RETRO RÁDIÓ

Hihetetlen! Így vernek át a kalóriák!

Hihetetlen! Így vernek át a kalóriák!
Horváth Gabi
Szerző
Horváth Gabi
Létrehozva2015. 05. 14. 17:21

A kalóriaszámolgatást a legtöbb fogyókúrában nem tudod kikerülni. De most kiderült, sokkal kevesebb kalóriát eszel meg, mint hinnéd! Szinte biztos, hogy eddig rosszul számoltál!

Túlbecsüljük az ételek kalóriatartalmát, akár 25 százalékkal is a valós érték fölé kalkulálunk - állítják amerikai kutatók. Az élelmiszerek csomagolásán ugyanis az a kalóriamennyiség szerepel, amennyi ténylegesen bennük van, nem pedig az, amit testünk az adott termékből hasznosítani képes.

Elavult az egész rendszer!

A ma is használatos kalóriabecslési rendszert az 1800-as évek végén dolgozták ki. Az élelmiszerek kalóriatartalmát az elégetésükkor keletkező hőmennyiség alapján határozzák meg. Ez a metódus azonban nincs tekintettel arra, hogy az adott élelmiszernek vajon hány százalékát hasznosítja a szervezet.

Testünk működése ennél bonyolultabb!

De akad itt más gond is. Például nehezebb ételek esetében a szervezet már magához az emésztéshez is  rengeteg energiát használ fel! És egy másik példa: a gyorskajákat kevesebb, az egészséges ételeket több energia befektetésével dolgozza fel a szervezetünk. Ráadásul vannak olyan ételek, amiket nem is tudunk teljes egészében feldolgozni, azok teljes energiatartalma nem hasznosul! A mandula esetében például a teljes illetve a szervezetbe beépülő kalóriatartalom közti különbség akár 25 százaléknyi is lehet!

Fontos szabály: Minél kevésbé feldolgozott az élelmiszer, annál kevesebb kalóriát hasznosít belőle a szervezet!

Már csak ezért is érdemes egészséges, természetes és nem feldolgozott ételeket fogyasztani! Ezen a blogon rengeteg bio receptet találsz.

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.