BIZARR

Már a simogatást is érzi a műláb?

Osztrák kutatók olyan mûlábat szerkesztettek, amellyel a páciensek ugyanúgy érezhetik a talajt, mintha mezítláb járnának.
címkék:

A Linzi Egyetem kutatói különleges protézist alkottak, amellyel a betegek visszakaphatják a tapintás érzékét.

A művégtag talprészén hat nyomásérzékelő lapkát helyeztek el, az itt létrejövő elektromos impulzusok pedig mikrokapcsolók segítségével a műláb felső részébe beépített, apró rezgőmotorokat működtetnek. Ezt a rezgést érzékeli a végtagcsonk felfekvő felülete, miután az orvosok a bőrhöz közelebb vezették a comb idegvégződéseit.

A különleges műlábat hat hónapja teszteli egy páciens, akinek 2007-ben, egy vérrög miatt amputálták a lábát.

„Olyan, mintha visszakaptam volna a lábamat.

Már nem csúszom el, ha jégre lépek, és megtanultam különbséget tenni murva, aszfalt, fű és homok között. Még az egészen apró kavicsokat is érzem.” – lelkendezett Wolfgang Ranger, aki rendszeresen fut, kerékpározik, sőt, sziklát mászik a művégtaggal.

A különleges protézis jótékony mellékhatása, hogy jóval ritkábbak lettek azok a fantomfájdalmak, amelyek megkeserítették az egykori tanár életét. Az agy ugyanis valódi ingereket kap a hiányzó végtag felől, így nem pótolja azok hiányát mesterségesen generált érzésekkel. Az osztrák művégtag a második a világon, amelyet mesterséges érzékeléssel szereltek fel:

tavaly egy nemzetközi kutatócsoport érintésérzékeny bionikus kezet épített.

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?