RIPOSTER

Vész­jel­zést adott ki a Nébih, ez a ter­mék meg­mér­gez­heti az éte­le­ket

A ha­tó­ság fi­gyel­mez­teti a fo­gyasz­tó­kat, hogy egy gye­re­kek­nek szánt ét­kész­let­ből mér­gező anyag ol­dód­hat ki.
  • Szerző: Ripost

Határérték feletti melaminkioldódást mért kisgyermekeknek szánt étkészletből a francia hatóság kereskedelmi ellenőrzés során. A kínai eredetű termékből Magyarországra is érkezett.

Fotó: Nébih
Fotó: Nébih
EZEKET OLVASTAD MÁR?

A vonatkozó jogszabályok értelmében az élelmiszerekkel érintkezésbe kerülő anyagok és tárgyak nem változtathatják meg az élelmiszer összetételét vagy érzékszervi tulajdonságait – hívja fel a figyelmet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a honlapján.

Mivel a termékből melamin oldódhat ki, ezért a Nébih kéri a vásárlókat, hogy aki rendelkezik háztartásában az alábbi azonosítókkal ellátott étkészlettel, ne használja azt.

A termék adatai:

  • A termék márkája: Coffret Vaisselle Bamboo Azur
  • A termék megnevezése: Bambusz gyermek étkészlet
  • Tételazonosító: A005510 (kék) és A005511 (barack)
  • RASFF referenciaszám: 2019.2488
Fotó: Nébih
Fotó: Nébih

A Nébih a RASFF-rendszeren keresztül értesült az esetről.

A melamin nitrogéntartalmú, heterociklusos, aromás szerves vegyület. Elsősorban a műanyagiparban alkalmazzák formaldehidgyanták készítésére, de ciromazin származékát rovarölő szerként is felhasználják. A melamintartalmú edényekből, konyhai eszközökből hő hatására melamin oldódhat ki, amely vesekárosodást idézhet elő.