INSIDER

For­du­lat a kör­mendi gye­rek­gyil­kos­ság ügyé­ben

Áp­ri­lis 1-én le­járt a húsz év, el­évült a kör­mendi gye­rek­gyil­kos­ság ügye! Ha nem Tánczos Gábor, hanem más ölte meg a 11 éves Zsófit, most már bün­tet­le­nül be­sé­tál­hat a rend­őr­ségre és el­me­sél­heti tet­tét, mert nem ítél­he­tik el. A gyil­kos­sá­gért el­ítélt Tánczos ebben re­mény­ke­dik...
  • Szerző: Ripost

Tánczos Gábort húsz évvel ezelőtt, 1998. április 20-án vették őrizetbe, majd gyanúsították meg a 11 éves körmendi kislány, H. Zsófia meggyilkolásával.

A körmendi gyerekgyilkosság a magyar kriminalisztika egyik legmegosztóbb ügye, ugyanannyian hisznek Tánczos Gábor ártatlanságában, amennyien azt gondolják, hogy bűnös.

Tánczos többször is beismerte, hogy megölte Zsófit, ám később visszavonta a szavait és azt állította, kényszer alatt mondta azokat. Azóta ártatlannak vallja magát. Tényleg vannak furcsaságok az ügyben, például, hogy a boncoláskor egy hosszú, 44 centis hajszálat találtak a kislány combján, illetve a körme alatt olyan DNS-mintát, ami nem Tánczos Gáboré. Ugyanakkor Tánczos ruháján olyan maradványokat találtak, amelyek arra utalnak, hogy az ő ruhája és a kislányé érintkeztek egymással.

EZT OLVASTAD MÁR?
Fotó: MTI

Tánczost végül sokadik nekifutásra, 2002-ben ítélték el a gyilkosságért, le is töltötte büntetését.

Nem mozdul ki otthonról

Tánczos tíz évvel ezelőtt szabadult, azóta nem mozdult ki a lakásból, ahol édesanyjával, Gyöngyivel élnek ketten. A börtön után gyakorlatilag a lakása foglya lett, és bár sok mindent megpróbált, az ártatlanságát nem tudta bizonyítani. Tánczos a Facebookon azóta is publikál néha dühös felhívásokat arról, hogy „koncepciós per” áldozata, de az ügyészeket, bírókat „isteni bosszúval” fenyegető üzeneteket és a szerinte az ártatlanságát bizonyító iratokat is közzétesz olykor-olykor. Mint megtudtuk, alig mozdul ki a lakásából, mert fél az emberek gyűlöletétől.

Eközben a címlapon

Kicsavarta anyja kezéből a telefont

Szomszédai sem tudják, mi lesz a férfivel.

– Szinte soha nem látjuk, az édesanyja kis nyugdíjából élnek, a lakásukra pedig ráterhelték a bűnügyi költséget. Gyöngyikét nagyon szeretjük és támogattuk amíg Gábor a börtönben volt, de mostanában őt is alig látjuk. Erős asszony, legyőzött több halálos betegséget is, úgy tudom megint nincsen jól. Ha neki baja esik, nem tudjuk mi lesz a fiával – mondta el a -nak az egyik közelben lakó.

A férfiban egyre nő a düh: míg korábban még nyilatkozott a sajtónak, januárban kicsavarta édesanyja kezéből a telefont, amikor beszélni akartunk vele.

Az ügy elévült: ha más a gyilkos, már nem lehet elítélni

Több magánnyomozó is próbálta kideríteni a teljes igazságot, könyvek is születtek a Tánczos-ügyről. Az ügyben azóta is keringenek az összeesküvés-elméletek. Bár az új Btk. szerint nem évülnek el a különösen súlyos emberölési ügyek, a Tánczos-ügyet az elkövetés idején, vagyis 1998-ban hatályba lévő törvény szerint kell elbírálni. Mivel akkor ezért 20 évet lehetett kapni, az ügy április 1-én, amikor lejárt a húsz év, elévült.

Tánczos Gábor és édesanyja januárban még abban bíztak, hogy valaki besétál a rendőrségre és bevallja: ő követte el a gyerekgyilkosságot. Az április 1. óta eltelt két hétben ez nem történt meg: a rendőrségtől megtudtuk, hogy nem indult újra a nyomozás.

„Tájékoztatom, hogy sem ok, sem pedig jogalap nem volt a nyomozás újraindításához”

– válaszolta megkeresésünkre a Vas megyei Rendőr-főkapitányság. De Tánczos Gábor bizakodik: ma is állítja, hogy ártatlan, és abban bízik, hogy előkerül valaki, aki vállalja, hogy ő követte el a gyerekgyilkosságot…

A Tánczos-ügy: 10 éve szabadult 1998. április 1. Megöltek egy 11 éves kislányt, H. Zsófit szülei lakásában Körmenden. A gyermek torkát átvágták, holttestére az édesapja talált rá. 1998. április 6. Az ügyben először tett vallomást az akkor 19 éves Tánczos Gábor. 1998. április 20. A rendőrség őrizetbe vette a férfit. 1998-2002. A körmendi férfi a nyomozás során többször elismerte, hogy ő követte el a brutális bűncselekményt, majd a bíróság előtt visszavonta, és később a megismételt eljárás során is végig tagadta bűnösségét. Állítása szerint veréssel kényszerítették vallomásra. 2002. február 5. Tánczos Gábort jogerősen 13 év szabadságvesztésre ítélték. 2008. január 20. Tánczos feltételesen szabadult 9 év és 9 hónap letöltése után. Azóta is állítja, hogy ártatlan, és „koncepciós per” áldozata. 2018. április 1. Lejárt az elévülés: ha más a gyilkos, nem Tánczos Gábor, akkor büntetlenül bevallhatja…