OTTHONKA

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.03.24.

Ezért mosd le tavasszal a tujáidat a kertben! Gyönyörűek lesznek nyárra

Egyre több a kiszáradt és elsárgult tuja az udvarokban, a pusztulásukat sokféle kártevő, betegség és a nem megfelelő gondozás okozza.

Szerző Ripost

Emiatt rendkívül fontos, hogy a tavaszi munkálatok során ne feledkezzünk el a lemosó permetezésről sem – hívja fel a figyelmet a Fanny magazin hasábjain keresztül Sipos József növényorvos.

Dry,Thuja,In,Summer,Time
Egyre több a kiszáradt és elsárgult tuja az udvarokban, a pusztulásukat sokféle kártevő, betegség és a nem megfelelő gondozás okozza Fotó: Laszlo66 /  Shutterstock

Rázzuk csak ki őket

Az örökzöldek az őszi-téli időszakban elhullatják az elöregedő leveleiket, ezért egy alapos belső takarítással kezdjük az új szezont. Első lépésként rázzuk le kézzel vagy lombfúvóval fújjuk ki az ágak közül a beteg növényi leveleket, majd vágjuk le az elhalt, teljesen lebarnult ágakat is, mivel ezek táptalajul szolgálhatnak a rovaroknak és gombabetegségeknek.

Figyeljünk a hőmérsékletre

Miután megtisztítottuk a tuját a beteg és elöregedett levelektől, következhet a tavaszi formázás. A növények metszése legfeljebb 25 Celsius fokig történjen, mert ha ennél melegebb időben végezzük el, az könnyen visszaszáradáshoz vezethet. Mindig használjunk tiszta és éles szerszámot, hogy elkerüljük a kert többi növényének fertőzését.

Ne essünk túlzásba!

A formázáskor figyeljünk a hajtások növekedési irányára. Távolítsuk el a függőlegesen lefelé és felfelé növő ágakat is. Ugyanakkor ügyeljünk arra, hogy mindig csak az ágak vagy hajtások végét vágjuk vissza, általában 5-10 cm-ig. Ha a fás részig visszavágjuk, csúnya kopasz foltos lesz a növény, mivel ezeken a területeken nem tud újra hajtani.

Ha túl magasra nőtt

A smaragd tuja akár három-négy méter magasra is megnőhet, ezért évente egyszer célszerű visszametszeni a tetejét. Arra figyeljünk, hogy legfeljebb csak az egyharmadát távolítsuk el, nagyobb növények esetén maximum egy métert. A metszés vagy ágvágás után, különösen a nagyobb, egy centiméter feletti vágás esetén kezeljük a sebet sebkezelő anyaggal.

Pakoljuk őket zsákokba

A metszés után a fertőzött ágak a kert többi növényére is veszélyt jelenthetnek, ezért a talajra hullott, lenyesett ágakat gereblyével gyűjtsük össze, majd tegyük egy zsákba, és semmisítsük meg. Ezzel megelőzhetjük, hogy a gombabetegség és káros rovar megfertőzze az egészséges növényeket.

Indulhat a permetezés!

Miután befejeztük a formázást, elengedhetetlen a tavaszi lemosó permetezés, ezzel megelőzhetjük, hogy a károsítók és a gombás betegségek elszaporodjanak a dús, zárt levélzetben. A lemosást fagymentes időben végezzük el, a gyümölcsfákhoz használt réz- és kéntartalmú permetezőszerrel. A kén az atkákat pusztítja el, míg a réz megvédi a tuját a gombás fertőzésektől.

Csatlakoztassuk rá a slagra

Ha nem szeretnénk a hagyományos kézi permetezővel bajlódni, érdemes beszerezni olyan adagolós öntözőt, melyet a slaghoz csatlakoztathatunk. A tartályt egyszerűen töltsük meg permetezőszerrel, csatlakoztassuk a slagot a tartály végére, válasszuk ki a kívánt keverési arányt, és máris kezdhetjük a permetezést.

Mindenhova jusson belőle

Sokan elkövetik azt a hibát, hogy a permetezőszert csak a külső ágakra szórják ki. Figyeljünk arra, hogy a szer a törzshöz minél közelebb, a lombozat belsejére is jusson. A legjobb, ha délelőtti, napos órákban permetezünk, mivel éjszaka a levegő lehűl, a nedvesség pedig a lombozaton maradva kedvező környezetet teremt a gombák elszaporodásához.

Ellenőrizzük le a talajt

Száraz, csapadékmentes tavaszi és nyári napokon se feledkezzünk el a megfelelő vízellátásról, így elkerülhetjük a növény teljes kiszáradását.
Tartsuk a földet folyamatosan földnedvesen, és ha észrevesszük, hogy kiszáradt, vagy a hajtások kezdenek száradni és barnulni, növeljük az öntözés mennyiségét.

Többet árt, mint használ

Sokan szeretnék megúszni az öntözéssel járó munkát, ezért automata csepegtető öntözőrendszert telepítenek a tuja köré. Számoljunk azzal, hogy ilyenkor a víz csak a talaj felső rétegébe jut, ami miatt a növény nem növeszti mélyre a gyökerét, ezáltal könnyebben legyengülhet és gyorsabban kiszáradhat. A legjobb megoldás, ha hagyományos módon öntözünk, tehát a fa méretétől függően, általában 5-10 liter vizet öntünk a tuja tövéhez vödörrel vagy slaggal.

Megfulladnak a gyökerek

A tujákat nem kell minden nap öntözni; inkább ritkábban, de alaposan locsoljuk meg őket. Fontos, hogy a víz minél mélyebbre jusson a talajba, de csak annyi vizet használjunk, amennyit a talaj fel tud szívni. Ha túl sok mennyiséget öntünk ki egyszerre, az a gyökerek rothadását okozhatja a levegőtlen talajban.

Öntsük a fák tövéhez

Az öntözés mellett gondoskodjunk a megfelelő tápanyagellátásról is. Tavasszal komplex műtrágyát használjunk, amely vasat és magnéziumot is tartalmaz. A növény könnyebben felveszi a tápanyagot, ha először körülbelül 70 cm szélességben fellazítjuk a sövény alatti talajt kerti kaparóval, majd a tápanyagot közvetlenül a tövéhez juttatjuk

Veszélyes a fertőzött talaj

Ha a tujánk már menthetetlen, gyökerestül távolítsuk el tavasszal. Fontos, hogy a helyére ne telepítsünk újat, mert fennáll a veszély, hogy a kórokozók sokáig a talajban maradva megfertőzik az új növényt. Ha a kivágott tuját pótolni szeretnénk, ültessünk az eredeti helytől távolabb tujanövényt, vagy babérmeggyet.

Mi lapul a fűben?

A tojáskeresés amolyan Bing-szokás! Bing és Sula a parkba indulnak, hogy húsvéti tojásokat keressenek. Vajon jut mind a kettejüknek meglepetés?
Fordító: Bottka Sándor Mátyás: Bing – Tojáskeresés

1999 Ft, Móra Könyvkiadó

 

Szerző Ripost

Ez is érdekelhet

origo.hu

Tovább tart a veszprémi kézilabdabotrány, a dánok képtelenek elfogadni a vereséget

origo.hu

Itt van Oroszország válasza az Amerikai segélyre

borsonline.hu

Elérkezett a pillanat, amire mindenki várt: óriási örömhírt jelentett be Krausz Gábor és Mikes Anna – fotó!

metropol.hu

„Meghalt” – Tóth Andi zokogásban tört ki a tragikus hír hallatán

magyarnemzet.hu

Tetemes összeget utalt egy monacói bankszámlára a fővárosi számlagyár kulcsfigurája

origo.hu

Mikes Annát ölelgeti Krausz Gábor újabb képén, nagy hírt jelentett be

travelo.hu

Búcsút int a budapesti állatkert jegesmedvéje, siessetek, ha még látni szeretnétek

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

OTTHONKA

Mutatjuk, mit kell tenni most a málnával, hogy nyáron szuper termés legyen

OTTHONKA

Ez történik a kenyérrel, ha zellert teszel mellé

OTTHONKA

Így gondozd most az epret, hogy májusra gyönyörű termésed legyen

OTTHONKA

Ha így gondozod a muskátlit, soha többet nem sárgulnak majd a levelei

OTTHONKA

Leszámol a hangyákkal a lyukas alufóliabomba

OTTHONKA

Mutatjuk, miért érdemes lakást venni a körúton

OTTHONKA

Ultrahanggal a vakondok ellen? Ez tényleg működik!

OTTHONKA

Így választhatsz jó zöldségpalántákat