RETRO RÁDIÓ

Villámgyorsan elkészül ez a csodás cseresznyés tejpite

Cseresznyés tejespite 02
Horváth Gabi
Szerző
Horváth Gabi
Létrehozva2021. 06. 25. 18:20

A francia eredetű tejpite nem bonyolult sütemény, pár perc alatt elkészül. Abban viszont biztos lehetsz, hogy még melegen el fog fogyni. Máris mutatjuk a legfinomabb cseresznyés tejpite receptjét.

A tejpite, eredeti nevén a clafoutis Franciaországból, annak is Limousine régiójából származik. A legkedveltebb változat arrafelé a cseresznyés tejpite, de ez a finom sütemény bármilyen más idénygyümölccsel is elkészíthető. Elkészítését tekintve a tejpite a palacsintával és a császármorzsával rokon finomság. Tésztája egyszerű, csomómentesre kikervert tojásos, cukros, lisztes, tejes alaptészta, amely a palcsintatésztánál sűrűbb, de még folyékony. A gyümölcs tetejére öntött tészta piteformában vagy sütőtálban, viszonylag alacsony hőfokon sül finoman rezgősre. A sütés végén pedig a kész pite megfordítva, gyümölcsös oldalával felfelé kerül az asztalra.

Egyszerű, mégis zseniális sütemény,a mely általában még melegen elfogy
Fotó: Pixabay.com

A gyümölcsös változatoknak se szeri, se száma: a tejespite szinte bármilyen gyümölcsöt „elbír”, készülhet cseresznyével, meggyel, eperrel, málnával, sárga- és őszibarackkal, de szilvával vagy akár aszalt gyümölcsökkel is. A tésztába is kerülhet vanília, fahéj, szegfűszeg, vagy kakaó. Az eredeti cseresznyés tejpite esetében nem magozzák ki a cseresznyét, mivel úgy tartják, a cseresznye magja is extra ízt ad a tésztának, ráadásul így a cseresznye leve nem kerül a tésztába. Az újabb változatokba azonban a kényelem kedvéért inkább kimagozott cseresznye kerül. Máris mutatjuk ennek a zseniális finomságnak a receptjét!

Cseresznyés tejespite

Kisebb piteformákban is megsütheted!
Fotó: Pixabay.com

Hozzávalók:

  • Másfél csésze cseresznye (esetleg meggy) félbevágva és kimagozva
  • 4 nagyobb tojás
  • 1 csésze tej
  • ¾ csésze liszt
  • Fél csésze cukor
  • 1 evőkanál amaretto vagy 1 teáskanál mandulakivonat
  • 1 kávéskanál só
  • Vaj a forma kikenéséhez
  • Porcukor a tálaláshoz
  • Így készítsd el:

  • Melegítsd elő a sütőt 180 Celsius-fokra. Egy piteformát vagy sütőtálat kenj ki alaposan vajjal. A megfelezett, kimagozott cseresznyéket rendezd el egyenletesen a tál alján.
  • A tojást és a cukrot verd fel habosra. Keverd hozzá a tejet, az amarettót, a lisztet és a sót, és készíts belőle csomómentes, a palacsintatésztához hasonló, de annál sűrűbb tésztát. Turmixgépben vagy botmixerrel is összeállíthatod a cseresznyés tejespite tésztáját.
  • Öntsd bele a tésztát a formába, a gyümölcs tetejére. Tedd be a formát az előmelegített sütőbe, és süsd aranybarnára a pitét körülbelül 35 perc alatt. Akkor jó, ha a közepébe szúrt fogpiszkálóra már nem tapad rá a tészta.
  • Hagyd kicsit hűlni, majd borítsd ki a formából, és tálald porcukorral megszórva.
  •  

    Ripost hírek

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.