Létrehozva: 2017.06.08.

10 ötlet, így is elkészíthetsz reggelire egy egyszerű keménytojást

Szenzációs ötleteket mutatunk kemény tojások felhasználásához, ezt az egyszerû ételt egyszerûen lehetetlen megunni!

1. AVOKÁDÓS (Guacamole) TÖLTÖTT TOJÁS

Elkészítés: 20 perc

Hozzávalók 12 töltött tojáshoz:

  • 6 nagy kemény tojás
  • 1 közepes, érett avokádó
  • 1 ek friss zöld citrom leve
  • frissen őrölt fekete bors
  • ¼ tk hagymapor
  • 1 tk kinyomott fokhagyma
  • 1/8 tk só
  • 1 ek finomra vágott koriander zöld (plusz ég egy kevés a tetejére, díszítésnek)
  • füstölt piros paprikapor a tetejére
  • Elkészítés:

    1. Távolítsd el a tojások héját. Vágd ketté hosszában. Vedd ki a tojás sárgákat. 3 sárgáját tegyél egy kis tálkába, a többit használd fel másra.

    2. A 3 sárgájához add hozzá az avokádót, zöld citrom levet, vágott koriander zöldet, vöröshagyma port, őrölt borsot, kinyomott fokhagymát, sót ízlés szerint.

    3. Krumplinyomóval vagy villával dolgozd simára.

    4. Az avokadós krémet kanalazd vissza a tojásfehérjébe. Ha dizájnosan szereted, mintás habkinyomóval is megtöltheted.

     

    2. KARFIOL SALÁTA KEMÉNYTOJÁSSAL

    Alacsony szénhidrát tartalmú, vegetariánus

    Főzési idő: 5 perc, Elkészítés: 15 perc

    Hozzávalók:

  • 1 fej karfiol
  • 2 kemény tojás
  • 1/3 csésze majonéz
  • 1 ek mustár
  • 1 ek szárított kapor
  • 2 tk finomra vágott vöröshagyma
  • 1 tk friss kapor
  • 1 tk metélőhagyma, finomra vágva
  • 1 tk borecet
  • ½ tk só
  • ½ tk őrölt fekete bors
  • ½ tk piros paprika
  • Elkészítés:

    1. Vágd falatnyi darabokra a karfiolt. Öblítsd le folyóvízzel, majd csepegtesd le. Egy fazékba önts ujjnyi vizet, közepes hőn hozd forrásba. Tedd bele a darabolt karfiolt, takard le fedővel és párold 3-5 percig. Ne főzd túl, villával ellenőrizd.

    2. Vágd kis darabokra a kemény tojásokat, és szórd a leszűrt, párolt karfiolhoz.

    3. Készítd el az öntetet: a piros paprika kivételével keverd össze a maradék hozzávalókat.

    4. Öntsd a dresszinget a tojásos karfiolra, és óvatosan keverd össze, hogy mindenütt érje.

    5. Szórd meg piros paprikával, és tedd hűtőbe legalább 1 órára.

     

    3. KEMÉNY TOJÁS GRATÉN MÁRTÁSBAN

    Elkészítés ideje: 15 perc

    Hozzávalók 6-8 adaghoz:

  • 1 ek vaj
  • 8 kemény tojás, lehéjazva
  • 1/8 ¼ tk frissen őrölt fekete bors
  • 1 csésze fehér Cheddar sajt, reszelve
  • 1/3 csésze tejszín vagy teljes tej
  • 1 ek friss petrezselyem, vagdosva
  • Elkészítés:

    1. Melegítsd elő a sütőt 200 Celsius fokra. Tedd az egyik sütőrácsot felülre a roston sütéshez. Tedd a vajat egy nagy, lapos, tűzálló tálba, és helyezd a melegedő sütőbe 3 percre, hogy kissé megolvadjon. Ha kész, vedd ki.

    2. Vágd a tojásokat 6-8 szeletre, vagy tedd kézi tojásszeletelőbe. A tojásszeleteket rakd körbe a kivajazott tálban, középről indulva, körbe-körbe haladva. Szórd meg borssal, majd sajttal. Csepegtesd rá a tejszínt.

    3. Told a tálat a sütő közepébe, süsd 5 percig. Állítsd a hőt magasra, és tedd a tálat a roston sütő rácsra, a sütő felső részébe. Pirítsd 2-3 percig világos barnára. Vigyázz, el ne égjen.

    4. Szórd meg vágott petrezselyemmel, és tálald pirított szendvics kenyérrel.

    4. TOJÁSOS SZENDVICS

    Magas fehérje tartalmú, mutatós, elkészítése egyszerű és gyors: 10 perc alatt kész.

    Hozzávalók 4 személyre:

  • 1 csésze ricotta sajt
  • 3 ek reszelt parmezán sajt
  • 2 ek friss metélőhagyma, ollóval apróra nyisszantva
  • ½ tk reszelt citromhéj
  • 1 ½ ek olíva olaj
  • 1 piros kaliforniai paprika
  • 1 sárga kaliforniai paprika
  • 1 cukkini
  • 1 patisszon
  • 1 mogyoróhagyma
  • ½ tk tengeri só
  • ½ tk frissen őrölt fekete bors
  • 2 nagy kemény tojás
  • 4 szelet teljes kiőrlésű kenyér
  • 1 ½ csésze bébi rukkola
  • Elkészítés:

    1. Egy kis tálban keverd össze a ricottát, parmezán sajtot, metélőhagymát, citromhéjat.

    2. Közepes hőn forrósítsd meg az olajat egy nagy teflon serpenyőben. Szórd bele az elszeletelt paprikákat, és kavargatva pirítsd 4 percig. Add hozzá a darabolt cukkinit, patisszont és a mogyoróhagymát. Pirítsd kavargatva 3 percig. Fűszerezd sóval, borssal.

    3. Kend meg a kenyérszeleteket a ricotta krémmel, majd villázz rá a párolt zöldségből. Szórd meg rukkolával. Koronázd meg a szendvicseket egy fél tojással. Fűszerezd ízlés szerint sóval, borssal.

     

    5.KRUMPLIS TOJÁSOS SALÁTA

    Elkészítés ideje: 35 perc.

    Hozzávalók 6 személyre:

  • 90 dkg apró méretű újkrumpli
  • tengeri só
  • őrölt fekete bors
  • 4 nagy kemény tojás
  • 3 ek tejföl
  • 2 ek majonéz
  • 1 ek almaecet
  • 2 csemege uborka
  • ½ csésze friss kapor
  • Elkészítés:

    1. Tedd a krumplit egy nagy lábasba, tölts rá hideg vizet, hogy elfedje. Forrald fel. Szórj rá 2 tk sót. Vedd le a hőt, és gyöngyözve főzd 10-15 percig, míg puha nem lesz. Szűrd le, és hideg, folyó vízzel öblítsd le.

    2. A kemény tojásokat héjald le, vágd darabokra.

    3. Egy nagy tálban keverd össze a tejfölt a majonézzel, ecettel, és ¼ tk sóval, borssal.

    4. A főtt krumplikat vágd félbe (vagy negyedbe, ha nagyobbak). Öntsd rá az öntetet, és óvatosan kavard át. Keverd hozzá a tojást, a szeletelt csemege uborkát és a vágott kaprot is.

    6. TOJÁSOS TÉSZTA SALÁTA

    Ez a recept akár egy könnyű fő fogás is lehet, annyira tartalmas.

    Hozzávalók 6 személyre:

  • 1 csomag tészta, főzve, lehűtve
  • 2 kemény tojás, eldarabolva
  • ¼ csésze apróra vágott lila hagyma
  • 1 csésze darabolt, főtt csirkehús
  • 3 szelet főtt, elmorzsolt sonka
  • ½ avokádó, darabolva
  • 1/3 csésze reszelt sajt
  • 1 paradicsom, elvagdosva
  • Elkészítés:

    1. Keverd össze a hozzávalókat a tésztával

    2. Ízesítsd a kedvenc balzsameceteddel

     

    7. TOJÁSSALÁTA MAJONÉZ NÉLKÜL

    Egészséges, diétás fogás, izgalmas ízekkel és textúrával. Fogyókúrázóknak főétel is lehet.

    Elkészítés ideje: 15 perc

    Hozzávalók 3 személyre:

  • 4 egész kemény tojás és 2 kemény tojás fehérje
  • ¾ csésze szeletelt zellerszár (kb.3 db)
  • ¼ csésze sima, alacsony zsírtartalmú görög joghurt
  • 1 tk dijoni mustár
  • ½ tk tengeri só
  • ¼ tk frissen őrölt fekete bors
  • 1 ek friss, vágott kapor
  • A tálaláshoz:

  • 4 szelet teljes kiőrlésű kenyér, pirítva
  • rukkola, friss paradicsom, friss, vágott kapor
  • Elkészítés:

    1. Hámozd meg a tojást, és darabold durvára. Tedd egy nagy tálba, add hozzá a szeletelt zellerszárat, joghurtot, mustárt, borsot, kaprot. Keverd össze.

    2. Halmozd a 4 pirított kenyérre. Tálald paradicsommal, rukkolával.

    8. CURRYS TOJÁS

    Egzotikus ízű, csinos kinézetű, sikerre számító fogás. Elkészítés ideje: 15 perc.

    Hozzávalók 24 töltött fél tojáshoz:

  • 12 nagy kemény tojás
  • 3 ek sima joghurt
  • 2 ek majonéz
  • 1 ek zöld citrom frissen kifacsart leve
  • 2 tk curry por
  • ¼ tk cayenne paprika
  • tengeri só
  • piros parika és friss koriander zöld
  • Elkészítés:

    1. Hámozd meg a keményre főtt tojásokat. Vágd félbe hosszában.

    2. A tojás sárgákat tedd egy tálba. Keverd össze a joghurttal, majonézzel, lime dzsússzal, curry porral, cayenne borssal és ¼ tk sóval.

    3. Kanalazd a keveréket a tojásfehérjékbe.

    4. Szórd meg piros paprikával és vágott koriander zölddel.

    9. EGZOTIKUS TOJÁS SALÁTA

    Elkészítés: 15 perc.

    Hozzávalók:

  • 6 nagy kemény tojás
  • ¼ csésze majonéz
  • ½ tk reszelt citromhéj
  • 1 ek citromlé
  • ½ tk só
  • ¼ tk bors
  • ½ kis lila hagyma
  • 2 ek vágott kapribogyó
  • 1 ek vágott kapor
  • pita kenyér vagy szeletelt bagett
  • Elkészítés:

    1. Hámozd meg a tojást és vagdald el.

    2. Keverd össze a majonézt, citromhéjat- és levet, ½ tk sót, ¼ tk borsot.

    3. Add hozzá a tojást, kombináld össze. Óvatosan kavard bele a vágott lila hagymát, kapribogyót, kaprot.

    4. Tálaláskor még szórd meg frissen vágott kaporral, és pita kenyérkéken vagy bagetten kínáld.

    10. INDIAI TOJÁSOS KERTI SALÁTA

    Elkészítés: 30 perc

    Hozzávalók:

  • 6 nagy kemény tojás
  • 1 ek olíva olaj
  • 1 nagy vöröshagyma
  • 1 csésze fagyasztott vagy friss zöldborsó
  • ¾ tk só
  • ¼ tk durvára őrölt fekete bors
  • 1 citrom
  • ¼ csésze félzsíros majonéz
  • ½ tk curry por
  • 2 szál zellerszár
  • ¼ csésze friss zöld petrezselyem levél
  • 1 zacskó vegyes saláta keverék
  • ½ csésze dió
  • Elkészítés:

    1.Egy nagy teflon serpenyőben, közepes lángon melegítsd meg az olajat (1 perc). Szórd bele a szeletelt hagymát, és időnként kevergetve párold arany barnára (kb. 20 perc). Add hozzá a borsót, ¾ tk sót, ¼ tk borsot, és párold 3 percig. Vedd le a tűzről.

    2. Egy kis tálban keverd össze a citromhéjat, a levét, majonézt és a curry port.

    3. Vágd durvára a héjától megfosztott kemény tojást, és helyezd egy nagy tálba.

    4. Add a tojásokhoz a hagymás keveréket, zellert, petrezselymet. Óvatosan keverd össze, majd hűtsd be legalább 1 órára.

    5. Tálaláskor a 4 tányérra halmozz vegyes, friss zöldeket, majd szedd rá a tojás salátát. Szórd meg vágott dióval.

    Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
    Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
    Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
    -

    További cikkek