MANIMÉKER

In­gyen víz a meg­ol­dás

A csa­pa­dék in­gyen van, a ve­ze­té­kes víz pedig drága, így nem kér­dés, hogy ér­de­mes be­gyűj­teni az eső­vi­zet. Per­sze ezen kívül is akad még né­hány trükk, ami­vel ol­csóbbá te­he­ted a ker­tész­ke­dést.
címkék:
Minden cseppje kincs (Fotó: DPA)
Minden cseppje kincs (Fotó: DPA)
EZEKET OLVASTAD MÁR?

Sokszor nem tudjuk, hogy miért ugrik meg drasztikusan a vízszámlánk. És a legtöbb eseteben nem arról van szó, hogy a törött vezetéken szökik a víz és vele együtt a pénzünk. A csöpögő csapok is cseppről cseppre, percről percre növelik a kiadásainkat. Éppen ezért a Fővárosi Vízművek ide vágó tanácsait is érdemes megfogadni, hogy ne fizessünk többet a kelleténél. Ahol pedig erre módunk van, jellemzően a kertes házaknál, ott valóban gyűjtsük az esővizet , mert annak használatával kevésbé lesz drága az otthon megtermelt zöldség és gyümölcs. Praktikus tanácsban pedig nincs hiány.

Locsolj okosan!

A kifejlett, már több éve virító növényeid kevés locsolással is beérik, inkább csak a fiatal, zsenge palántákat és a veteményesedet - mindenek alőtt a pardicsomot - kényeztesd sok vízzel.

Fogd fel az esővizet!

Helyezz el néhány nagyobb, akár 50 literes hordót a ház körül és ezekbe vezesd bele az ereszcsatornából a vizet. Jól jön majd a felgyűlő mennyiség a legszárazabb hónapokban.

Tudtad?

30-40 nm tetőfelületről 1 köbméter víz gyűjthető össze havonta.

Eközben a címlapon

Csökkentsd a párolgást!

Kerted legkényesebb növényeit úgy is óvhatod a kiszáradástól, ha a környező talajt 4-5 cm vastagságban fenyőkéreggel borítod. A mulcs üdvös módon a gyomokat is visszaszorítja.

Alkalmazz védelmi ültetést!

A növények egymást is óvhatják az erős naptól, a kiszáradástól. Igyekezz úgy palántázni, hogy a szárazságot rosszul tűrők (pl. bazsalikom, padlizsán, saláta) más, nagyobb lombkoronájú növények takarásában cseperedjenek.

címkék: