MEDICINA

A leg­jobb ránc­ta­la­nító cse­rép­ben nő és fil­lé­rekbe kerül

Ez a nö­vény egyre több lakás ab­la­ká­ban nő. Megéri ne­vel­getni, hi­szen nem­csak remek ránc­ta­la­nító, szá­mos más jó ha­tás­sal is ren­del­ke­zik..

Ha nyáron leégsz, vagy a konyhában megégeted az ujjad, jó eséllyel az aloe veráért nyúlsz. De vajon mi mindenre képes még ez az egyszerű növény?

Fotó: Pixabay
Fotó: Pixabay

Az aloe vera zselé az aloe növény húsos leveleinek belsejében rejtőző gél, amely nagyjából 99 százaléknyi vizet, és 75 gyógyhatású, aktív összetevőt tartalmaz. Ezek a vegyületek többek közt vírus- és gombaölő, valamint sejtregeneráló tulajdonságokkal rendelkeznek. De lássuk, mi mindenben segíthet a bőrünknek a zselé.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Enyhíti az égést

Az aloe vera zselében levő poliszacharidok segítik a bőr regenerálódását, és az új bőrsejtek képződését. A zselé ezen kívül egy fájdalomcsillapító hatású vegyületet is tartalmaz.

Visszafogja a bőrirritációt

Sokféle bőrbetegség, például az ekcéma vagy a pikkelysömör hátterében is gyulladásos folyamatok húzódnak meg. Az aloe vera gél a gyulladást kiváltó enzimek termelődését szabályozza, így képes visszafogni a gyulladásos tüneteket. Mielőtt azonban nagyobb felületen is alkalmaznád, először egy kisebb folton próbáld ki, nem vagy-e allergiás az aloéra.

Fotó: Pixabay
Fotó: Pixabay
Hidratál

Mivel az aloe vera zselé nagy részben vízből áll, zsíros utóérzet nélkül, gyorsan hidratálja a bőrt. Bezárja a bőr sejtjeibe a nedvességet, a sejtek felső rétegét pedig természetes ragasztóként tapasztja össze, így teszi simábbá és puhábbá a bőrt.

Segít a pattanásokon

Antibakteriális hatása mellett az aloe vera szalicilsavat is tartalmaz, amely természetes peelingként működik, és megelőzi a pórusok eltömődését.

Eközben a címlapon

Gyógyítja a herpeszt

A zselé hat összetevője is képes a vírusok, baktériumok és gombák elleni harcra, így az ajakherpesz ellen is nagyon hatékony. Az immunrendszer antitestjeinek termelődését is segíti, így felgyorsítja a gyógyulást.

Lassítja a bőr öregedését

Az aloe stimulálja a bőr feszességéért felelős kollagén és elasztin termelődését. Cinktartalma összehúzza a pórusokat, antioxidáns hatású C- és E-vitaminja pedig megelőzi a szabad gyökök ártalmait.

Fotó: Pixabay
Fotó: Pixabay
Halványítja a pigmentfoltokat

Az aloe vera zselé blokkolja a bőr elszíneződéséért felelős enzim hatását, ezzel gátolja a pigmentfoltok megjelenését. Antioxidáns hatású vegyületei pedig a már kialakult foltokat halványítják.

Eltávolítja az elöregedett hámsejteket

Az aloe vera gélben található szalicilsav enyhe kémiai peelingként működik, így segít eltávolítani az elöregedett hámsejteket. Lignin tartalma abban segít, hogy a többi hatóanyag mélyebbre hatoljon a bőrben.