INSIDER

A szerencse fia elmeséli titkait: ő találta meg a kincseshajót a Dunában

Társai a mázlisnak, illetve a szerencse fiának becézik Tauser Pétert, a kincsvadászt. Az Érdnél megtalált kincseken kívül ő bukkant detektoros keresőjével a mohácsi csata lehetséges színhelyének kapujára is...
  • Szerző: Ripost

Tauser Péter csupán négy éve foglalkozik detektoros kincskereséssel, de máris nagy eredményekkel büszkélkedhet. Az érdi fiatalembert szívesen hívják régészeti feltárásokra, olyan szerencséje van, hogy szinte mindig talál valami fontosat. Az érdi Duna-parton is ő kezdett el keresgélni, miután ismerősei szóltak, hogy találtak valamit. Péter egy nappal később már rátalált az első ezüstérmékre majd egy nap alatt bejárták a magyar sajtót a hír, hogy egy Mária Terézia korában, valószínűleg az 1740-es években elsüllyedt kereskedelmi hajó rakományát rejti az apadóban lévő Duna.

Péterről hobbirégész társai viccesen megjegyzik: nem csak keresnie, hanem lottóznia is kéne, mert folyton szerencséje van. A csapat többsége több mint tíz éve foglalkozik detektoros érme- és fém kereséssel, de ennyi fontos leletet még egyikük sem talált.

„A keresés egy szenvedély, annyira bele lehet szeretni, hogy volt akinek a házassága is ráment erre a hobbira. Szerencsére az én asszonyom türelmes” - nevet Péter.

A fémkeresős hobbirégészek nem kapnak pénzt a munkájukért, hobbiból űzik azt. A talált dolgokat amúgy is kötelező beszolgáltatni az államnak – és esetleg utólag előfordulhat, hogy kapnak érte jutalmat. Péter még soha nem kapott pénzt. Õ és hobbirégészek többsége elvégzett valamilyen képzést, és segítenek a muzeológusoknak. Ráadásul nem hogy ingyen dolgoznak, hanem még nekik kerül pénzükbe a dolog: több százezer forintba is kerül egy ilyen detektor. És hogy mi a jutalmuk? Az érzés, hogy valami nagyszerűt találtak, amiből aztán közkincs lesz!

Péter élete egyik legnagyobb élménye, hogy segíthet a régészeknek abban, hogy sikerülhet betájolni a mohácsi csata színhelyét. Õ bukkant rá  olyan leletekre, amik alapján sejteni lehet, hol harcolhatott a királyi nehézlovasság Szulejmán szultán serege ellen.

Tauser Péterék tegnap még kutattak a Dunán, de sürgette őket az idő, mert ha a folyó vízszintje újra emelkedni kezd, több leletet már nem tudnak kiásni a földből. A csapat a hétvégén a muhi csata helyszínére megy: a legendás ütközetben a magyar seregek óriási vereséget szenvedtek a tatár-mongol hadaktól. Sokan már előre ugratják Pétert, hogy ott vajon mit fog találni…

Még keresik a kincses hajót a víz mélyén

Itt lakom én is Parkvárosban, ám az ófalusi öregekkel igen jóban vagyok. Õk szóltak, hogy jöjjek már, mert egy értékesnek tűnő kolomp akadt a kezükben sétálás közben. Megmutattam a régészemnek, aki szólt a szentendrei Ferenczy Múzeum munkatársainak, ők kértek meg rá, hogy folyassam a keresését. Hamarosan újabb érmékre leltem ”-

mondja a %%-nak Tauser Péter, a hobbirégész. A területen pár nap alatt több ezer érme és fegyver került elő. A régészek az érmék alapján arra már tudnak következtetni, hogy valószínűleg külföldi kereskedő hajóról származhatott a rakomány és a hajó baleset következtében süllyedt el.

„A legrégebbi veret 1743-as, ebből arra következtetünk, hogy a hajó ez után pár évvel süllyedhetett el. Ez az időszak viszonylag békés volt, nem dúltak harcok, ezért azt gondoljuk, hogy baleset történhetett” - mondta el lapunknak Nagy Balázs, a Ferenczy Múzeumi Centrum numizmatikai gyűjteményének kezelője. A régészek azt feltételezik drónfelvételek alapján, hogy az érmelelőhelytől nem messze fekszik a Duna mélyén az elsüllyedt kereskedőhajó. Hamarosan búvárrégész fog merülni, ami eddig a rossz idő miatt elmaradt. Tegnap egyébként Baranya megyében újabb régi hajóroncs került elő a Duna alacsony vízállása miatt.

Régi betörések nyomai is előbukkantak

Az ásatáson megjelentek a Pest megyei rendőrök is, ugyanis azt remélték egy régi, betöréses lopási ügyben döntő bizonyítékok kerülhetnek elő. Arra kérték a detektorosokat, hogyha lakatot, baltát találnak szóljanak a rendőségnek. Azt sejtik, hogy a betörők annak idején a Dunának erre a szakaszára dobták a levágott lakatokat és az eszközeiket is.

Ma még apad a Duna

Újabb vízállási rekordok dőltek meg a Dunán csütörtökön. Adonynál és Budapestnél rekordalacsony volt a folyó vízszintje, miután a múlt héten Komáromtól a déli határig mindenütt megdőltek a rekordok. A folyó a lenti szakaszon még ma is apad, a fenti szakaszon viszont már elkezdődik a lassú vízszint-emelkedés az esők miatt.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?