kulcsár edina
Ez az egyszerû zöldség minden nap megfordul a tányérunkon. Alapvetõ része a legtöbb salátának, de savanyúságnak is gyakran fogyasztjuk. Hitted volna, hogy az uborka ennyi mindenre jó?
Az uborka 90 százalékban vízből áll, így az egész testet képes természetes módon hidratálni.
Az uborka kívülről és belülről is képes enyhíteni a napégést. Borogasd be az égett területet uborkaszeletekkel, és fogyassz minél többet ebből a finom zöldségből.
Az uborka magas víztartalma segít eltávolítani a szervezetből a mérgező anyagokat, és megelőzni a vesekő képződését.
Az uborkában rengeteg az A-, B- és C-vitamin, amelyek erősítik az immunrendszeredet, és energiával látnak el. Ha a reggeli turmixodba egy kis spenótot és répát is teszel, még tovább erősítheted a hatását. De ne vágd le az uborka héját, mert a legtöbb vitamin épp a héj alatt található!
Sok benne a szilícium, a magnézium és a kálium, amelyek kisimítják, puhítják a bőrödet.
A fogyókúrázók egyik legjobb barátja az uborka. Rosttartalma gyorsítja az emésztési folyamatot, és segít megelőzni a krónikus székrekedést.
Gyulladáscsökkentő tulajdonságainál fogva segít eltüntetni a szem alatti sötét karikákat. A klasszikus recept szerint tegyél egy-egy karika uborkát a szemeid alá, és tartsd ott 10-15 percig.
A lignánoknak nevezett fitoösztrogének segítenek megelőzni a daganatos betegségek több típusát, például a prosztata-, a méhtest-, a petefészek- és a mellrákot.
A friss uborkalé serkenti az inzulin kiválasztását, egyes vegyületei pedig segítenek a magas koleszterinszint csökkentésében. Magnézium-, kálium- és rosttartalma pedig hozzájárul a vérnyomás szabályozásához.
Az uborkalé csökkenti a fogíny gyulladását, fitokemikáliái pedig felfrissítik a leheletet.
Az uborka kén- és szilícium-tartalma erősíti, egészségessé és fényessé varázsolja a körmöket és a hajat.
A szilícium erősíti a kötőszövetet és az ízületeket. Az uborka- és a répalé együttese segíthet az ízületi gyulladásokban és a köszvényben szenvedőknek.
A B-vitaminok, az elektrolitok és az uborka természetes cukortartalma enyhíti a másnapos fejfájást. Ha kicsit többet ittál a kelleténél, egyél egy kis uborkát, mielőtt lefekszel.
Csökkenti a szervezetben a húgysav szintjét, így segíti a veseműködést.
Hozzávalók:
Így készítsd el:
1. Egy tálban keverd össze a zöldségeket, a fokhagymát és a zöldfűszereket.
2. A joghurtot keverd össze a fűszerekkel, és kanalazd a salátára.
3. Teljes kiőrlésű kenyérszeletekkel is tálalhatod.