INSIDER

Döbbenetes részletek: így akartak menekülni a Hableányról az áldozatok

Drámai részletek derültek ki arról, mi történt a Hableány hajó elsüllyedésekor. A hajó felborult, és a betört ablakokon dőlt befelé a víz, miközben a Hableány testébe szorult turisták kétségbeesetten próbáltak kimenekülni...
címkék:
  • Szerző: Ripost

A magyar és a koreai búvárok hősies küzdelmet folytatnak, hogy kiemeljék a vízből a Hableány testébe szorult áldozatokat. Több menekülőt is a hajó ablakaiban találtak meg – kétségbeesetten próbáltak kijutni, miközben dőlt befelé a víz… Most, a mentési munkák közben derül ki, mi történt a süllyedő hajón az utolsó, drámai pillanatokban.

A hajó felborult, betörtek az üvegablakok

Mint a %% megírta, múlt hét szerdán egy ukrán szállodahajó letarolta a Hableányt, ezért az oldalára borult, ablakai betörtek. A kishajó pedig pillanatok alatt elsüllyedt. A fedélzeten állók rögtön a vízbe estek, közülük mentettek meg 7 koreai turistát. A katasztrófa éjszakáján még 7 másik utas holttestét találták meg.

Dőlt be a víz, az ablakon át próbáltak menekülni

De nem csak a fedélzeten, hanem a hajótestben is sokan voltak a végzetes ütközés pillanatában - ők a viharos szél és szakadó eső miatt nem mentek ki a fedélzetre. Amit átéltek az utolsó másodperceikben az maga lehetett a pokol. A hajó ablakai betörtek, azonnal dőlni kezdett befelé a víz. Azoknak, akik a hajó testébe szorultak, esélyük sem volt.  De az ablakhoz közel álló néhány ember megpróbált kimenekülni, miközben a boruló hajó testét forgatta, dobálta az áradó Duna háborgó vize.  De a víztől elnehezült Hableány, úgy süllyedt, mint a kő, majd pár másodperc alatt leért 9 méter mélyre, a Duna fenekére.

Az ablakban találták meg őket a búvárok

Többen kétségbeesetten próbáltak az ablakon keresztül kimenekülni, de már nem maradt elég idejük a szabadulásra: legkevesebb három utast az ablakba szorulva találtak meg a búvárok, akiknek az erős sodrás miatt megtiltották, hogy bemenjenek a hajótestbe.

A %% exkluzív információi szerint hétfő délután a magyar búvárok a kitört ablakon keresztül kiemelték és kötelekkel rögzítették a három holttestet. Erre azért volt szükség, hogy ne vigye el őket a víz. Ezután a magyar búvárok felszínre jöttek, hogy átadják a helyüket a koreai búvároknak, az ő feladatuk volt a holttestek felhozatala.

 

Küzdenek a hajótestnél a kötelekkel

Viszont baj történt a művelet közben: az erős sodrás miatt két kötél egymásba gabalyodott, így amikor a búvárok lemerültek, a háromból csak egy testet tudtak a felszínre hozni. Egyikük egy 50 év körüli koreai nő, akinek holttestét kegyeleti okok miatt paravánnal takarták el, hogy a katasztrófaturisták ne fotózzák-videózzák.

A TEK megerősítette: egy másik holttestet is kiemeltek. Koreai hírforrásokból úgy tudjuk, ő egy kék inget és farmert viselő koreai férfi.

További részletek a szerdai napilapban!

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?