INSIDER

El­ké­pesztő okból halt meg négy ma­gyar

Bru­tá­lis tö­meg­bal­ese­tet oko­zott az em­beri fe­le­lőt­len­ség teg­nap haj­nal­ban: nyolc autó fu­tott egy­másba. A bal­ese­tet okozó au­tó­ban ülők az éle­tük­kel fi­zet­tek azért, mert a ko­csin a jeges, havas úton nem volt téli gumi.

Véres tragédia egy egyszerű közlekedési helyzetből: úgy kezdődött minden, hogy egy orosz kamion kihajtott a geleji pihenőből az M3-as autópályán tegnap hajnalban.Sűrű köd volt, alig 30-40 méteres látótávolsággal  - és a kamionba beleszaladt hátulról egy magyar rendszámú Lancia személyautó.

Fotó: Police.hu
EZT OLVASTAD MÁR?
Fotó: MTI

A kocsi kipördült, ütközött több másik autóval is, és végül az árokban landolt, a felismerhetetlenségig összeroncsolódva. 4 ember biztosan meghalt – információink szerint mindannyian a magyar személyautóban ültek -, egy pedig életveszélyesen megsérült. Több embert kórházba vittek még könnyű sérülésekkel, köztük egy csecsemőt – de ők jól vannak.

A brutális balesetet az emberi felelőtlenség okozta. Minimális volt a látótávolság a hatalmas, sűrű köd miatt, ezért rendkívül lassan kellett volna közlekednie a kamionnak és a személyautónak is – ráadásul a Lancián nyári gumi volt! A havazás és fagy után rendkívül csúszósak az utak országszerte, így iszonyú felelőtlenség nyári gumival kimenni az útra. És most jön a havazás...

Az autósok ötöde nyári gumival jár. Több százezer autós veszélyezteti maga, családja és a többi közlekedő életét: a felmérések szerint minden ötödik autós még ilyenkor is nyári gumival jár! A mostanihoz hasonló, fagyott, csúszós utakon nyári gumival háromszorosára nőhet a féktávolság! A téli gumik jeges úton 40 km/órás sebességről fékezve 21-30 métert tesznek meg a megállásig, nyári gumival ugyanez 65-70 méter kell! Mára 9 megyére adtak ki figyelmeztetést 5 centinél nagyobb hó miatt – nyári gumival életveszélyes lesz közlekedni.