INSIDER

Brüs­szel miatt nő­het­nek a ma­gyar élel­mi­szer­árak

Csak­nem 200 ezer ma­gyar gazda alá­írta azt a pe­tí­ciót, mely­ben az ellen til­ta­koz­nak, hogy Brüs­szel az ag­rár­for­rá­sok­ból akarja tá­mo­gatni a be­ván­dor­ló­kat. Ha ma­radna a je­len­legi mig­rá­ció­párti ve­ze­tés, ha­zánk­ban je­len­tő­sen nő­né­nek emi­att az élel­mi­szer­árak.
  • Szerző: Ripost
Fotó: Csóka Ferenc

Csaknem 200 ezren írták alá a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Országos Szövetsége (Magosz) által indított petíciót.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Felháborodásukat az váltotta ki, hogy Brüsszel az agrárforrásokból támogatná a bevándorlókat.

Nagy István agrárminiszter szerint hiába tagadja a jelenlegi bevándorláspárti brüsszeli vezetés, csökkenteni akarja az agrárpénzeket, hogy azt a migránsoknak adja. A közös agrárpolitikából elvont támogatásokkal a migránsok letelepedését és vidéki közösségekbe való integrációját akarja Brüsszel pénzelni. Ezzel a magyar agrárium és a magyar gazdák támogatására is 25 százalékkal kevesebb pénz jutna. Ez nagyon sok gazdálkodó és mezőgazdaságból élő megélhetését veszélyezteti, és valamennyi magyar állampolgárra hatással lenne.

Jelentősen drágulnának az élelmiszerek, szűkülne a kínálat, illetve a kétes eredetű és minőségű importélelmiszerek lepnék el a magyar és az európai piacot - tette hozzá a miniszter. A arra volt kíváncsi, mit jelentene ez a gyakorlatban.

„A közvetlen kifizetések 16,4, a vidékfejlesztésre szánt támogatás 26,6 százalékkal csökkenne. Ez hektáronként több mint 15 ezer forintos csökkentést jelentene a magyar gazdáknak" – mondta a kérdésére Jakab István, a Magosz elnöke. Hozzátette:ezzel a versenyképességünk erősen csökkenne az unióban, az élelmiszerárak pedig jelentősen emelkednének Magyarországon.

Sokatmondó az is, hogy az EU Bizottság idei adatai szerint az 1 hektárra vetített támogatás összege Magyarország esetében 226 euró, míg az uniós átlag 230, de Dániában 300, Olaszországban 323, míg Belgiumban például 306 euró. A brüsszeli migrációpárti vezetés ezt az uniós átlag alatti támogatásunkat akarja még csökkenteni!

Eközben a címlapon

A egy szakértőt is megkeresett, szerinte átlagosan 15 százalékkal nőnek az élelmiszer árak abban az esetben, ha ez a terv megvalósul.

„Jelenleg a terület alapú támogatást bármire, így többek között zöldség, gyümölcs és gabona termesztésére is lehet igényelni, tehát minden terményt érinthet a terület alapú támogatás csökkentése" – mondta el a -nak Sönberger Krisztián közgazdász. Az Uniós projektekkel foglalkozó szakember kifejtette: ha kisebb lesz a támogatás, drágább lesz a zöldség és a gabona is, ez pedig az állatok etetését is drágítja, így nő a hús, a tojás ára. Hangsúlyozta: az Európai Parlamenten múlik mindez, ott döntenek a támogatás mértékéről. Ezért sem mindegy, hogy a választások után kik ülnek az Európai Parlamentben.

 Drasztikus lenne a drágulás

                             Jelenlegi átlagár           Várható ár       (Ft/kg)

Burgonya                     250                              287

Vöröshagyma             360                              414

Paradicsom                  610                            701

Eper                               1400                          1610

Sárgarépa                     260                             299

Petrezselyemgyökér 1300                            1495

 Orbán Viktor felhívta a figyelmet a veszélyre

„Brüsszel a gazdák pénzének egy részét el akarja venni és oda akarja adni a migránsok támogatására, amit meg kell akadályozni” mondta Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön a Fejér megyei Mezőfalván, a III. NAK szántóföldi napok és agrárgépshow rendezvényén.

A magyar gazdáknak ezért most vasárnap nemet kell mondaniuk a bevándorlásra

– jelentette ki a kormányfő. Orbán Viktor arra kérte a gazdákat, hogy az EP-választáson támogassák a Fidesz–KDNP jelöltjeit, akik képesek a bevándorlás megállítására és a magyar érdekek védelmére a brüsszeli csatákban. „Nem olyan emberekre van szükség, akik Brüsszelt képviselik Magyarországon, hanem olyanokra, akik Magyarország érdekeit képviselik Brüsszelben” – fogalmazott.