Létrehozva: 2024.01.12.
Módosítva: 2024.01.12.

Melyik vírus fertőz most a leginkább? Íme a legfrissebb adatok!

Tízezrek fordultak orvoshoz január első hetében különböző felső légúti tünetekkel. A népegészségügyi központ legfrissebb jelentéséből most kiderül, az influenza- vagy a koronavírus a fertőzőbb-e jelenleg!

Egy fejlett immunrendszerű, alapvetően egészséges ember számára szinte mindegy, mi az, ami ledönti a lábáról. Az immunhiányos, idős, alapbetegségben szenvedő emberek viszont jó, ha tudják, milyen járvány tombol épp, hogy meg tudják tenni a megfelelő óvintézkedéseket. Például, hogy időben be tudják magukat oltatni. Lássuk hát, milyen vírus fertőz mos a leginkább!

vírus, betegség, láz, lázmérő, koronavírus, influenza
A legfrissebb jelentés szerint ez a vírus terjed most a leginkább Fotó:  Shutterstock

Ezek a legfrissebb adatok a vírusfertőzésekről

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) figyelőszolgálatban résztvevő orvosok jelentései alapján megállapítható, hogy 2024. január 1-7. között az országban 21.500 beteg fordult orvoshoz influenzaszerű, és 152.400 beteg akut légúti fertőzés tüneteivel. Ez azt jelenti, hogy a betegek tényleges száma ennek legalább a duplája lehet, mivel enyhe tünetekkel nem mennek orvoshoz az emberek. Már csak az a kérdés, milyen betegségben szenvednek most a legtöbben.

Kik vannak most leginkább kitéve a fertőzéseknek?

Az influenzaszerű megbetegedés tekintetében (ez lehet influenza, RSV és koronavírus is): a betegek 19,2%-a 0-14 éves gyermek, 35,1%-a 15-34 éves fiatal felnőtt volt. 30,5%-uk a 35-59 évesek, 15,2%-uk pedig a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott. Az akut fertőző betegek 33,0%-a 0-14 éves gyermek, 28,0%-a 15-34 éves fiatal felnőtt volt. 24,3%-uk a 35-59 évesek, 14,7%-uk pedig a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott - írja az NNGYK.

Melyik most a fertőzőbb vírus, a Covid vagy az influenza?

Az NNGYK-hoz beérkezett minták alapján a SARS-CoV-2 vírus, vagyis hétköznapi nevén a koronavírus a fertőzőbb jelenleg. A beérkezett 63 kiválasztott minta

  • 11 betegnél influenza A-t;
  • 1 betegnél RSV-t (Respiratory Syncytial Virus);
  • 21 betegnél pedig SARS-CoV-2-t (koronavírus) igazolt.

Vagyis az influenza pozitivitási aránya 17,5%, a SARS-CoV-2 pozitivitási aránya pedig 33,3% volt január első hetében. A légúti figyelőszolgálat keretében kijelölt 24 kórház adatai alapján az első héten 177 beteget vettek fel kórházba súlyos, akut légúti fertőzés miatt, közülük húszan részesültek intenzív ellátásban. 

Father,And,Daughter,Wearing,Protective,Face,Masks,While,Surfing,The
Milyen tüntetek okoz most a koronavírus? Fotó:  Shutterstock

Milyen tüneteket okoz most a koronavírus?

Ahogy mutálódik a vírus, úgy változnak az általa kiváltott tünetek. Jó hír, hogy továbbra is főként influenzaszerű tüneteket okoz, de a legyengült immunrendszerű betegek esetében kialakulhatnak súlyosabb szövődmények. Dr. Szlávik János szerint  nem meglepő, hogy egyre több a covidos, hiszen mindig is január-február volt a járványok tetőpontja. Hozzáteszi, hogy míg az influenza csakis légi tüneteket okoz, ami után a gyógyulást követően maximum egy enyhe köhögés marad, addig a koronavírus több szervrendszert egyszerre megtámad, köztük az idegrendszert is. Az új variáns esetében emiatt például szorongás, depresszió is felléphet, mint másodlagos tünet - nyilatkozta az infektológus, kiemelve azt, hogy ezek a poszt-covid szindrómák akár több évvel a gyógyulás után is okozhatnak ilyen tüneteket.

Hogyan tudjuk eldönteni, melyik vírust kaptuk épp el?

Szlávik János kiemelte, hogy habár a Covidnak folyamatosan új variánsai vannak, a patikai tesztek ugyanúgy jók továbbra is: a teszt a vírus azon részét próbálja meghatározni, ami nem tartozik az állandóan változó területhez. Biztonságosak valamennyi vírus tekintetében. Vagyis elég egy pár száz forintos teszt ahhoz, hogy kiderüljön, koronavírus vagy influenza fertőzésünk zajlik-e éppen.

Mostantól bárki kaphat új, Covid elleni vakcinát

A korábban beadott oltások - függetlenül attól, hogy kínai, orosz vagy amerikai - az új variánsokkal szemben már semmilyen védelmet nem nyújtanak. Ezeket az oltóanyagokat pedig 3., 4., vagy épp 5. oltásként beadatni értelmetlen. Valós védelmet a most terjedő vírusvariánsok ellen a legújabb, hazánkba is megérkezett oltóanyag, a Spikevax (Moderna) monovalens XBB nyújthat, ezt viszont eddig csak bizonyos rizikócsoportba tartozók kaphatták meg. Mostantól viszont bárki igényelheti az oltást, mivel az NNGYK szezonális oltásnak nyilvánította a Covid elleni vakcinákat, akárcsak az influenza ellenieket. Vagyis már azok is foglalhatnak időpontot az E-térben az új Covid-oltásra, akik korábban már négy vakcinát kaptak. Az újabb Covid elleni vakcinát - ami egyébként 6 hónapos kortól adható -azoknak ajánlják, akik a megelőző három hónapban nem estek át igazolt koronavírus fertőzésen és ez idő alatt nem kaptak másmilyen, koronavírus elleni oltást sem.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Fucsovics Márton nem állt ki a meccsére, közleményt adott ki

origo.hu

A gigamellű modell kétszer is csődbe ment, mégis elképesztő luxusautói vannak

metropol.hu

Szoboszlai edzője mindenkit átvert? Mégis itt dolgozna Jürgen Klopp

vg.hu

Alighogy elkészült az M6-os autópálya, most újabb, gyorsforgalmihoz kapcsolódó fejlesztést adnak át

mindmegette.hu

A 13 leggyorsabb ebédrecept hétvégére, hogy ne strázsálj a konyhában

mandiner.hu

Forgács István: Ha Karácsony marad, a cigányok szép lassan elbontják Budapestet

origo.hu

Folyamatosan meztelenkedik a kebelcsoda bolgár énekesnő

ripost.hu

Pénzeső májusban, ez a 4 csillagjegy már nyithatja a pénztárcáját

ripost.hu

Ennek a 3 csillagjegynek óriási szerencsét hoz a hétvégi csillaghullás

ripost.hu

Éveket fiatalít, ha ilyen hajat csináltatsz magadnak

ripost.hu

Vége: Elbúcsúzott Jákob Zoli, ennyi volt

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Magyar Péter egyértelműen a baloldal mellé állt

INSIDER

„A rémálmom vált valóra” - Nyoma veszett az eltűntkereső Laci gyermekkori barátjának

INSIDER

Az intézkedő rendőr szerint Magyar Péter autós ámokfutásba kezdett, de végig agresszív, fenyegető és megfélemlítő volt

INSIDER

Látványos számok mutatják, mennyit változott az életünk 2010 óta

INSIDER

Visszatért a halálból a zalaegerszegi családapa: álmában jött rá, ki segített neki

INSIDER

Szentkirályi Alexandra: Már a Szomszédoknak is elegük van

INSIDER

Egy kétéves kislányt zártak az autóba Nyíregyházán, eszméletlenül húzták ki

INSIDER

Az orvosok szörnyű jóslata: 9 évet él már csak a hetedik osztályos Krisztián