BIZARR

Ezt árulja el rólad a Facebook profilképed!

Nem is gondolnád, hogy egy Facebook-profilkép mennyi mindent elárul a gazdájáról. Ezekre a jelekre figyelj!

A Pennsylvaniai Egyetem 102 diák bevonásával készített egy tanulmányt, melyben a nebulók személyisége és Facebook profilképük közötti összefüggéseket vizsgálták. Az eredmények pedig a szakembereket is meglepte, hiszen látványos kapcsolatokat fedeztek föl az egyetemisták jelleme és fényképeik struktúrája között.

A nyitott személyiségűek szeretnek olyan színes képeket feltölteni magukról, melyeken fiatalabbnak néznek ki a valós koruknál. Az elfogadó emberek rendszeresen a barátaikkal együtt pózolnak a profilképükön. Akik viccesre veszik a figurát, - például grimaszolnak – azokat a kalandvágy jellemzi. A jól megkomponált, előre beállított fényképek lelkiismeretes tulajdonosra utalnak. Annak viszont aggódnia kell, aki a profilképén egy tárggyal a kezében, például telefonnal pózol, hiszen ez komoly személyiségzavarra utaló jel.

A kutatás legérdekesebb konklúziója viszont az, hogy mindenki akkor jár a legjobban, ha nem maga választja ki a profilképét. Az eredmények azt mutatják, hogy sokkal intelligensebbnek és barátságosabbnak lát minket egy külső szemlélő a profilunk alapján, ha azt más választotta ki nekünk.

„Azt találtuk, hogy az emberek  hajlamosak előnytelen profilképet beállítani maguknak. Mindenkiben van egy furcsa elvárás önmagával szemben, egyfajta gátlás, amit nehezen tud leküzdeni. Ha például valaki görcsösen ragaszkodik ahhoz, hogy ő bal profilból néz ki jobban, akkor abban az esetben se fogja magáról a jobb profiljáról készült képet választani, ha az mindenki más szerint előnyösebb. Ha valaki azt szeretné, hogy a profilképe jó első benyomást keltsen akkor kérje ki más véleményét, melyiket állítsa be.”

- mondta Dr. White a kutatást vezető szakpszichológus, aki hozzátette, hogy  egy profilkép ugyan sok mindent elárul a tulajdonosáról, de mindenkit óva int attól, hogy ez alapján végbenő következtetéseket vonjon le bárki az adott személyről.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?