OLDALVONAL

Di­li­ház­ban is ta­ka­rí­tott, óri­ási küzdő a Hon­véd új edzője

Csak túl az 50-en lett profi tré­ner a ka­lan­dos múltú olasz szak­em­ber. Fész­ket rak ná­lunk a ván­dor­ma­dár?
  • Szerző: vav

Edzőként és magánemberként is kalandos életútra tekinthet vissza a Budapest Honvéd új olasz edzője.

Fotó: honvedfc.hu
Fotó: honvedfc.hu
EZEKET OLVASTAD MÁR?

Több klubnál dolgozott az olasz élvonalban, de meggyűlt vele a bajuk az angol Watford focistáinak is. A 62 éves Giuseppe Sannino ugyanakkor csak az ötödik ikszen túl lett profi edző, addig egy évtizeden át pszichiátrián és kórházban takarított.

Az olasz edzői kar egyik legfurább személyiségét szerződtette Supka Attila helyére a Honvéd. "Beppe” Sannino Nápolyban született, de a torinói FIAT-gyárban munkát vállaló apjával gyerekként északra költöztek. Szerény körülmények között éltek, ő a konyhában aludt.

Szerény munkáscsaládban nőttem fel. Nem volt könnyű életünk, de akkoriban tanultam meg mindent, ami eljuttatott idáig

– nyilatkozta korábban a Guardiannak.

Játékosként csak a harmadosztályig vitte, majd tíz évig pszichiátrián és kórházban takarítva tartotta fenn a családját. Hajnaltól dolgozott, utána oda-vissza 100 kilométereket is vezetett, hogy hobbijának élve edzősködjön. Végül már az 50-en túl lett főállású tréner, így máig a kőkemény munkában hisz.

"Futballistaként nem kerestem sokat, munkát kellett vállalnom, hogy eltartsam a feleségem és a gyerekeinket.

Öt évig egy pszichiátriai intézetben, majd újabb öt évig egy kórházban takarítottam vécéket és kórtermeket minden osztályon.

Azok a tapasztalataim életem végéig elkísérnek. Egy kórházban mindent látsz: születést és halált, kínt és örömöt"

– mondta, miután a tíz évvel ezelőtti áttörés (a kis híján a Serie A-ba juttatott Varese, majd a Juventushoz távozó Antonio Conte utódaként az élvonalbeli Siena kispadján elért sikerei) után, Gianfranco Zola helyére kinevezték a Watford élére.

Manuel Pellegrini (balra) és a Manchester City ellen az FA Kupában meccselt
Manuel Pellegrini (balra) és a Manchester City ellen az FA Kupában meccselt
Fotó: AFP

A popsztár Elton John imádott klubjánál előbb lemaradt a Premier League-be jutásról, majd a következő szezonban öt forduló után lemondott – noha a csapata akkor négy győzelemmel második volt a másodosztályban. Állítólag ellene fordult az öltöző: az idősebb játékosok túl agresszívnek érezték a stílusát, szerinte pedig nem voltak vevők az aprólékos taktikai utasításaira.

Ami az angoloknak ellenszenvesnek tűnt, azt Dél-Olaszországban erényként írják a javára: a kemény életének is köszönhetően remekül motiválja a játékosait.

Kattints a cikk folytatásáért!