INSIDER

Ezért lesz ki­sebb a sor az or­vosi ren­de­lők­ben

Ja­nu­ár­tól meg­vál­toz­tat­ták a sza­bá­lyo­kat: az or­vo­sok­nak még min­dig ki kell ad­niuk pa­pí­ron is a re­cep­te­ket, nem elég az elekt­ro­ni­kus vál­to­zat. A Ri­post kör­be­járt a ren­de­lők­ben, és úgy tűnik, lassú az át­ál­lás: van­nak or­vo­sok, akik már nem akar­nak pa­pír­re­cep­tet írni, pedig még egy évig kö­te­lező, és sok beteg sem tudja, mi az az e-re­cept és miért kell "fel­írási iga­zo­lás".
  • Szerző: Ripost

Az elektronikus recepttel könnyítik az életünket: a megszokott gyógyszereinkért már be sem kell menni az orvoshoz, és ha magunknak váltjuk ki, az sem baj, ha elhagyjuk a receptet, mert a patikus látja a rendszerben az e-receptet.

Fotó: Markovics Gábor
EZEKET OLVASTAD MÁR?

Az orvos a gépbe írja – és a patikus is látja

„A betegeknek van egy terápiás lapja egy felhőrendszerben, oda kerülnek fel a szükséges gyógyszerek. A patikában ebben a rendszerben nézik meg, hogy mire van szüksége a vásárlónak. De további egy évig még kötelezően kell adni papír alapú vényt is, utána már csak az kap, aki kéri” – magyarázta lapunknak dr. Haraszty Zsombor háziorvos.

Fotó: Markovics Gábor

Úgy tűnik, lassú az átállás, mert az eredeti terv az volt, hogy januártól már ki sem kell adni a papírrecepteket, de ezt megváltoztatták: még egy évig ki kell nyomtatni.

A fővárosi Amfora Alma Gyógyszertárban dr. Sándor Andrea gyógyszerész mondta el a rendszer működésének másik oldalát.

„A páciensnek be kell mutatnia az e-személyijét vagy a TAJ-kártyáját, ez alapján nézhetjük meg a rendszerben, hogy az orvos milyen gyógyszereket írt fel. Persze a szokásos receptekre is kiadjuk a gyógyszereket. Ha valaki nem tud eljönni személyesen, a hozzátartozónak csak a szokásos rózsaszín vényekhez hasonló felírási igazolásért adhatjuk ki, anélkül sajnos nem.”
Fotó: Markovics Gábor

Sok a kavarodás a patikákban: sokan nem tudják, hogy hozzátartozónak csak az orvos által kiadott „felírási igazolással” lehet receptet kiváltani – ez olyan, mint a szokásos recept. A doktorok továbbra is 3 hónapra elegendő gyógyszert írhatnak fel előre.

Eközben a címlapon

Van, hogy be sem kell menni a receptért az orvoshoz

A rendszerrel a beteg várakozási időt spórol, hiszen sokszor be sem kell mennie a rendelőbe, csak telefonon jelzi orvosának, hogy fel kell írni a szokásos gyógyszereket. A szakemberek szerint a rendszer gyenge pontja a hiányos tájékoztatás, ám így is egyre többen élnek a könnyítéssel.

„Tényleg jó, főleg a fiatal korosztálynak, úgyis sietnek mindenhova, így meg időt spórolhatnak. De azoknak is jó, akik csak a szokásos bogyókért mennének be az orvoshoz” – mondta el Kovács Lajos, aki egy gyógyszertárba ugrott le az egyik kifogyott gyógyszeréért.

Nem mindig érdemes megspórolni a vizsgálatot

Vannak olyanok is, akik ezután is ellátogatnak az orvoshoz, fontosnak tartják a beteg-páciens kapcsolatot, meg biztonságosabb is, ha az orvos rendszeresen felügyeli a beteget.

Fotó: Markovics Gábor

„Jó rendszernek hangzik, de én továbbra is eljárok majd a háziorvosomhoz. Az egyfajta bizalmi kapcsolat az orvos és beteg között” – magyarázta Gulcsik Rozália, aki egy teljes zacskónyi gyógyszerért érkezett.

Így nincs trükközés a gyógyszerekkel

Önkényesen nem kérhetünk vényköteles gyógyszereket: antibiotikumot és egyéb komolyabb gyógyszereket csak azután írhat fel az orvos, ha meg is vizsgálja a betegét. A recepthamisítók sem tudják kijátszani a rendszert, hiszen a páciens szükséges gyógyszerei fent vannak a rendszerben.