RIPOSTER

Ez a férfi bé­nítja meg ked­den­ként Bu­da­pes­tet!

Már rég nem a Ta­xi­sok Or­szá­gos Szö­vet­sége szer­vezi a ta­xis­tün­te­té­se­ket, hanem egy sza­bad­úszó taxis...

Csertek István nem is tagadja, hogy ő áll a keddi taxistüntetések mögött, amelyek már teljes mértékben a taxisok ellen hangolták a közvéleményt. Miközben a taxitársaságok sorban adják ki közleményeiket arról, hogy ők elhatárolódnak a tüntetésektől, a főszervező a -nak bevallotta, ő szabadúszó taxisként szervezi a keddi, városbénító megmozdulásokat.

A keddi napokra beharangozott tüntetések miatt már a Facebookon is több mint tízezren csatlakoztak ahhoz a megmozduláshoz, melynek célja, hogy június elsején senki ne üljön taxiba.

Csertek István szerint ők egyáltalán nem haragítják magukra az embereket.

"Nem érzem, hogy ellenem fordulnának az emberek,

persze a lezárásokkal és forgalomlassításokkal kellemetlenségeket okozunk. De ahogy a többieknek, úgy a taxistársadalomnak is joga van tüntetni. Kimennek a kerékpárosok, a leszbikusok és a tanárok is. A taxisoknak legalább annyi joguk van tüntetni, mint nekik, a demonstrációk pedig lezárásokkal járnak" - mondja a férfi, bár arról nem esik szó, hogy a felsoroltak egyike sem szokta hetente fél napra lebénítani a főváros közlekedését.

Csertek bár szabadúszó, azt mondja, nem találkozott még olyan visszajelzéssel, hogy a társaságokhoz tartozó taxisok elleneznék keddi megmozdulásaikat. Pedig ezekről közlemények is születtek, a Főtaxi is arra kérte például alvállalkozóit, hogy ne vegyenek részt a demonstrációkon. "Az eddigi tapasztalatok szerint

csupán a lakosságnak okoznak komoly gondokat,

és nem a taxistársadalom, hanem inkább az Uber érdekeit támogatják" - írták múlt heti közleményükben, Csertek azonban mintha nem értesült volna ezekről.

Eközben a címlapon

"Nemrég már kezdtem belefáradni a tüntetésekbe, de ahogy ennek híre ment, azonnal

megkereséseket kaptam, hogy abba ne hagyjam"

- mondja Csertek, aki megerősítette: jövő héten kedden újra várható tüntetés.

Egy, neve elhallgatását kérő taxis azt mondta a -nak, hogy a tüntetők többsége szabadúszó taxis. "A taxisok háromnegyede társaságoknál dolgozik. Azt a taxist azonban, aki átveri az utast,  kirúgják a társaságtól, és mehet az utcára. Nem titok, a legtöbb panasz olyan taxisokra érkezik, akik nem tartoznak senkihez sem" - mondja a taxis, aki szerint érezhetően egyre kevesebben vannak már a tüntetéseken.