Ez az egyszerû zöldség minden nap megfordul a tányérunkon. Alapvetõ része a legtöbb salátának, de savanyúságnak is gyakran fogyasztjuk. Hitted volna, hogy az uborka ennyi mindenre jó?
Hidratál
Az uborka 90 százalékban vízből áll, így az egész testet képes természetes módon hidratálni.
Enyhíti a napégést
Az uborka kívülről és belülről is képes enyhíteni a napégést. Borogasd be az égett területet uborkaszeletekkel, és fogyassz minél többet ebből a finom zöldségből.
Méregtelenít
Az uborka magas víztartalma segít eltávolítani a szervezetből a mérgező anyagokat, és megelőzni a vesekő képződését.
Vitaminokkal látja el a szervezetet
Az uborkában rengeteg az A-, B- és C-vitamin, amelyek erősítik az immunrendszeredet, és energiával látnak el. Ha a reggeli turmixodba egy kis spenótot és répát is teszel, még tovább erősítheted a hatását. De ne vágd le az uborka héját, mert a legtöbb vitamin épp a héj alatt található!
Ásványi anyagokban is nagyon gazdag
Sok benne a szilícium, a magnézium és a kálium, amelyek kisimítják, puhítják a bőrödet.
Serkenti az emésztést, és gyorsítja a fogyást
A fogyókúrázók egyik legjobb barátja az uborka. Rosttartalma gyorsítja az emésztési folyamatot, és segít megelőzni a krónikus székrekedést.
A szem alatti sötét karikák ellenszere
Gyulladáscsökkentő tulajdonságainál fogva segít eltüntetni a szem alatti sötét karikákat. A klasszikus recept szerint tegyél egy-egy karika uborkát a szemeid alá, és tartsd ott 10-15 percig.
Védhet a ráktól
A lignánoknak nevezett fitoösztrogének segítenek megelőzni a daganatos betegségek több típusát, például a prosztata-, a méhtest-, a petefészek- és a mellrákot.
Felveszi a harcot a cukorbetegséggel, a magas koleszterinszinttel és a magas vérnyomással
A friss uborkalé serkenti az inzulin kiválasztását, egyes vegyületei pedig segítenek a magas koleszterinszint csökkentésében. Magnézium-, kálium- és rosttartalma pedig hozzájárul a vérnyomás szabályozásához.
Frissíti a leheletet
Az uborkalé csökkenti a fogíny gyulladását, fitokemikáliái pedig felfrissítik a leheletet.
Jót tesz a körmöknek és a hajnak
Az uborka kén- és szilícium-tartalma erősíti, egészségessé és fényessé varázsolja a körmöket és a hajat.
Egészséget ad az ízületeknek
A szilícium erősíti a kötőszövetet és az ízületeket. Az uborka- és a répalé együttese segíthet az ízületi gyulladásokban és a köszvényben szenvedőknek.
Enyhíti a másnaposságot
A B-vitaminok, az elektrolitok és az uborka természetes cukortartalma enyhíti a másnapos fejfájást. Ha kicsit többet ittál a kelleténél, egyél egy kis uborkát, mielőtt lefekszel.
Támogatja a vese munkáját
Csökkenti a szervezetben a húgysav szintjét, így segíti a veseműködést.
A tökéletes uborkasaláta
Hozzávalók:
Így készítsd el:
1. Egy tálban keverd össze a zöldségeket, a fokhagymát és a zöldfűszereket.
2. A joghurtot keverd össze a fűszerekkel, és kanalazd a salátára.
3. Teljes kiőrlésű kenyérszeletekkel is tálalhatod.
