Létrehozva: 2023.07.11.

Még kevésbé éri meg szabálytalankodni: 30 százalékkal nőnek a bírságok

Hamarosan sokkal drágább mulatság lesz szabályt szegni! Megemelik ugyanis a szabálysértési bírságok összegét. Mik tartoznak ebbe a kategóriába és mennyi lesz a bírság összege? Most kiderül!

A jövő évi költségvetési törvény részeként megszavazta a parlament a szabálysértési bírságok összegének emelését. A július 4-én elfogadott jogszabály ezen része 2023 szeptemberében lép majd életbe, vagyis ekkortól magasabb összegű szabálysértési bírságot kell majd fizetni. Mennyi most és mekkorára emelkedik a bírság összege? Íme a részletek!

igazoltatas, bírság, rendőr, szabály, szabálysértés
Megemelik a szabálysérétsi bírság összegét. Fotó: Lakatos Péter

Mi minősül szabálysértésnek?

A szabálysértés nem bűncselekmény, vagyis nem ártunk vele közvetlenül másnak, csak valami olyan veszélyes dolgot csinálunk, ami ránk vagy másokra nézve komoly kockázatot jelent. Szabálysértés lehet például közlekedési szabálysértés, de szabálysértés a lopás, a rongálás, a garázdaság, a köztisztaság megsértése vagy a magánlaksértés is.

Néhány példa a szabálysértésre

Tilosban fürdeni például szabálysértés. A szabálytalanul fürdőzőket ráadásul nem csak a rendőrség vagy a vízi rendészet büntetheti meg, hanem akár a közterület-felügyelő, a természetvédelmi őr és a halászati őr is. A bírság összege attól függ, helyszíni bírsággal vagy szabálysértési feljelentéssel -esetleg csak egy figyelmeztetéssel- zárul a találkozó. Előbbi esetben 5-50 000 forintig terjedő, utóbbi estben 150 000 forintig terjedő büntetést kaphat a tilosban fürdőző. Ezek az összegek emelkednek szeptembertől.

Szabálysértés például az ittas vezetés is, amit akár elektromos rolleren vagy elektromos kerékpáron és egy kajakban is el lehet követni. Aki ugyanis ilyen járműveket ittasan vezet, szabálysértést követ el, de az is, aki másnaposan kajakozik. Az elektromos meghajtású biciklikre egyébként ugyanazok a szabályok vonatkoznak, mint a robogókra: a törvény szerint, aki 0,25 mg/l légalkohol szintet fúj a szondába, közigazgatási bírságot fog kapni, ami százezres összeg is lehet. Akinél ennél magasabb értéket mutat a készülék, az már bűncselekményt követ el, előállítják és büntető eljárás fog ellene indulni és börtönbüntetést is kaphat. Ha pedig van jogosítványa motorra vagy autóra, azt el is vehetik.

Mekkora lesz a bírság összege a jövőben?

A szabálysértési törvény több ponton is módosult, így például a pénzbírság legalacsonyabb összege 6500 forintra, a legmagasabb összege pedig 200 000 forintra emelkedik. Mindez eddig ötezer forint, illetve 150 000 forint volt, vagyis az emelés mértéke mintegy 30 százalék - írja a Világgazdaság. A szabálysértési elzárással is büntethető szabálysértések esetén eddig 300 000 ezer forint volt a maximum, ez 400 000 forintra emelkedik szeptembertől.

A fiatalkorúak esetében is emelkedik a szabálysértési bírság összege

A 14 és 18 év közötti fiatalokra vonatkozó szankciók is változnak. Náluk a pénzbírság legmagasabb összege eddig 50 000 forint, a szabálysértési elzárással is büntethető szabálysértések esetén pedig 100 000. Ez módosult 65 000, illetve 130 000 forintra. Nőtt a helyszíni bírság legmagasabb összege is, 25 000 forint helyett már 32 500 forint szabható ki rájuk.

Így változik a helyszíni bírság összege

A helyszíni bírság összege eddig 5-50 000 forint volt, hat hónapon belül újabb szabálysértés elkövetése esetén pedig 70 000 forint. Mostantól 6500-65 000 forintig mozoghat a büntetés, hat hónapon belüli újabb szabálysértés elkövetése pedig 90 000 forintig terjedhet. Ennek értelmében az is változott, hogy ha egyidejűleg bírálnak el több szabálysértést, akkor a kiszabható helyszíni bírság nem haladhatja meg a 65 000, ismételt elkövetés esetén a 90 000 forintot. Eddig ez 50 000 és 70 000 forint volt. Aki pedig nem fizeti be a bírságot, annak szabálysértési elzárásra változtatják a büntetését, a következőképp: 6500 forintonként egy nap a büntetés.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Lezuhant egy Airbus A320-as utasszállító repülőgép Karacsi lakónegyede felett, 98 ember meghalt

origo.hu

Kiderült, hogy Zelenszkij hogyan akar véget vetni a háborúnak

borsonline.hu

3 csillagjegy, akiknek május elejéig sosem látott karmikus szerencsében lesz része

magyarnemzet.hu

Vitézy: Karácsony most mutatta meg, miért kell őt leváltani

ripost.hu

Házasság első látásra: Petra és András újra együtt!

vg.hu

Máris újabb éttermet nyit a McDonald’s – nyáron már várja a vendégeket

origo.hu

Hatalmas terhespocakkal pózol Lékai-Kiss Ramóna

astronet.hu

Májusi angyalhoroszkóp 2024.: a Fény angyalai üzennek nekünk

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

MANI

Változás: új, fontos infók a gyógyszerek kiváltásáról

MANI

Már 3D-ben is megnézhetjük az orvosi leleteinket

MANI

Hol most a legolcsóbb a lakásbiztosítás? Elindult a kampány, íme a részletek

MANI

Elindult a lakásbiztosítási kampány: itt van minden tudnivaló

MANI

Aki meg akarja őrizni pénze értékét, most ebbe fekteti

MANI

1 milliárd forintot lehetett nyerni ezzel az öt számmal

MANI

Itt a vége a jó világnak: fizetős lehet a Google

MANI

Lelepleztük a hazai zöldségeket: mutatjuk az árakat!