INSIDER

Elképesztő, miért halt meg a vízibicikliző magyar srác

Nem tudott úszni, és miután elmerült, soha többé nem jött fel a víz felszínére az a fiatalember, aki Siófoknál fulladt bele a Balatonba. Úgy tudjuk, a vízibicikli kölcsönzője is megütheti a bokáját, mivel egy szóval sem mondta neki, hogy a víz a part mentén sokáig sekély, aztán hirtelen mélyül.
  • Szerző: Ripost

Újabb életet követelt a Balaton, most egy 18 éves, úszni nem tudó fiatalember fulladt bele a tóba Siófoknál szombaton. Már reggel baljós fellegek gyülekeztek égen, ennek ellenére egy fiatal, épphogy nagykorú pár vízibiciklit bérelt az óriáskerék mellett. Egy egyedi, fekete-fehér seriffes járművet választottak, azzal tekertek be a Balatonba.

Nem figyelmeztették, hogy erős szél jön

Úgy tudjuk, bár a kölcsönző aláíratta velük a szokásos felelősségvállalási nyilatkozatot, nem mondta el, hogy egyre erősebb a szél, illetve hogy a siófoki part, bár lassan mélyülő, de veszélyeket rejt. Itt ugyanis egy „marásvonal” található a vízben: hosszú ideig sekély a víz, ám utána nagyon hirtelen mélyül. Ezen a határon jártak a fiatalok, amikor megtörtént a baj: a fiatalember az egyik pillanatról a másikra a vízbe csúszott, és már soha többé nem jött fel.

Egy másik vízibiciklin ülők hívtak segítséget

Az elmerült fiatalember barátnője kétségbeesetten kiáltozott segítségért, ám senki nem hallotta őt a víz közepén. Végül egy másik, szintén vízibicikliző család tekert oda, és a náluk lévő mobilról hívták a rendőrséget. „A vízirendészet azonnal keresni kezdte a fiatalembert, de az addigra viharossá vált időjárás miatt fel kellett függeszteni a kutatást” – nyilatkozta Hosszú Balázs, a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense. Másnap reggel, az Aranyparton található Európa hotel előtt, a parttól alig tíz méterre lebegve találták meg a holttestet.

Miért nem kötelező a mentőfelszerelés a vízibicikliken?

Egy évvel ezelőtt egy 15 éves, úszni jól tudó fiú, Krista Gergő fulladt bele a Balatonba a Club Aliga előtt, miután lecsúszott a vízibicikli csúszdájáról, és elmerült a vízben. A szülei azóta is el szeretnék érni, hogy minden vízibiciklin kötelezően legyen mentőfelszerelés.

„Boldog mindennapjaiban mindenki könnyen megfeledkezik a rá leselkedő veszélyekről, könnyelművé válik, ha nem éli át személyesen is ezt a leírhatatlan fájdalmat. Hiszem, hogy Gergő fiúnknak az volt a küldetése itt a földön, hogy ráébressze az embereket arra, hogy végre tenni kell valamit!

Tenni azért, hogy mással ez ne forduljon elő! Ha a vízibiciklin lett volna mentőöv, vagy fel kellett volna vennie egy mentőmellényt, Gergő még ma is élne.”

– fogalmazott a fiú édesanyja Facebook posztjában.

 

Meglepően veszélyes a Balaton: jól úszó is odaveszhet

Az idei nyáron történt öt balatoni haláleset közül ketten öngyilkosok akartak lenni, ketten rosszul lettek, ez a fiatalember pedig úgy esett vízbe, hogy nem tudott úszni. A vízimentők azonban arra figyelmeztetnek, hogy még a jó úszók is kerülhetnek bajba egy olyan békés és veszélytelennek tűnő tavon is, mint a Balaton.

A tragédiák mögött majdnem minden esetben emberi felelőtlenség húzódik meg. Van, aki nem méri fel az úszótudását, és megijed attól, ha hirtelen a mély vízben már nincs talaj a lába alatt. Más a medencéhez szokott, és nem tudja az élővíz sajátosságait, például az időnként nagy hullámokat kezelni. A nagy meleg mindig veszélyes: a testünk hamar megszárad, és 10-20 foknyival melegebb lesz, mint a víz. Ennyi különbség minden szervezetnek sokkot okoz. Probléma lehet még, ha valaki túl keveset vagy túl sokat eszik, illetve iszik, és rosszul lesz úszás közben. Egy természeti jelenség is gondot jelenthet: meleg, szélcsendes időben vízpára képződik a felszín felett, és ha nem emelkedik elég magasba az ember, akkor nem jut elég oxigénhez. Ez azonban csak ritkán vezet tragédiához” – tudtuk meg Szabolcs Tímeától, a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának sajtóügyeletesétől.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?