MEDICINA

Bebizonyították, ezért jó szódabikarbónával mosni az almát

Egy kutatás szerint a legjobb, ha szódabikarbóna és víz keverékével mosod meg az alma héját fogyasztás előtt. De vajon miért jó ez? Eláruljuk!
  • Szerző: Ripost

Egy új kutatás szerint a szódabikarbóna a növényvédőszer-maradványok csaknem 96 százalékát eltávolítja a gyümölcsök és a zöldségek héjáról. Ha vízzel összekevered, és ezzel dörzsölöd át a gyümölcsöket és a zöldségeket, két általánosan alkalmazott növényvédő szer maradványait 15 perc alatt csaknem teljesen eltüntetheted az ételeidről. Mindez a szódabikarbóna erősen lúgos kémhatásának köszönhető.

A kutatók biogazdálkodásban termesztett almák héjára vittek fel két általánosan alkalmazott növényvédő szert, tiabendazolt, és foszmetet. A vegyszereket egy teljes napig hagyták a gyümölcsökön. Ezután a gyümölcsök egy részét csapvízzel, más részüket valamilyen fertőtlenítő szerrel, a harmadik részüket pedig szódabikarbóna egy százalékos oldatával mosták meg.

A vegyészeti elemzés szerint a szódabikarbóna a növényvédő szer 96 százalékát eltávolította – 12 perc dörzsölés után a tiabendazol 80 százaléka már nem volt a gyümölcsön, a foszmet 96 százalékának eltávolítása viszont 15 percet vett igénybe. A szódabikarbóna lúgos kémhatásának köszönhetően a veszélyes vegyületek kisebb, ártalmatlan molekulákká bomlanak le. A fertőtlenítőszer és a csapvizes mosás ezzel szemben hatástalan volt.

A gyümölcsök meghámozásával a héj alá beszivárgott növényvédő szereket is eltávolíthatjuk, ám a héj eltávolítása a gyümölcs tápértékét is csökkenti.

És ezeket olvastad már?