OTTHONKA

Ki ne dobd a ba­nán­hé­jat, cso­dá­kat tesz a nö­vé­nye­id­del

Sze­ret­jük a ba­nánt, mert finom és egész­sé­ges. Szinte na­ponta esszük, a héja pedig lan­dol is egye­ne­sen a sze­me­tes­ben. Mi­lyen kár! Gyűjtsd in­kább össze! Fel­hasz­nál­ha­tod fris­sen, de akár szá­rítva is. Gaz­dag táp­anyag lesz a nö­vé­nyeid szá­mára. Egész­sé­ge­sek és gyö­nyö­rűek lesz­nek tőle.

Az embernek és a növénynek is a fejlődéshez tápanyagokra van szüksége.A banán az egyik legkitűnőbb forrás. Bőségesen tartalmaz káliumot és foszfort.

EZEKET OLVASTAD MÁR?
Oszd meg a banánodat a növényeiddel!

Ne dobd ki a héját, hanem gyűjtsd össze nekik.

Mutatjuk, hogy tudják a legjobban hasznosítani.

FRISSEN

Ültető gödörbe

Vágd fel a banánhéjat 2 cm-es darabokra. A növény ültetése előtt szórd be jó mélyre, egyenesen az ültető gödörbe. A héj felvágásával gyorsítod a bomlás folyamatát.

Komposztba

A banánhéjat beledobhatod a komposztba, ahol a többi konyhai hulladékkal együtt csodás, tápláló földdé bomlik.

Tetvek ellen

A bomló banán szaga elriasztja a tetveket. A biztos hatásért ásd a növény tövének közelébe.

Eközben a címlapon

Vízben áztatva: banántea a növényeknek

A barnára érett banánhéjat tedd egy vízzel teli befőttesüvegbe. Áztasd két napig. Hajítsd a komposztba a kiázott héjat, a tápoldatot pedig öntsd a növényekre. (Emberi fogyasztásra nem alkalmas!)

Levéltörlésre

A szobanövények leveleinek portalanítására kiváló a banánhéj.

A belső, fehér felével töröld át a növényt. Nem csupán eltávolítja a rátapadt port, de tápanyaggal is ellátja. Szép, fényes lesz tőle a levél, és a port is taszítja.

SZÁRÍTVA

A frissen földbe juttatott banánhéj gyorsan megpenészedik. Szárítva, por alakban a földhöz keverve sokkal tovább szolgál táplálékként.

Sütőben szárítva

  • Egy nagy tepsibe fektesd le a hosszában szeletekre tépett banánhéjakat.
  • Külső héjával lefelé, egy rétegben helyezd el.
  • 80-90 fokos sütőben, résnyire nyitott sütőajtó mellett szárítsd ki. Akkor kész, amikor megfeketedik és törhető.

Porrá őrlés

  • Vedd ki a sütőből, hagyd kihűlni, és konyhai őrlőgéppel daráld por alakúra. Olyan lesz, mint a darált kávé.
  • Ha jó sokat készítettél, el is tehetsz belőle. Adagold cipzáras műanyagtasakokba, és tárold a mélyhűtőben.
  • Szórd az ültető gödörbe vagy a növény közelében a föld felszínére.

Aszalógépben szárítva

  1. Vagdosd vékony csíkokra a banánhéjat.
  2. Egy rétegben helyezd a gép tálcáira.
  3. Magas fokozatra kapcsold, a 60 Celsius fok a megfelelő.
  4. Szárítsd barnára, ropogósra.
  5. A szárított banánhéj csíkok különösen a virágzó növényeknek hasznosak.