KÜLFÖLD

Hi­he­tet­len hazai siker: ma­gyar zászló az óceán mé­lyén

Leg­job­ban a nap­fény és a forró zu­hany hi­ány­zott annak a két űr­ha­jós­nak és két tu­dós­nak, akik 9 napot töl­töt­tek az óceán fe­ne­kén lévő Aqa­rius ku­ta­tó­bá­zi­son Flo­rida part­jai kö­ze­lé­ben, hogy fel­ké­szül­je­nek a ter­ve­zett Hold-ex­pe­dí­ci­óra. Egyi­kük ma­gyar: dr. Ari Csilla ne­u­ro­bio­ló­gus a me­rü­lés előtt in­ter­jút is adott a Ri­post­nak.
  • Szerző: Ripost

Sikeresen véget ért a NASA új expedíciója, a NEEMO23, amiben egy magyar tudós, dr. Ari Csilla neurobiológus is jelentős feladatokat kapott. Elsőként a írta meg, hogy magyar kutató is részt vesz a NASA legújabb, az óceán mélyén folytatott kísérletében. Négy nő merült június 13-án az óceán mélyére: Jessica Watkins (jobbra) és Samantha Cristoforetti (balról a második) űrhajós, valamint dr. Shirley Pomponi (balra) és dr. Ari Csilla (jobbról a második) kutató.

EZT OLVASTAD MÁR?

Az expedíciót nagy izgalom előzte meg, az egyik résztvevő miatt egy nappal el is halasztották az indulást, de végül a mélyben minden úgy sikerült, ahogyan eltervezték. Két férfi technikus segítette a víz alatti laboratórium biztonságos és zavartalan működését.

„Az Aquarius víz alatti laboratóriumban lehet a legjobban szimulálni az űrben uralkodó állapotokat”

– nyilatkozta indulás előtt a -nak a magyar tudós.

– „Kis helyen, a világtól elzárva folytatunk tudományos kísérleteket. Halálos következményekkel járna, ha hirtelen visszatérnénk a felszínre vagy a víz alatti séták során hibát vétenénk.”

Ha kilépünk a víz alatti laboratóriumból, akkor a vízben a súlytalanságot szimulálva végezhetjük a teszteket, feladatokat.

A küldetés célja az volt, hogy kiderüljön, hogyan élhetnek az űrhajósok és kutatók a Holdon, a földinél kisebb gravitáció mellett.

Eközben a címlapon
Dr. Ari Csilla levitte magával Magyarország címerét
Dr. Ari Csilla levitte magával Magyarország címerét

Fizikai és pszichikai teszteket egyaránt végeztek, de az eszközöket is kipróbálták, a kommunikációs csatornáktól a holdi mentésig, hiszen a földitől eltérő körülmények között mindez másként megy. Több víz alatti „űrsétát” is tettek, amikor szimulálták a Holdon lévő viszonyokat. Az eredmények jelentősen hozzájárulnak ahhoz, hogy a Holdra és a Marsra küldött expedíciók sikerrel járjanak.

Kipróbálták, hogyan lehet majd szállítani a Holdon
Kipróbálták, hogyan lehet majd szállítani a Holdon

Ha szeretnél többet megtudni a különleges kalandról és kíváncsi vagy arra, hogy mit nyilatkozott dr. Ari Csilla, akkor keresd a Ripost hétfői számát az újságárusoknál!