éves nő önkéntesként foglalkozik a mentőkutyák kiképzésével, kutyájával igyekeznek a lehető legtöbb riasztásra ugrani. Eredetileg intenzíves nővérként dolgozik.

Mi a sok siker titka?

Nem túlzás állítani, hogy ha magyar keresőkutya szerepel egy világversenyen, szinte biztos, hogy hazahoz egy érmet! Ennek a titka, hogy a magyar kiképzők rendkívül kitartóak, a legjobbak már 15-20 éve dolgoznak azon, hogy a mi kutyáink legyenek a legjobbak!

"Nagyon fontos, hogy minden körülményhez, időjáráshoz hozzászoktatjuk az ebeket. Már felnőtt egy olyan kiképzőgeneráció az országban, akik nagyon eredményesek, nem adták fel, tűzön-vízen át tréningeztek. Az évek alatt pedig rengeteg helyzettel, kutyával találkoztak" - véli Salamon Klára, aki 13 éve dolgozik mentőkutyák kiképzésével.

Magyarországon kevés a profi kiképzőhely, főként Budapest környékén, így ez hátrány a jobb körülmények között készülő nyugat-európaiakkal szemben. Ám a magyar kiképzők a hátrányból is előnyt kovácsolnak!- "Itt nincs olyan hely, ahol rendszeresen tréningezhetünk. Mindig kimegyünk egy-egy placcra, ahová kirakom az akadályokat, és ott kezdünk el dolgozni. Így a legkülönbözőbb körülmények közt dolgozott Tara is!" - tette hozzá.

Eközben a címlapon

SIKERES MAGYAR KUTYÁK

ZEN

Belényi Bea malnois fajtájú kutyusa,Zen második lett a 23. IRO. Mentőkutya Világbajnokságon tavaly! Az akkor négyéves mentőkutya a legmagasabb pontszámot érte el a romkutatás kategóriában és a szimatmunkán is.

SYMBA

A nyolcéves Symba sorra nyeri a hazai versenyeket, és tavaly szeptemberben nemzetközi szinten is mestervizsgát tett, így a világ legjobb öt mentőkutyája között tudhatja magát! Balázs László vízimentő keresőkutyája az egyetlen eb itthon, ami két szakterületen is teljesíteni tudta a mestervizsgát.

Fotó: Katasztrófavédelem
Fotó: Katasztrófavédelem

LITO

Először született magyar győzelem a belga juhászkutyák világbajnokságán 2016-ban, amikor az akkor ötévesLito, Kivágó Arnold kutyája 135 vetélytársát is maga mögé utasította a franciaországi viadalon.Az öt napig tartó versenyen a juhászkutyáknak nyomkövetésben, őrző-védő feladatokban, illetve engedelmességben kellett számot adniuk tudásukról. Lito remekelt!

Ugyanebben az évben második helyezést ért el a magyar csapat az Olaszországban megrendezett mentőkutya világbajnokságon, ahol 24 ország 60 csapata mérte össze a tudását. A megmérettetésen több hazai egyesület képviselője is részt vett, többek között Belényi Bea Zenje és Balázs László Symbája is a csapatban szerepelt.

KUBA

Rugalmasak vagyunk, rengeteget dolgozunk a kutyáinkkal, illetve sokat utazunk külföldre tréningezni. Az biztos, hogy a sikerhez kell egy jó kutya, egy jó szakember és rengeteg belefektetett energia!

- mondta a -nak Leczki Sarolta, Magyarország egyetlen mentőkutyás világbajnoka. Az elismert mentőkutyavezető és kiképző Kuba nevű malnois-jával 2007-ben nyerte meg egyéni romkutatás kategóriában az Ausztriában megrendezett mentőkutya-világbajnokságot. Kuba unokájával pedig a múlt héten győzött Franciaországban, a francia tűzoltók által rendezett nemzetközi versenyen.

címkék: