kulcsár edina
Szenzációs ötleteket mutatunk kemény tojások felhasználásához, ezt az egyszerû ételt egyszerûen lehetetlen megunni!
1. AVOKÁDÓS (Guacamole) TÖLTÖTT TOJÁS
Elkészítés: 20 perc
Hozzávalók 12 töltött tojáshoz:
Elkészítés:
1. Távolítsd el a tojások héját. Vágd ketté hosszában. Vedd ki a tojás sárgákat. 3 sárgáját tegyél egy kis tálkába, a többit használd fel másra.
2. A 3 sárgájához add hozzá az avokádót, zöld citrom levet, vágott koriander zöldet, vöröshagyma port, őrölt borsot, kinyomott fokhagymát, sót ízlés szerint.
3. Krumplinyomóval vagy villával dolgozd simára.
4. Az avokadós krémet kanalazd vissza a tojásfehérjébe. Ha dizájnosan szereted, mintás habkinyomóval is megtöltheted.
Alacsony szénhidrát tartalmú, vegetariánus
Főzési idő: 5 perc, Elkészítés: 15 perc
Hozzávalók:
Elkészítés:
1. Vágd falatnyi darabokra a karfiolt. Öblítsd le folyóvízzel, majd csepegtesd le. Egy fazékba önts ujjnyi vizet, közepes hőn hozd forrásba. Tedd bele a darabolt karfiolt, takard le fedővel és párold 3-5 percig. Ne főzd túl, villával ellenőrizd.
2. Vágd kis darabokra a kemény tojásokat, és szórd a leszűrt, párolt karfiolhoz.
3. Készítd el az öntetet: a piros paprika kivételével keverd össze a maradék hozzávalókat.
4. Öntsd a dresszinget a tojásos karfiolra, és óvatosan keverd össze, hogy mindenütt érje.
5. Szórd meg piros paprikával, és tedd hűtőbe legalább 1 órára.
Elkészítés ideje: 15 perc
Hozzávalók 6-8 adaghoz:
Elkészítés:
1. Melegítsd elő a sütőt 200 Celsius fokra. Tedd az egyik sütőrácsot felülre a roston sütéshez. Tedd a vajat egy nagy, lapos, tűzálló tálba, és helyezd a melegedő sütőbe 3 percre, hogy kissé megolvadjon. Ha kész, vedd ki.
2. Vágd a tojásokat 6-8 szeletre, vagy tedd kézi tojásszeletelőbe. A tojásszeleteket rakd körbe a kivajazott tálban, középről indulva, körbe-körbe haladva. Szórd meg borssal, majd sajttal. Csepegtesd rá a tejszínt.
3. Told a tálat a sütő közepébe, süsd 5 percig. Állítsd a hőt magasra, és tedd a tálat a roston sütő rácsra, a sütő felső részébe. Pirítsd 2-3 percig világos barnára. Vigyázz, el ne égjen.
4. Szórd meg vágott petrezselyemmel, és tálald pirított szendvics kenyérrel.
Magas fehérje tartalmú, mutatós, elkészítése egyszerű és gyors: 10 perc alatt kész.
Hozzávalók 4 személyre:
Elkészítés:
1. Egy kis tálban keverd össze a ricottát, parmezán sajtot, metélőhagymát, citromhéjat.
2. Közepes hőn forrósítsd meg az olajat egy nagy teflon serpenyőben. Szórd bele az elszeletelt paprikákat, és kavargatva pirítsd 4 percig. Add hozzá a darabolt cukkinit, patisszont és a mogyoróhagymát. Pirítsd kavargatva 3 percig. Fűszerezd sóval, borssal.
3. Kend meg a kenyérszeleteket a ricotta krémmel, majd villázz rá a párolt zöldségből. Szórd meg rukkolával. Koronázd meg a szendvicseket egy fél tojással. Fűszerezd ízlés szerint sóval, borssal.
Elkészítés ideje: 35 perc.
Hozzávalók 6 személyre:
Elkészítés:
1. Tedd a krumplit egy nagy lábasba, tölts rá hideg vizet, hogy elfedje. Forrald fel. Szórj rá 2 tk sót. Vedd le a hőt, és gyöngyözve főzd 10-15 percig, míg puha nem lesz. Szűrd le, és hideg, folyó vízzel öblítsd le.
2. A kemény tojásokat héjald le, vágd darabokra.
3. Egy nagy tálban keverd össze a tejfölt a majonézzel, ecettel, és ¼ tk sóval, borssal.
4. A főtt krumplikat vágd félbe (vagy negyedbe, ha nagyobbak). Öntsd rá az öntetet, és óvatosan kavard át. Keverd hozzá a tojást, a szeletelt csemege uborkát és a vágott kaprot is.
Ez a recept akár egy könnyű fő fogás is lehet, annyira tartalmas.
Hozzávalók 6 személyre:
Elkészítés:
1. Keverd össze a hozzávalókat a tésztával
2. Ízesítsd a kedvenc balzsameceteddel
Egészséges, diétás fogás, izgalmas ízekkel és textúrával. Fogyókúrázóknak főétel is lehet.
Elkészítés ideje: 15 perc
Hozzávalók 3 személyre:
A tálaláshoz:
Elkészítés:
1. Hámozd meg a tojást, és darabold durvára. Tedd egy nagy tálba, add hozzá a szeletelt zellerszárat, joghurtot, mustárt, borsot, kaprot. Keverd össze.
2. Halmozd a 4 pirított kenyérre. Tálald paradicsommal, rukkolával.
Egzotikus ízű, csinos kinézetű, sikerre számító fogás. Elkészítés ideje: 15 perc.
Hozzávalók 24 töltött fél tojáshoz:
Elkészítés:
1. Hámozd meg a keményre főtt tojásokat. Vágd félbe hosszában.
2. A tojás sárgákat tedd egy tálba. Keverd össze a joghurttal, majonézzel, lime dzsússzal, curry porral, cayenne borssal és ¼ tk sóval.
3. Kanalazd a keveréket a tojásfehérjékbe.
4. Szórd meg piros paprikával és vágott koriander zölddel.
Elkészítés: 15 perc.
Hozzávalók:
Elkészítés:
1. Hámozd meg a tojást és vagdald el.
2. Keverd össze a majonézt, citromhéjat- és levet, ½ tk sót, ¼ tk borsot.
3. Add hozzá a tojást, kombináld össze. Óvatosan kavard bele a vágott lila hagymát, kapribogyót, kaprot.
4. Tálaláskor még szórd meg frissen vágott kaporral, és pita kenyérkéken vagy bagetten kínáld.
Elkészítés: 30 perc
Hozzávalók:
Elkészítés:
1.Egy nagy teflon serpenyőben, közepes lángon melegítsd meg az olajat (1 perc). Szórd bele a szeletelt hagymát, és időnként kevergetve párold arany barnára (kb. 20 perc). Add hozzá a borsót, ¾ tk sót, ¼ tk borsot, és párold 3 percig. Vedd le a tűzről.
2. Egy kis tálban keverd össze a citromhéjat, a levét, majonézt és a curry port.
3. Vágd durvára a héjától megfosztott kemény tojást, és helyezd egy nagy tálba.
4. Add a tojásokhoz a hagymás keveréket, zellert, petrezselymet. Óvatosan keverd össze, majd hűtsd be legalább 1 órára.
5. Tálaláskor a 4 tányérra halmozz vegyes, friss zöldeket, majd szedd rá a tojás salátát. Szórd meg vágott dióval.