Létrehozva: 2024.01.20.

Évi 100 ezer forintot is spórolhatsz a lakáshiteleden: ez kell hozzá!

Akinek van egészségpénztára, az több szempontból is jól járhat! Egyrészt adójóváírást kaphat a számlára történő befizetések után, másrészt a lakáshitel törlesztésén is spórolhat.

Az egészségpénztárakról sokan tudják, hogy a számlára történő befizetések után adójóváírás igényelhető, a számlán lévő pénzből pedig többek között gyógyszereket vagy szemüveget lehet vásárolni. Azt viszont kevesen tudják, mi mindenre jó még egy ilyen tagság, és, hogy hogyan lehet egészségpénztári számlával tízezreket spórolni a lakáshitel törlesztésen is.

gyógyszertár, egészség, egészségkártya
Nem csak a gyógyszertárakban használhatók az egészségpénztári kártyák. Fotó: Pexels/Jose Ismael Espinola (Képünk illusztráció)

Ma az egészségpénztár?

Fizikailag egy plasztikkártya, ami mögött van egy virtuális számla. Erre egy másik számláról kell pénzt utalni, a legtöbb pénztárnál megvan, hogy minimum havonta mennyit. Az egészségpénztárak tulajdonosai maguk a tagok, akik a befizetett pénzt többek között egészségügyi, egészségvédelmi szolgáltatásokra költhetik. Vagyis a pénztár kezeli a pénzünket, és amikor szükségünk van rá, felhasználhatjuk. A legnagyobb hazai egészségpénztár az OTP Egészségpénztár.

Mire lehet költeni a kártyákra töltött pénzt?

Nagyon sok mindenre. Többek között gyógyszerre, segédeszközökre, gyógykezelésekre, szűrőcsomagokra, okosórára, fogszabályozóra, babaápolási termékekre, gluténmentes élelmiszerre, matracra, gyógypapucsra, gyógycipőre, masszírozó készülékre, fogászati kezelésre, pszichológusra, nőgyógyászatra, laborra, ultrahangra, gyógytornára, gyógymasszázsra, szemüvegre, cipőre, belépőkre és az aktuális minimálbér összegig a tanévkezdés költségeit is lehet erről a számláról fizetni.

Miért éri meg ilyen számlát nyitni?

A számlára befizetett összegek után évente maximum 150.000 forint adó-visszatérítést is kaphatunk, az egyéb kedvezmények mellett. Ez az összeg nem a bankszámlánkra, hanem az egészségpénztári (vagy külön kérés estén például a magánnyugdíjpéntári) számlánkra érkezik. Az adó-visszatérítés nem automatikus, de az adóbevallásodban a pénztár által küldött adóigazolás alapján kérhetjük a NAV-tól. A maximálisan elérhető, 150.000 forint adójóváírás kihasználásához évi 750.000 forintot kell befizetni a számlára!

Egy ilyen számláva akár évi 100.000 Ft-is faraghatunk a lakáshitelünkből

Kevésbé ismert tény, hogy az egészségpénztárak ma már önsegélyező pénztárként is funkcionálnak, vagyis akár a lakáshitelünk havi törlesztőjét is fizethetjük ezen keresztül. És mivel ezzel is bezsebelhetjük az évi akár 150.000 forint adójóváírást is, ennyivel máris beljebb vagyunk-írja a Bankmonitor.

Semmi sincs ingyen

Az egészségpénztári számlára befizetett összegeket is terhelik bizonyos költségek. Például a pénztár működési költsége, egyszeri belépési díj, kártyadíj, stb. Ezek befizetését követően az évi 150.000 Ft extrapénzből az OTP-nél például nettó 101.000 Ft körül marad.

Van azonban némi megkötés

Az egészségpénztári számlán lévő pénzből lakáshiteltörlesztésre kizárólag a legalább 180 nappal korábbi befizetések vehetők igénybe szja- és szocho-mentesen, máskülönben 28 százalék adóteherre számíthatunk. Vagyis, ha 2024. január 1-jén befizetünk 500.000 forintot a számlánkra, akkor ebből az összegből 2024. június 28. után lehet csak önsegélyező szolgáltatásokért is fizetheti adómentesen!

Nem csak egyfajta hitel törleszthető így

Mivel a lakáscélú felhasználás meglehetősen tágan értelmezhető, így akár lakásvásárlásra, építésre, illetve lakásfelújításra felvett banki, munkáltatói és lakástakarékkal kombinált jelzáloghitelekre egyaránt elkölthető az egészségpénztári számlákon lévő pénz.

Mekkora havi törlesztőt fizethetünk egészségpénztári számláról?

A lakáshitelünk törlesztésére legfeljebb az év első napján érvényes bruttó minimálbér összegének 15 százalékát, vagyis 2024-ban 40.020 forintot fordíthatunk az egészségpénztári számlánkról. Az is fontos, hogy amennyiben a hitelben adós és adóstárs is van, ők pedig együttesen törlesztik a hitelt, akkor az igénylő legfeljebb a törlesztő felét kaphatja meg támogatásként. Ez például azoknál a házaspároknál lehet érdekes, akik együtt vettek fel lakáshitelt, de ha mindketten egészségpénztári tagok, akkor máris maximálisan kihasználták a hiteltörlesztésre fordítható támogatási összeget.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Agyonveri Marine Le Pen ellenfeleit a júniusi EP-választáson, Macron megalázó helyzetben vergődik

origo.hu

Ördög Nóra hivatalosan is bejelentette: Vége

borsonline.hu

Probléma Tilla hazautaztatásával - előállították a repülőtéren

mandiner.hu

Meghökkentő összeget sikerült elutalnia egy monacói bankszámlára a Lánchídbotrány kulcsfigurájának

metropol.hu

„Nagyon sajnálom” – szomorú bejelentést tett közzé terhes pocakkal Lékai-Kiss Ramóna

hirtv.hu

Kuleba bevitte a kegyelemdöfést az elmenekült hadköteles férfiaknak + videó

origo.hu

Nagy a baj az ukránokkal Lengyelországban

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Jó hír az autósoknak: jelentős üzemanyagár-csökkenés jön hamarosan

INSIDER

Karácsony lebuktatta magát: olyan interjút adott, hogy rengetegen fordítanak neki hátat

INSIDER

Összement a tejföl, a túró és a mosogatógép kapszula is kevesebb lett! Mutatjuk a konkrét termékeket

INSIDER

Mutatjuk a gyermekvédelmi törvénycsomag pontjait, komoly szigorítások léphetnek életbe

INSIDER

Menczer Tamás: Csak a béke, csak a Fidesz - Videó

INSIDER

Ma sem ússzuk meg szárazon: három vármegye is riasztást kapott – Időjárás

INSIDER

Megszületett az ítélet a pécsi Fekete Angyal ügyében

INSIDER

Menczer Tamás: Minden erőnkkel és eszközünkkel védjük a magyar családokat