Létrehozva: 2019.01.04.

Csodanövény, ami még a másnaposságra is jó!

Ez az egyszerû zöldség minden nap megfordul a tányérunkon. Alapvetõ része a legtöbb salátának, de savanyúságnak is gyakran fogyasztjuk. Hitted volna, hogy az uborka ennyi mindenre jó?

Hidratál

Az uborka 90 százalékban vízből áll, így az egész testet képes természetes módon hidratálni.

Enyhíti a napégést

Az uborka kívülről és belülről is képes enyhíteni a napégést. Borogasd be az égett területet uborkaszeletekkel, és fogyassz minél többet ebből a finom zöldségből.

Méregtelenít

Az uborka magas víztartalma segít eltávolítani a szervezetből a mérgező anyagokat, és megelőzni a vesekő képződését.

Vitaminokkal látja el a szervezetet

Az uborkában rengeteg az A-, B- és C-vitamin, amelyek erősítik az immunrendszeredet, és energiával látnak el. Ha a reggeli turmixodba egy kis spenótot és répát is teszel, még tovább erősítheted a hatását. De ne vágd le az uborka héját, mert a legtöbb vitamin épp a héj alatt található!

Ásványi anyagokban is nagyon gazdag

Sok benne a szilícium, a magnézium és a kálium, amelyek kisimítják, puhítják a bőrödet.

Serkenti az emésztést, és gyorsítja a fogyást

A fogyókúrázók egyik legjobb barátja az uborka. Rosttartalma gyorsítja az emésztési folyamatot, és segít megelőzni a krónikus székrekedést.

A szem alatti sötét karikák ellenszere

Gyulladáscsökkentő tulajdonságainál fogva segít eltüntetni a szem alatti sötét karikákat. A klasszikus recept szerint tegyél egy-egy karika uborkát a szemeid alá, és tartsd ott 10-15 percig.

Védhet a ráktól

A lignánoknak nevezett fitoösztrogének segítenek megelőzni a daganatos betegségek több típusát, például a prosztata-, a méhtest-, a petefészek- és a mellrákot.

Felveszi a harcot a cukorbetegséggel, a magas koleszterinszinttel és a magas vérnyomással

A friss uborkalé serkenti az inzulin kiválasztását, egyes vegyületei pedig segítenek a magas koleszterinszint csökkentésében. Magnézium-, kálium- és rosttartalma pedig hozzájárul a vérnyomás szabályozásához.

Frissíti a leheletet

Az uborkalé csökkenti a fogíny gyulladását, fitokemikáliái pedig felfrissítik a leheletet.

Jót tesz a körmöknek és a hajnak

Az uborka kén- és szilícium-tartalma erősíti, egészségessé és fényessé varázsolja a körmöket és a hajat.

Egészséget ad az ízületeknek

A szilícium erősíti a kötőszövetet és az ízületeket. Az uborka- és a répalé együttese segíthet az ízületi gyulladásokban és a köszvényben szenvedőknek.

Enyhíti a másnaposságot

A B-vitaminok, az elektrolitok és az uborka természetes cukortartalma enyhíti a másnapos fejfájást. Ha kicsit többet ittál a kelleténél, egyél egy kis uborkát, mielőtt lefekszel.

Támogatja a vese munkáját

Csökkenti a szervezetben a húgysav szintjét, így segíti a veseműködést.

A tökéletes uborkasaláta

Hozzávalók:

  • 2 csésze szeletelt uborka
  • Fél csésze kockára vágott paradicsom
  • Negyed csésze apróra vágott vöröshagyma
  • 2 evőkanál apróra vágott petrezselyem
  • 1 chilipaprika apróra vágva (elhagyható)
  • 4 teáskanál friss korianderlevél (elhagyható)
  • Egy összenyomott fokhagymagerezd
  • Negyed csésze görög joghurt
  • Másfél teáskanál citromlé
  • Másfél teáskanál lime-lé
  • negyed teáskanál őrölt kömény
  • Kevés tengeri só
  • Így készítsd el:

    1. Egy tálban keverd össze a zöldségeket, a fokhagymát és a zöldfűszereket.

    2. A joghurtot keverd össze a fűszerekkel, és kanalazd a salátára.

    3. Teljes kiőrlésű kenyérszeletekkel is tálalhatod.

     

    Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
    Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
    Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
    -

    További cikkek