INSIDER

Szerző WM

Létrehozva: 2024.02.28.

Komoly változások jönnek az életünkbe márciustól, íme a lista

Március kezdete nemcsak a tavasz beköszöntét jelenti, hanem az élet számtalan más területén is tartogat változásokat. Mutatjuk a legfontosabb tudnivalókat.

Már csak pár nap van hátra márciusig, nem árt tisztában lenni azzal, hogy milyen változás vár ránk a mindennapokban. A Ripost csokorba szedte a legjelentősebb változásokat. Mutatjuk, hogy mik a legfontosabb tudnivalók.

Lezárja az első ajtókat a Volán.
Márciustól jelentős változások lépnek életbe a közösségi közlekedésben. Fotó: Faludi Imre / MTI

Történelmi reform a közösségi közlekedésben

Március 1-jén indul a magyar helyközi közlekedés új tarifarendszere. A közösségi közlekedés történelmi reformjának lényege, hogy 3,5-4 millió ember számára teszi olcsóbbá, egyszerűbbé és hozzáférhetőbbé a MÁV-Volán járatait. Mindez akár több tízezer forintos megtakarítást is eredményezhet a családoknak.

A napi többszöri utazást tervezők számára bevezetik a „Vármegye24” és „Magyarország24” napijegyeket, amelyek a helyi közösségi közlekedési rendszerekben már hazánkban is működő, 24 órára érvényes napijegy igénybevételi lehetőségét jelentik.

  • A „Vármegye24” a megegyező vármegyére szóló vármegyebérlet, ennek ára 999 Ft lesz.
  • A „Magyarország24” az országbérlettel megegyező feltételek szerint használható fel 24 órán belül, ez 4999 forintba fog kerülni.

Ezen kívül megállapodott Lázár János építési és közlekedési miniszter Karácsony Gergely főpolgármesterrel, ennek értelmében a Budapest-bérlet változatlanul érvényes marad a főváros egész területén, a BKK mellett a MÁV, a Volán és a HÉV járatain is. 

A Pest vármegyére váltott havi bérletet, illetve a havi országbérletet 2024. március 1-től a BKK járatain is elfogadják. 

A BKK által árusított havi Budapest-bérlet 8950 forintba kerül majd, amelyet a Budapest közigazgatási határán belül az 1–99, 101–299, 900–999, M1, M2, M3, M4, H5, H6, H7, H8, H9, D14 vonalakon, a MÁV-Start meghatározott vonatain és a Volánbusz kijelölt elővárosi járatain lehet használni.

A teljesárú Pest vármegyebérlet 9450 forintba kerül, amely Pest vármegye és Budapest főváros területén használható utazásra a MÁV-Start helyjegy nélkül igénybe vehető másodosztályú járatain, a Budapest közigazgatási határán kívüli szakaszokon közlekedő HÉV-járatokon, valamint a Volánbusz és a Weekendbus helyközi autóbuszjáratain. A Pest vármegye bérlet a diákoknak mindössze 945 forintba kerül havonta, a 14 alatti gyermekeknek pedig országosan ingyenessé válik a közösségi közlekedés. 

A teljes árú országbérlet 18 900 forintba kerül havonta, amelyet az egész országban lehet utazásra használni a helyközi buszokon és vonatokon egyaránt. A diákoknak mindössze 1890 forintot kell fizetniük, ha az országbérletet választják.

Véget vetnek a multik trükközésének

Márciustól a boltok polcain megjelennek a zsugorflációt jelző figyelmeztető táblák. A kormány ezzel az új intézkedéssel szeretne a multik trükközéseinek gátat vetni... Egyre több terméknél figyelhető meg, hogy a régen megszokott kiszerelések helyett folyamatosan csökkennek a mennyiségek. Ugyanez azonban nem mondható el az árakra, azokat ugyanis a multik vagy változatlanul hagyják, vagy még emelnek is rajta. 

Ez azt jelenti magyarán, hogy kevesebbet kapunk többért.

A kormány úgy döntött, hogy ennek a jelenségnek véget vet! Mint azt korábban bejelentették, márciustól jön a zsugorfláció ellenes intézkedés. Egy új jogszabály ugyanis elrendeli, hogy a gyártó köteles tájékoztatást adni arról, ha a már piacon lévő termékének megváltozik a kiszerelése. Ez különösen igaz akkor, ha a termék összemegy. 

A kiindulási pontot a termék 2020. január 1. és 2023. július 1. közötti kiszerelése jelenti majd, ha ehhez képest változás történik, azt 2 hónapon keresztül kötelesek jelölni a vásárlók számára. Akik nem követik a jogszabályban előírtakat, termékenként 1 millió forintos bírásággal számolhatnak.

Egynapos autópálya-matrica

Az autopalyamatrica.hu oldalon található információk szerint várhatóan március 25-én vezetik be az egynapos matricát Magyarországon. Emellett már azt is tudni lehet, hogy a D1 egynapos matrica 5150 forintba fog kerülni, és érvényes lesz az összes hazai fizetős útszakaszra. 

Fontos kiemelni, hogy az egynapos matrica az eddigi matricatípusokkal ellentétben nem a lejárat napjának 24. órájában jár majd le, hanem pontosan 24 órára ad úthasználati jogosultságot.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Mitől fél ennyire? Milliós Rolex órát viselő testőröket bérelt fel Magyar Péter - képek

origo.hu

Félelmetes háborús üzenetet küldtek a törökök Izraelnek

borsonline.hu

Erre nem számítottunk! Egymásra talált a Házasság első látásra két szereplője

hirtv.hu

Anyukájuk kezét fogva sétált ki vasárnap a pályára a Fradi–Debrecen meccs főszereplői + képek

ripost.hu

A Házasság első látásra szereplője hű társra lelt

magyarnemzet.hu

Itt az amerikai bejelentés, ekkor kezdődik a harmadik világháború

origo.hu

Németország rendkívüli háborús bejelentése mindent megváltoztat

mindmegette.hu

Azonnali termékvisszahívás: két kedvenc termék is érintett

ripost.hu

Vége: Elbúcsúzott Jákob Zoli, ennyi volt

she.life.hu

Amikor beköszönt a jól ismert bakteriális „barát” (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

ripost.hu

"A kezemben marad egy nagy hajcsomó" - nincs sok hátra, rákkal küzd a válogatott focista

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Megmutatjuk Magyar Péter igazi arcát: pár hét alatt lehullott a lepel

INSIDER

Öngyilkosságot hazudott Magyar Péter

INSIDER

Magyar Péter egyértelműen a baloldal mellé állt

INSIDER

„A rémálmom vált valóra” - Nyoma veszett az eltűntkereső Laci gyermekkori barátjának

INSIDER

Rendelhetsz gyalog a McDrive-nál? Komoly vita alakult ki, itt az étterem válasza

INSIDER

„Azonnal álljon meg!” – kiabálták a buszsorőrnek Szegeden, szörnyű, ami az egyik utassal történt

INSIDER

Tudsz-e annyit, hogy leérettségizz ebből a tantárgyból? Kvíz

INSIDER

Sem a drónnal, sem kutyákkal nem akadnak az eltűnt, demens Zoltán nyomára