MEDICINA

Gondolnád, hogy ezen tépelődnek legtöbbet a depressziós nők?

A depresszió mindenkinél más tünetekkel jár. Ám van néhány gondolat, ami szinte minden depressziós nő fejében megfordul, és további szenvedéseket okoz. Megmutatjuk, melyek ezek.
  • Szerző: Ripost

"Nem akarok depressziós lenni!"

Ez nem választás kérdése, és nem is az okozza, hogy meghalt a macskád, vagy összetörted az autódat. A kellemetlen események csak átlöknek azon a bizonyos határon, ahová már korábban is eljutottál. A depresszió valójában kémiai eredetű: a szervezetben felborul egy kényes egyensúly, amit jó néhány esetben csak gyógyszerekkel lehet visszaállítani.

"Az agyam az ellenségem"

A depresszió olyan, mintha egy kis gonosz törpe ülne az agyadban, aki folyton negatív üzenetekkel bombáz. Nem egyszerű meggyőzni magadat arról, hogy az agyad tévedésben van.

"Gyűlölöm, hogy folyton azt mondják, szedjem össze magam"

Nincs rémesebb, mint folyton ezt hallani: "Szedd már össze magad, legalább élvezd a naplementét, vagy az élet apró örömeit." Ez kb. annyira hatásos, mintha azt mondanák, hogy a naplemente gyógyítja a csonttörést. A depresszió nem logikus állapot, és sajnos nem tűnik el, ha másra gondolsz... Ezért fontos, hogy foglalkozz vele.

"Senki sem tud rajtam segíteni"

Nyilván vannak gyógyszerek és egyéb módszerek, amelyek megszelídítik a depidet, de az agyadon senki nem tud változtatni. Ráadásul, ami egy darabig használ, egy idő után már nem hatásos, és ami az egyik depressziósnak segít, az a másiknak nem. Bárcsak lenne egy varázsszer, amitől elmúlik! Fontos, hogy tudatosan tegyél a borús hangulat ellen: sokat segít a sport, a jó társaság, és a pozitív élmények! Sokat segíthet, ha egészségesebben étkezel és elhagyod az alkoholt, a cigit.

"Ez a betegség a környezetemnek is szívás"

Kár emiatt emésztened magad. Az sem sokkal jobb, ha olyasvalaki küzd depresszióval, akit szeretsz. Nem tudsz neki olyat mondani, amitől jobban lenne.

"Nem jó gyógyszereken élni"

Nem igazán jó érzés, hogy egy tablettára kell támaszkodnod ahhoz, hogy legalább alapszinten jól érezd magad, ez így igaz. De hidd el, vannak a depressziónál sokkal súlyosabb betegségek.

"Képtelenség normális gyógyszert találni"

Legalább egyszer bele fogsz futni egy olyanba, ami nem működik. De az is lehet, hogy többször kell gyógyszert váltanod, talán már most is egy gyógyszerkísérlet alanyának érezed magad. De próbálj néhány lépés távolságot tartani: ezekről a gyógyszerekről lejönni sem feltétlenül egyszerű.

"Önző lettem, nem tudok másokra figyelni"

A depresszió önzővé tesz. Sajnos. Időnként úgy érzed, hogy képtelen vagy a többiekre figyelni, még azokra sem, akik valóban törődnek veled? Muszáj belülről kezelned ezt az ügyet. Ha már tudsz róla, próbálj meg fölülemelkedni a negatív érzéseiden. Egy vezéreljen: adj! Meglátod, minden megváltozik körülötted, és te is derűsebb leszel.

"A depresszió mindent elvesz tőlem, amit szeretek"

A depresszió gyakran úgy ad jelt magáról, hogy mindenről leteszel, amit korábban szerettél csinálni. Pörgesd vissza az időt magadban és próbálj meg emlékezni, mi minden okozott örömöt régen. Valószínűleg most sincs akadálya annak, hogy mindezekkel foglalkozz. Rajta!

"Legjobb lenne kilépni az egészből"

Sajnos sok depressziósnak vannak öngyilkossági gondolatai. Amikor maga alá gyűr a rosszkedv, egyszerűen csak ki akarsz lépni  a történetből, melynek boldogtalan szereplője vagy. A depressziósok környezetében élőknek épp ezért érdemes minden apró jelre odafigyelniük: ilyenek lehetnek az érzelmi beszűkültség, a társas kapcsolatok hiánya, a megkeseredettség, a halálvágy gyakori szóba hozása, az alkohol és a drogok fogyasztása, az elutasító attitűd.

Ha magadon, vagy a környezetedben valakin észreveszed ezeket a jeleket, hívd a 116-123-as ingyenes lelki elsősegély számot, akár mobilról is.

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?