KÜLFÖLD

Exk­lu­zív in­terjú a thai­földi bar­langi mentő ma­gyar fe­le­sé­gé­vel

In­ter­jút adott a Ri­post­nak a thai­földi bar­langi men­tés ma­gyar szár­ma­zású se­gí­tője, aki a fér­jé­vel, a men­tési ko­or­di­ná­tor Anmar Mir­zá­val együtt­mű­ködve lett a sok­na­pos akció ame­ri­kai szó­csöve. A thai­földi bar­lang­dráma hely­szí­nén dol­gozó férj több­ször is nyi­lat­ko­zott a Ri­post­nak, mint mondta, szí­ve­sen be­szél egy ma­gyar lap­pal, mert a fe­le­sége is ma­gyar. Most meg­szó­lalt a fe­le­ség, Jes­sica Deli is.

A keresztneve alapján nehéz lenne megmondani, hogy magyar származású. Mit lehet tudni a gyökereiről?

Jessica: Édesapámnak köszönhetően félig magyar vagyok. Ő kivándorolt Amerikába és csatlakozott a hadsereghez. Ám nem az Államokban és nem is Magyarországon, hanem Németországban születtem, mert az apukám a hadsereg német bázisán találkozott az édesanyámmal.

EZEKET OLVASTAD MÁR?
Bár Amerikában élek, fontosnak tartottam, hogy eljussak Magyarországra és meglátogassam az ott élő családtagjaimat.

Éppen ezért főként náluk, az Alföldön voltam, de természetesen megcsodáltam Budapestet is. Sajnos sok magyarországi rokonom nem él már, ők nagyrészt a nagymamám korosztályából valók.

Beszéljünk a thaiföldi barlangi mentésről! Mi volt a feladata?

Jessica: Alapvetően én tájékoztattam a régiómban az amerikai médiát, együttműködve Anmarral (Anmar Mirza, Jessica férje, a mentés nemzetközi koordinátora - szerk.). Az volt az elsődleges feladatunk, hogy információkkal segítsük a nyilvánosságot és megértessük a barlangi mentés folyamatát. Nagy öröm volt, hogy egy ilyen kiemelt eseménynél a kapott információk és a saját szakmai tapasztalatok alapján segíthettük a sajtó képviselőit, akiknek a barlangokról és a barlangi mentések sajátosságairól szóló híréhségét is sikerült kielégítenem.

Ha kíváncsi vagy, hogy mi a hasonlóság a magyar barlangok és a thai gyerekeket rabul ejtő barlang között, s milyen magyarországi tervei vannak a barlangi mentési szakértőnek, keresd a pénteki  napilapot az újságárusoknál!

Eközben a címlapon