MEDICINA

Fáj­nak az ízü­le­teid? Így gyó­gyul­hatsz meg gyógy­szer nél­kül!

Több olyan gyógy­nö­vényt is is­me­rünk, me­lyek a fáj­dal­mas duz­za­na­tok csök­ken­té­sé­ben, a gyul­la­dás le­hú­zá­sá­ban se­gít­het­nek. Ér­de­mes ki­pró­bálni őket akár még gyógy­szer­sze­dés mel­lett is. Ősi cso­da­sze­rek ezek, me­lyek ha­tása meg­bíz­ható, és év­ez­re­dek óta ren­del­ke­zé­sünkre áll­nak.
Fotó: 123RF

Keserű tapasztalat az ízületi gyulladásban szenvedőknek, hogy a fájdalom és a gyulladás még az orvosi beavatkozás ellenére is fennállhat. Ezek a tünetek pedig épp a mindennapi tevékenységek elvégzésében akadályozzák a betegeket. A jó hír az, hogy a kellemetlen tünetek csökkentésére több, gyulladásgátló tulajdonsággal rendelkező gyógynövényt is segítségül hívhatsz.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Aloe vera

Az alternatív gyógyászatban jól ismert az aloe vera. A többféle betegségben is hatásosnak bizonyult gyógynövény az ízületi gyulladástis hatékonyan csillapítja.

Alkalmazás: Préseld ki a növény levét, majd kenegesd vele a fájdalmas területet.

Tömjén

A tömjén is híres gyulladásgátló hatású anyag. A tömjénfa kérgéből kivont gyantából készítik. Blokkoló tulajdonságú alkotórészei hatékonyan védik ki az ízületi gyulladást generáló sejtek támadását

Macskakarom

A macskakarom egy másik gyulladásgátló gyógynövény, amely szintén csökkentheti az ízületi gyulladást.

Ezt a gyógynövényt az immunrendszer fellendítésére is fel lehet használni. Ez egyes esetekben azzal járhat, hogy az alkalmazás kezdeti szakaszában akár még a tünetek felerősödését is tapasztalhatod. Ám ez csak átmeneti kellemetlenség, ne hagyd abba a kezelést.

Eközben a címlapon

Eukaliptuszolaj

Az eukaliptuszból nyert olaj hatékonyan csökkenti az ízületi gyulladással együtt járó duzzanatokat.

Allergiás hatás: Mielőtt elkezdenéd az eukaliptuszolaj használatát, végezz bőrtesztet, mert ez a szer egyes embereknél allergiás reakciót válthat ki. Amennyiben 24 óra elteltével sem lépett fel bőrirritáció, akkor nyugodtan lehet használni az olajat.

Gyömbér

A gyömbéregy másik bevált gyógynövény az ízületi gyulladás tüneteinek csökkentésében. Épp azok a vegyületek rendelkeznek gyulladáscsökkentő hatással, melyek a gyömbér erős, csípős ízét adják. A népi gyógyászatban és a kínai orvoslásban a gyömbért a vérkeringés serkentésére is használják. A gyógynövény csillapítja a fájdalmat és segít a gyulladás csökkentésében is. Rendszeres fogyasztásával akár a gyulladás végleges elmulasztásában is segítségedre lehet.

Zöld tea

A zöld tea az egyik legnépszerűbb ital a világon. A zöld tea nemcsak azoknak javasolható, akik ízületi gyulladásban szenvednek, hanem azoknak is, akiknek bármilyen gyulladás alakult ki a szervezetében. Gyulladáscsökkentő hatása annak köszönhető, hogy nagyon sok antioxidáns vegyületet tartalmaz.

Kurkuma

Fotó: 123RF

A kurkuma is rendelkezik gyulladásgátló tulajdonsággal. Kutatások igazolják, hogy a kurkuma lassíthatja az ízületi gyulladás progresszióját.

Megelőzésként is alkalmazhatod: Reszelj le egy-két darabka kurkumagyökeret. A frissen kinyert levet keverd el citrommal, mézzel, és hígítsd egy kevés vízzel. Reggelenként idd, éhgyomorra.