OTTHONKA

Így tarthatod hosszú ideig frissen a kenyeret

Aki rendszeresen főz, jó sok órát eltölt naponta a konyhában. Most egy mesterséf hosszú évek alatt gyûjtött zseniális trükkjeiből nyújtunk át egy csokrot. Reméljük, megkönnyítik a mindennapjaidat.

Hány keserves évet, évtizedet kell eltölteni a konyhában, mire tapasztalt szakácsok leszünk! Most megspóroljuk neked ezt az időt, és egy sor konyhai bölcsességet terítünk eléd. Használd őket sikerrel!

Szikkadt kenyér

Senki sem szeret pazarolni. Olyan jó érzés megmenteni valamit, ahelyett, hogy gondolkodás nélkül kidobnánk. Nézzük, mit lehet vele tenni!

Sajtos kenyér: Vagdosd be a szikkadt kenyeret két irányban: keresztben és hosszában is. Illessz a résekbe sajtszeleteket, szenteld meg egy kis vízzel, és told a forró sütőbe. A pici vízpermet, az olvadt sajt feltölti a kenyér pórusait nedvességgel, és ismét fogyasztható lesz.

Frissen tartás: Megelőzheted, hogy a kenyér kiszáradjon, ha a kenyértartóba egy almát helyezel.

Kihűlt pizza

A hideg, merev pizza sokkal élvezhetőbb lesz, ha a mikró vagy sütő helyett letakart serpenyőben melegíted fel. A tésztája ropogósra sül, míg a sajt ideálisan fog olvadozni a tetején.

Trükkök a zöldségek, gyümölcsök frissen tartására

A zöldségek, gyümölcsök is frissen a legfinomabbak.

A zöldségeket tárold fóliába tekerve, tovább megtartják frissességüket.

Az avokádó meglehetősen drága gyümölcs (zöldség és gyógynövény is!), ezért ritkán fogyasztjuk el egyszerre az egészet. Felvágva azonban gyorsan megbarnul. Ez könnyen megelőzhető, ha a vágófelületet bekened almaecettel, és egy hagymaszeletet hozzácsomagolva teszed el másnapra.

Aprított hagyma

Túl sok hagymát aprítottál? A fölösleget tedd el a legközelebbi alkalomra. Ám, hogy a vizesedést megakadályozd, óvintézkedésre van szükség. A kis, zárható tárolóedényke aljára szórj sót. Kanalazd rá az apróra vágott hagymát, és önts rá kevés olajat. Zárd le a tetejét, és tárold hűtőben. Sokáig friss marad.

Gourmet fogások

Fagyasztott ízbomba: Az elvagdosott, friss zöldfűszereket fajtánként keverd el olívaolajjal, és úgy tedd jégkockatartóba. Évszaktól függetlenül, mindig lesz finom, friss zöldfűszered.

Koktélimádóknak: A jégkockatartóba mentát, citrus darabokat (citrom, narancs, grapefruit vékonyra vágott héja), bogyós gyümölcsöket is elrakhatsz, kis vízzel felöntve.

Fagyasztott bor: Az ínyencfogások elkészítésénél a hozzávalók között nem ritkán szerepel 1-2 kanálnyi bor. Ha tartasz néhány kocka lefagyasztott bort, nem lesz gond, akármikor elővarázsolhatod.

Dörzsölt séf-trükkök

1. Csúszkál a kés a kezedben? Tekerd be több helyen is a nyelét befőttes gumival. Meglásd, meg se mozdul többé.

2. Hallal, hagymával dolgoztál, és szaglik a kezed? Mosd meg ecetes vízzel, majd kend be kézápoló krémmel.

3. Ropogós sültburgonya: Miután elvagdostad a krumplit, itasd le róla a nedvességet egy papírtörlővel, vagy tedd mikróba kis időre. Ezután már nyugodtan sütheted, mert valóban finom ropogós lesz.

4. Gyors majonéz: Pont elfogyott a majonéz, és azonnal szükség lenne valamilyen majonéz szerű mártásra. Keverj össze tejfölt kemény tojássárgájával és mustárral. Talán még nagyobb sikere lesz, mint a bolti majonéznek!

4/a Apropó majonéz: A marhasteak hibátlanul omlós lesz, ha majonézben pácolod. A klopfolást is megúszod ezzel a trükkel.

5. Burgonyapüré, a kedvenc. Csak egy dologra figyelj nagyon: mindig forró tejjel keverd el, ne hideggel, mert az elszürkíti.

6. Helyrehozhatatlan hiba? A leves túlsózása bizony ilyen. Vagy mégse? Vadonatúj, laza szövésű konyharuhába helyezz egy kis rizst, és mártsd a levesbe. Felszívja a felesleges sót, megmentve ezáltal a szakács(né) becsületét.

7. Tálalási bölcsesség: a meleg ételeket meleg tányérban, a hidegeket hűtöttben tálald. Így a benne lévő étel tovább megtartja az ideális hőmérsékletét, és az ízvilága sem csökken.