Létrehozva: 2022.02.18.
Módosítva: 2022.02.18.

Amíg Karácsony Gergely csak álmodozik és posztolgat, addig döntöttek a dél-budaiak

Karácsony Gergely 5 milliós jutalmakat osztogat embereinek, és egy fűszálat sem ültetett el a Városháza parkban, viszont megcsúszott a Lánchíd felújítása, leállt a munka a Blahán. Eközben a kormány sorra adja át azokat a fejlesztéseket, amelyek javítják a budapestiek életminőségét.

A Budapesti Fejlesztési Központ jelenleg közel 40 budapesti állami projektet készít elő mintegy 110,5 milliárd forint értékben. Ezek között újabb mérföldkőhöz érkezett Budapest, hiszen elindulhat a dél-budai Duna-part fejlesztése is, amelynek köszönhetően a Kopaszi-gáttól a Nagytétényi kastélyig visszakapják a lakosok a zöld Duna-partot. A leendő egybefüggő zöldterület funkcionális kialakításáról Németh Zsolt országgyűlési képviselő és dél-budai lakos még decemberben indított el lakossági konzultációt, így a helyiek döntötték el, hogy mit szeretnének látni a fejlesztés eredményeként - írta meg a Metropol.

Fotó: MTI

Hamarosan elkezdődhetnek a munkálatok

600 dél-budai mondta el a véleményét arról, hogy milyennek álmodja meg a Duna-partot. Németh Zsolt elmondta, hogy ennek eredményeként biztos, hogy zöld marad a terület, gyalogos- és kerékpár- sétányokkal, futópályával, kutyafuttatóval és kutyastranddal, de lesz szabadtéri kondipark és horgászpont is, hiszen nemcsak a partot, hanem a Dunát is vissza akarják adni a budapestieknek. Az országgyűlési képviselő azt is hozzátette, hogy néhány éven belül strandokat is szeretnének kialakítani, miután hamarosan fürödni is lehet majd a Dunában.

Németh Zsolt azt is elmondta, hogy az zöld Duna-part első szakaszának tervezése most már megindulhat, ez a Kopaszi-gáttól a Kondorosi útig tart majd. A második szakasz a szintén kormány által finanszírozott, épülő Galvani hídtól a Keserű-érig terjeszkedik, mintegy 30 méter szélességben.

A Galvani utcai Dunapart felújítás előtt (Fotó: Metropol / Máté Krisztián)

A térség fejlődik: élő kapcsolat Dél-Buda és Dél-Pest között

Karsay Ferenc, Budafok fideszes polgármestere a 200 ezres régió fejlesztéséről is beszámolt. Eszerint:

  • Az épülő Galvani híd, valamint a kapcsolódó úthálózat létrehozása lendületet ad majd az egykori barnamezős, azaz gyári területeknek. A mostani rozsdaövezet teljesen felszámolódik, illetve jelentősen felszabadítja a belvárost a túlzott közlekedési nyomás alól, és összeköti Dél-Budát és Dél-Pestet.
  • A fonódó villamoshálózat következő szakasza a Gellért tértől a Dombóvári útig húzódik, de a tervek szerint meghosszabbítják Albertfalva és Budafok határáig.
  • A metrószerűen, 10 percenként közlekedő déli körvasúttal a dél-budaiak gyorsan és egyszerűen eljuthatnak majd a belvárosba.
A leendő Galvani híd jelentősen tehermentesíti majd Budapestet a zsúfolt autósforgalomtól is (Fotó: Facebook)

Lakossági tiltakozás akadályozta meg, hogy Karácsonyék elkótyavetyéljék a központot és a piacot

A kelenföldi városközpontot és az 1979 óta működő piac területét is kiárusította volna a főpolgármester, ha a lakosság nem áll a sarkára. A Városháza eladása kapcsán nyilvánosságra került, botrányos jutalékrendszerben érintett területen irodákat és lakásokat húztak volna fel – mondta el Németh Zsolt Fidesz–KDNP-s országgyűlési képviselő, aki dél-budai lakosként elkötelezett lokálpatrióta, és Simicskó István kormánypárti képviselővel azon fáradozott, hogy a lakossággal együtt megmentsék a területet. A 11 ezer tiltakozó aláírás megállította a főváros kótyavetyélését, de a helyiek attól félnek, hogy a sikerük átmeneti, miután Karácsonyék már eladták az albertfalvai piacot is korábban.

A Fővárosi Önkormányzat fejlesztései általánosságban is csúsznak, drágábbak a kiindulási árnál vagy állnak, mint a Blaha (Fotó: Metropol / Keller Mátyás)

Karácsony Gergelyék ezt „adták” a budapestieknek

  • A lassan három éve beígért Városháza parkban eddig egyetlenegy fűszálat sem sikerült elültetniük.
  • 1,5 éves időhúzás után és 5 milliárd forinttal többért újulhat meg a Lánchíd.
  • Durván megcsúszott a Blaha felújítása, ami 400 millióval többért, de jóval kevesebb tartalommal valósul meg. A munka hetek óta áll.
  • Az átgondolatlan lezárások miatt gigadugók alakultak ki a fővárosban, amit Karácsony elintézett azzal, hogy az autósok „szálljanak ki, és gyalogoljanak”.
  • A főpolgármester bár többnyire együttműködik és megad minden szükséges engedélyt a kormány beruházásaihoz, Facebook-posztjaiban utólag politikai és félrevezető„muszklimutogatásba” kezd.
  • A főpolgármester ideje nagy részét szájkaratéval tölti: azzal kritizálta a Budapesti Fejlesztési Központot, hogy a Városmajor zöldítési szándékában (közös fejlesztés), túlzottan zöldorientáltan gondolkodik, a budai fonódó fejlesztésénél pedig azt, hogy nem. Mikor milyen lábbal kel fel?
  • Az V. kerületi Bástya utca és környékének 3,1 milliárdos kormányzati fejlesztése helyett a helyi baloldal szerint elég lett volna néhány mászóka és hinta a környékbeli gyerekeknek.
  • A fővárosi vezetés igyekszik akadályozni Budapest legújabb Duna-hídja, a Galvani híd és a hozzá kapcsolódó infrastruktúra megépítését.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Felbukkant egy újabb halálos vírus

origo.hu

Kiestek a mélyen kivágott felsőből Vajna Tímea hatalmas mellei

borsonline.hu

Megint lecsapott a Nyerő Páros átka, szakított a magyar műsorvezető és menyasszonya

hirtv.hu

Kiderült, ki a szerzője Magyar Péterék adatkezelési tájékoztatójának + videó

ripost.hu

Mennyire vagy művelt? 10 emberből 9 nem tudja ezeknek a szavaknak a jelentését

magyarnemzet.hu

Ronnie O’Sullivan kínos helyzetbe hozta az ellenfelét a sznúker-vb-n

origo.hu

Alig takarja a melltartó az egykori szépségkirálynő mellét

astronet.hu

Heti szerelmi horoszkóp 2024. április 20-26.: Nehézségeket jeleznek a bolygók

ripost.hu

Házasság első látásra: Petra és András újra együtt!

ripost.hu

Kőkemény helyesírási teszt: ha ezt hibátlanul kitöltöd, az emberek 1 százalékához tartozol

ripost.hu

Súlyos doppingbotrány, Kapás Bogi olimpiai érmet kaphat utólag

ripost.hu

Elképesztően gondolkozik magáról 3 csillagjegy, ők nem kérnek bocsánatot

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

BOZÓT

Óráink vannak hátra, újra visszatérnek a fagyos reggelek

BOZÓT

Hatalmas a dugó Budapest határában, 10 kilométeres a kocsisor

POLITIK

Már a héten megindulhatnak az új fegyverszállítások Ukrajnába

POLITIK

CPAC-Hungary: A békepárti és szuverenista erők összehozása a cél

POLITIK

Az amerikai tankok 16 százalékát már kilőtték az oroszok

POLITIK

A DK, Karácsonyék és Magyar Péter mögött ugyanaz a cég áll

POLITIK

Tüntetéshullám az amerikai egyetemeken

POLITIK

14 év alatt négyszeres lett a bölcsődei dolgozók bére