KÜLFÖLD

Bukik a bal? Ele­gük van az uni­ó­ból a 45 éves­nél fi­a­ta­labb ola­szok­nak!

71 szá­za­lé­kuk sze­rint rossz irányba men­nek a dol­gok. Az 5 Csil­lag Moz­ga­lom tag­ja­i­nak 68, az Északi Liga 56 szá­za­léka ki­lépne az uni­ó­ból. Jön a sors­döntő már­ci­usi vá­lasz­tás.
  • Szerző: SZM

Amikor kiderült, hogy az NGO-k taxiztatják a jórészt afrikai migránsokat Olaszországba és a cataniai főügyész vizsgálatot rendelt el,Soros György váratlanul megjelent Rómában, ahol azonnal fogadta őt Gentiloni miniszterelnök.

Nos, a jövő havi olasz választások tétje, hogy sikerül-e leváltani  Gentilonit, aki jelöltként indul a balközép Demokrata Párt (PD) színeiben a római belvárosi szavazókörzetben.Ez döntő fontosságú lenne az ellenőrizetlen migrációt ellenzők, így Magyarország számára is.

Vannak biztató jelek. Egyrészt

összeomlott az olasz lakosság körében az Európai Unió támogatása - derült ki a berlini központú Európai Külügyi Tanács legújabb felméréséből. Az unió 28 tagországa közül Olaszország már csak a 23., ha az a listát nézzük, az országok állampolgárai körében mennyire népszerű az EU-tagság.

Tíz évvel ezelőtt Olaszország e téren még a tizedik volt.

Másrészt, amint azt nemrég a Politico megírta, a jelenlegi kormány politikájával éppen azok a 45 évesnél fiatalabbak elégedetlenek, akiknek szavazata döntően befolyásolhatja a választás végeredményét. 71 százalékuk szerint Európában rossz irányba mennek a dolgok.

Az 5 Csillag Mozgalom tagjainak 68, az Északi Liga szavazóinak 56 százaléka kilépne az unióból, részint annak migrációs politikája miatt.

Eközben a címlapon

A Silvio Berlusconi által a háttérből irányított jobbközép szövetség a Forza Italiával együtt napról-napra erősödik. Berlusconi most azzal kampányol, hogy ha a jobbközép szövetség nyer, akkor vissza fognak toloncolni 600 ezer migránst Afrikába – de ezt egyelőre tekintsük választási ígéretnek, nem többnek.Ugyanakkor a Forza Italia szavazói közül csak 29 százalék pesszimista az unióval kapcsolatban, e tekintetben tehát az 5 Csillag Mozgalom és az Északi Liga fiatal szavazói sokkal radikálisabbak.

A fentiekkel szemben a kormányzó Demokrata Párt tagjai közül csak 9 százalék hagyná ott az uniót a bevándorlási politikájával együtt. A választók 37 százaléka ugyan még nem döntötte el, hogy kire szavaz márciusban, de a mostani alapján akár mérsékelten optimisták is lehetünk.