TÜZELŐÁLLÁS

Exk­lu­zív fotók, itt az új ma­gyar úszó­baj­nok

A 17 éves Ké­sely Ajna lehet a kö­vet­kező Eger­szegi Krisz­tina. A szu­per­te­het­ség miatt na­gyon sok­szor fel­csen­dült már a Him­nusz a ver­se­nye­ken.
  • Szerző: HBK

Minden jel arra mutat, hogy a magyar úszósport jelene mellett a jövője is nagyon fényes lesz, Késely Ajna ugyanis 17 éves korára bebizonyította, hogy méltó utódja lehet az ötszörös olimpiai bajnok Egerszegi Krisztinának.

Késely Ajna lehet a magyar úszósport egyik nagy sztárja a jövőben
Késely Ajna lehet a magyar úszósport egyik nagy sztárja a jövőben
Fotó: Sulyok László

Késely egyszerűen imád úszni, sikere is ebben rejlik. Máskülönben nehezen venné rá magát a napi programjára: a reggeli edzések miatt fél ötkor kel reggelente, utána tíztől délután egyig vagy háromig egy sportiskolába jár be. Ezt követően négytől hatig jön a második edzés, csak ezután van ideje a tanulásra, este kilenc és tíz óra között szokott elaludni általában.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Ajna tehát munkamániás, ebben is példaképére, Egerszegi Krisztinára emlékeztet, de ezen kívül is több hasonlóság van köztük. Mindketten tudatosan építették fel a karrierjüket, tehetségük pedig annyira kiemelkedő volt, hogy már 14 évesen részt vehettek első felnőtt nyári olimpiájukon.

Egerszeginek 2012-ben, a gyerekbajnokságon akadt meg a szeme az akkor 11 éves Ajnán, akit első látásra megkedvelt. Azóta minden tőle telhetőt megtesz, hogy segítsen a kedvencének, kapcsolatuk szinte baráti. Arra is volt példa, hogy együtt szilvesztereztek.

A képre kattintva GALÉRIA nyílik
A képre kattintva GALÉRIA nyílik
Fotó: Sulyok László

„Azonnal feltűnt, hogy milyen szépen és jól úszik, miközben sorra döntötte a korosztályos rekordokat, köztük az enyémet is. Azóta is tartom a kapcsolatot vele és az édesanyjával, olykor tanácsokkal is ellátom, de ezek tartalma szigorúan csak kettőnkre tartozik”nyilatkozta Egerszegi évekkel korábban.

Ajna néhány éve születésnapi ajándékot is kapott a magyar legendától: a nagymama kérésére Egerszegi a pályafutásáról szóló filmet küldte el, a borítóra írt kedves üzenet kíséretében. Édesapja szerint lánya évente legalább egyszer-kétszer biztosan megnézi a videót.

Eközben a címlapon

Egerszegit és Ajnát Turi György személye is összeköti, a mesteredző mindkettejükkel dolgozhatott. Korábban beszélt is arról, örül annak, hogy fiatal tanítványának „Egér” ad tippeket.

Méghozzá igen jó tippeket, a Kőbánya SC úszójának a mérlege már eddig is tekintélyt parancsoló volt. Négy EYOF-siker (Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál) mellé tizenöt junior Európa-bajnoki címet, egy ifjúsági vb-aranyat és több ifjúsági olimpia címet is felhalmozott. Vagyis Késely miatt eddig 20-nál is több alkalommal csendült fel a magyar Himnusz a világversenyeken. És még hol a sor vége…