RIPOSTER

El­ké­pesztő fi­gu­rák a ma­gyar­ság leg­na­gyobb vá­sá­rán

A tör­té­nelmi Er­dély ha­tá­rán ren­de­zik meg min­den ok­tó­ber­ben a le­gen­dás fe­ke­te­tói vá­sárt Kö­rös­fe­ke­te­tón. Egész Ma­gyar­or­szág­ról ide­se­reg­le­nek a tu­ris­ták, hogy meg­néz­zék a több mint 200 éve meg­tar­tott vá­sárt.

Kelet felé a határtól 90 kilométerre, a Királyhágón túl, a Körös két partján október második hétvégéjén hirtelen a régmúltba csöppen az utazó. A több mint kétszáz éves feketetói vásáron nem fog az idő: itt vannak a gábor-cigányok, a subás román és a sokszoknyás székely, a világháborús kitüntetéseket áruló német, és kapható a háborús sisaktól a herendi porcelánig, a vájdlingtól az Utolsó vacsora másáig a világon minden. A bámészkodó csak tátja a száját a vásári forgatag láttán, és előbb-utóbb kinyitja a bukszáját is.

Fotó: Sulyok László
EZT OLVASTAD MÁR?

Házipálinka, cifra rézedények, csipkés kendők, régi hangszerek és szentképek, fabútorok és hímzett ingek – minden megtalálható volt a hétvégén a Körös partján a híres feketetói vásárban, ahová egész Magyarországról sokan ellátogattak.

Két kilométer hosszan tartott a kirakodóvásár, amit 1815 óta hagyományosan október első hétvégéjén tartanak.

Fotó: Sulyok László

A világ összes kacatja megtalálható itt. Különleges színfoltot jelentenek a Gábor-cigányok és a népviseletben kurjongató asszonyok. Aki vásárolni akar, fizethet forinttal, lejjel, de euróval is, alkudni nem kötelező, de illik és érdemes. Aki megéhezik, igazi erdélyi ízeket kóstolhat. A munkatársai azt tapasztalták, hogy a magyarság legnagyobb piacára nem lehet eléggé korán érkezni: már a hajnali órákban hömpölyög a hangosan ünneplő tömeg.

Fotó: Sulyok László

Óriási élmény, mindenkinek csak ajánlani tudjuk: jövőre reméljük, ott találkozunk! További beszédes képeket a keddi Ripost napilapban találsz. Keresd az újságárusoknál!