Létrehozva: 2024.02.05.

Fontos üzenet a NAV-tól: tízezreket kaphatsz kézhez havonta, ha időben lépsz!

Akinek jár valamilyen adókedvezmény, annak érdemes mielőbb kitöltenie és leadnia az adóelőleg-nyilatkozatát. Mutatjuk a kedvezménytípusokat és a NAV hasznos tanácsait!

Bizonyos esetekben a személyi jövedelemadóból kedvezmény jár. A NAV szerint célszerű minél előbb nyilatkozni az szja-kedvezményekről, hogy több pénz legyen a bankszámlánkon. Kik jogosultak valamilyen kedvezményre és hogyan lehet azokat igényelni? Most kiderül!

adó, adókedvezmény, NAV
Mutatjuk az adókedvezménytípusokat és a NAV tanácsait! Fotó: Németh András Péter / Mediaworks Archívum

Milyen adókedvezmény-típusokat lehet igényelni 2024-ben?

Adóelőleg-nyilatkozat tehető a négy vagy több gyermeket nevelő anyák, a 30 év alatti anyák, a személyi kedvezmény, az első házasok kedvezménye, valamint a családi kedvezmény érvényesítésére - hívja fel a figyelmet a NAV. Aki ezen kategóriák valamelyikébe beletartozik, annak kevesebb adót vonnak le a fizetéséből, vagyis magasabb lesz a nettója.

Kinek és hogyan kell nyilatkozni, hogy kérjük az adókedvezményt?

A 25 év alatti fiatalok kedvezményének érvényesítéséről nem kell külön nyilatkozni, mert ezt a munkáltató automatikusan figyelembe veszi a 25. életév betöltéséig. A többi adóelőleg-nyilatkozat benyújtása online a legegyszerűbb a NAV honlapjáról elérhető online nyomtatványkitöltő alkalmazással (ONYA). Ehhez ügyfélkapun történő belépésre van szükség. A webes felület a kitöltést is segíti, mivel az új nyilatkozatban a NAV által ismert adatok már szerepelnek, vagyis automatikusan ki lesznek töltve. Az online beküldött dokumentumot a NAV automatikusan továbbítja a megjelölt munkáltatónak, kifizetőnek.

Papír alapon is lehet nyilatkozni

Továbbra is ki lehet tölteni a nyilatkozatot papíron, amit aláírva, két példányban, személyesen kell átadni a munkáltatónak. Ehhez letölthetők az ajánlott nyilatkozatminták és a kitöltési útmutatók a NAV honlapjáról, egész pontosan innen.

Érdemes sietni a kitöltéssel

A kedvezményt a nyilatkozattétel utáni első bérszámfejtésnél tudják figyelembe venni, ezért aki még nem tette meg, mielőbb érdemes nyilatkoznia. Jó hír, hogy a négy vagy több gyermeket nevelő anyák, a személyi kedvezmény és az első házasok kedvezménye esetében ettől az évtől lehetőség nyílik a folytatólagos nyilatkozattételre. Aki ezt jelöli a nyilatkozaton, annak nem kell majd jövőre újra nyilatkozatot tennie. Az idén leadott nyilatkozatát a munkáltató mindaddig figyelembe fogja venni, amíg valaki nem tesz új nyilatkozatot vagy nem kéri a korábban tett adóelőleg-nyilatkozatának mellőzését. Továbbra is évente kell viszont nyilatkozni a családi kedvezményről és a 30 év alatti anyák kedvezményéről!

papírok, iroda, hivatalos irat
Ma már a legtöbb adózással kapcsolatos ügyintézés online is intézhető! Fotó: Unsplash.com

Azt sem árt tudni, hogy aki folytatólagos adóelőleg-nyilatkozatot tesz, de később már nem jogosult az adókedvezményre, annak érdemes időben új nyilatkozatot beadnia, mert ha nem jelzi saját maga a változást és adóhiánya keletkezik, akkor az ezzel járó jogkövetkezményekkel is számolnia kell!

A NAV szerint ennyi pluszt jelentenek a kedvezmények

  • Az első házasok kedvezményénél a folytatólagos adóelőleg-nyilatkozatot a kifizető (munkáltató) a házasságkötést követő hónaptól legfeljebb 24 hónapon keresztül veheti figyelembe. Vagyis eddig jár a havi nettó 5000 Ft plusz.
  • A beteg gyermeket nevelő családok számára is jár családi kedvezmény. Tartósan beteg, illetve súlyosan fogyatékos gyermek után a családi kedvezmény összege 66.670 forinttal emelkedik havonta.
  • A 25 év alatti fiataloknak és a 30 év alatti anyáknak nem kell személyi jövedelemadót fizetniük a törvényben meghatározott jövedelmeik után havi 576.601 forintig. Ez 86.490 forint adómegtakarítást jelenthet havonta.
  • A személyi kedvezmény mértéke a minimálbér emelkedéséhez igazodva idén 88.900 forint, ami a havi 13.335 forint adómegtakarítást jelent, évente pedig akár 160.000 forintot.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Váratlan hír Oroszországból, ez mindent meg fog változtatni

origo.hu

Macron az atomfegyverekről beszélt, itt az újabb őrült terv

borsonline.hu

Nagy szerelmi teszt: Melyik Szenes Iván sláger szól a Te szerelmedről?

ripost.hu

Áll a bál: Kiakadtak a kommentelők a Házasság első látásra fináléján

vg.hu

Frei Tamás bejelentette: megállapodtak az Aldival

origo.hu

Hihetetlen felvétel, UFO-t rögzített egy kamera az Egyesült Államokban

astronet.hu

Heti szerelmi horoszkóp 2024. április 27-május 3.: Jókedv és felhőtlen boldogság

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

MANI

Változás: új, fontos infók a gyógyszerek kiváltásáról

MANI

Már 3D-ben is megnézhetjük az orvosi leleteinket

MANI

Hol most a legolcsóbb a lakásbiztosítás? Elindult a kampány, íme a részletek

MANI

Elindult a lakásbiztosítási kampány: itt van minden tudnivaló

MANI

Aki meg akarja őrizni pénze értékét, most ebbe fekteti

MANI

1 milliárd forintot lehetett nyerni ezzel az öt számmal

MANI

Itt a vége a jó világnak: fizetős lehet a Google

MANI

Lelepleztük a hazai zöldségeket: mutatjuk az árakat!