Létrehozva: 2023.06.14.

Újabb magyar kisműhold kering a Föld körül - ezt tudja

A SpaceX Falcolm 9-es rakétája vitte az űrbe a Műegyetem ötödik kisműholdját. A neve MRC-100, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem hallgatói és munkatársai készítették. A Műegyetemen megkezdődött az űrmérnök mesterképzés.

A magyar űrkutatás és űrtevékenység – Bay Zoltán híres holdradar-kísérletétől számítva – 77 éves múltra tekint vissza. A hazai kutatóműhelyek, tudományos intézetek, sőt immáron gazdasági szereplők képességei nemzetközi viszonylatban is kitűnnek. Magyarország számára stratégiai érdek, hogy megőrizze és fejlessze a világűrben folytatott tevékenységekhez szükséges kompetenciáit, törekedjen arra, hogy az űrtevékenységben tapasztalható élesedő nemzetközi versenyben erősítse pozíciót, építve a több évtizedes múltra visszatekintő iparági hagyományaira - írja a magyar Űrhajós Program honlapja. Most egy újabb magyar sikerről számolt be a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem.  

Magyar idő szerint 2012. február 13-án 11 órakor indították útnak a Francia Guyana-i Űrközpontból azt a rakétát, ami Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem 1 kg tömegű 10x10x10 cm-es kockáját, az első magyar műholdat, a Masat-1-t vitte az űrbe.  Június 12-én hétfőn pedig a kaliforniai Vandenberg-űrközpontból elstartolt a SpaceX Falcon 9-es rakétájának Transporter 8 missziójával az egyetem 5. kisműholdja: az MRC-100. 

Így néz ki  az MRC-100 (fotó: BME)

Ez egy oktatási célú műhold, amit hallgatók és oktatók készítettek 

- mondta a Ripost kérdésére Herman Tibor, a Radar és távérzékelés labor tudományos munkatársa. „Jövő hét elején fog pályára állni, 92 perc alatt kerüli majd meg a Földet 2,9 km/mp-es sebességgel. Ez is, mint a korábbiak, mérni fogja az elektromágneses szennyezettséget, amit az ember generál a Földön, és ezenkívül még több mint tíz tudományos kísérletet is elvégez. Kapott egy mágneses elvű új helyzetstabilizáló rendszert, amivel utasítani tudjuk, hogy a Föld mágneses terét kihasználva merre forduljon" mesélte Herman Tibor.

Herman Tibor: a rádióamatőrök is követhetik az MRC-100 útját (fotó: BME)

Az MRC-100 pocket cube, azaz „zsebméretű”, 50x50x178mm, és három egységből áll. Az alaprendszereken kívül van rajta nagy teljesítményű rádióadó, amivel követhetik rádióamatőrök, és a Földre sugárzott adatokat ők is foghatják. Visz magával tengerjáróhajók pozícióját meghatározó rendszert is, valamint sugárzásmérőt és akkumulátor-szigetelőanyag tesztet. 

Hallgatók, oktatók és az MRC-100  (fotó: BME)

 „A Transporter 8-cal 72 űreszközt állítottak pályára. Hogy ebbe bekerüljünk, azért természetesen fizetni kellett, összesen 60 ezer eurót, ezt támogatásokból tudtuk fedezni, az elkészítéséért pedig a hallgatók kreditet kaptak, amit beszámítanak a diplomájukhoz. A munkát 2021 nyarán kezdtük el oktatókkal és hallgatókkal, a műholdat pedig tavaly év végén szállítottuk ki. Közös ötletelés volt, hogy miket tudjon, amiben a korábbi űreszközök elkészítői is részt vettek" - számolt be az egyetem  tudományos munkatársa. 

Összeállítás előtt így nézett ki az MRC-100  (fotó: BME)

Természetesen a munkánkat igyekszünk népszerűsíteni, hogy a világon minél többen tudjanak róla, hiszen nem sok műholdja van Magyarországnak" - tudtuk meg Herman Tibortól. 

Az első műholdunk a kategóriájában első volt, ami az elektroszmog mérésében működőképesnek bizonyult, és az összes eddigi egyetemi műholdunk is hibátlanul működött. Erre büszkék lehetünk. Az MRC-100 pálya élettartama legalább tíz év, utána zuhan vissza a Földre.

Ha mindvégig nem is, de legalább egy évig küldeni fogja az adatokat, működni fog. 

A Műegyetemen elkezdődött  az űrmérnök mesterképzés, összhangban a magyar űrkutatási tervekkel, úgyhogy a munkát biztosan folytatják.

A következő projekt konkrétan még nincs meg, de biztosan fogunk építeni új műholdat, mivel most már űrmérnök hallgatóink is vannak

- tette hozzá Herman Tibor.

 

origo.hu

Elindultak a francia katonák, szörnyű háború robbant ki

ripost.hu

Most jött: újabb vízi baleset történt, többen meghaltak és eltűntek

borsonline.hu

Most érkezett: megtalálhatták a verőcei horrorbalesetben eltűnt fiatalokat

mandiner.hu

Magyar Péter ezt benézte: fogalma nincs hol született Babits Mihály vagy József Attila

ripost.hu

Te tudtad? Ez a sztár volt a tavaly elvált Meryl Streep nagy szerelme

ripost.hu

Te felismered a magyar retró slágereket a szövegük alapján? - Kvíz

mindmegette.hu

Egy filléres szuperzöldség, amit akár az erkélyen is termeszthetsz

ripost.hu

T. Danny után vele alszik Kecskés Enikő

ripost.hu

Balesetet szenvedett a magyar színész, elmaradnak az előadások

ripost.hu

"Egyre nehezebb" – Mellékhatásokkal küzd Katalin hercegné, sokat fogyott és hullik a haja

ripost.hu

Ennyi volt: Másodjára is szakított a sztárpár, teljes döbbenet Hollywoodban?

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

A történelem ismétli önmagát? A dollárbaloldal ismét háborúba sodorná Magyarországot

INSIDER

„Manipulatív, erőszakos, nárcisztikus” – Magyar Péterről kérdezték mesterséges intelligenciát

INSIDER

Nyugati katonai kiképzők Ukrajnába küldését fontolgatja a NATO

INSIDER

Kocsis Máté: sem a jólét, sem a béke nem garantált a mostani brüsszeli vezetés mellett

INSIDER

"Veszélyre akar bennünket figyelmeztetni" – 22 éve vigyáz egy szellem Mónika családjára, az édesanya ledöbbent, ki lehet az

INSIDER

Visszatért a polcokra a Lidl slágerterméke, amire régóta vártak a vásárlók– ráadásul olcsóbban

INSIDER

Szuperhősök mérték össze az erejüket a S.E.R.E.G. főhősével

INSIDER

"Már sosem tudjuk tőle megkérdezni, mi bántotta" – vonat elé lépett a 14 éves Eszter