kulcsár edina
A francia eredetű tejpite nem bonyolult sütemény, pár perc alatt elkészül. Abban viszont biztos lehetsz, hogy még melegen el fog fogyni. Máris mutatjuk a legfinomabb cseresznyés tejpite receptjét.
A tejpite, eredeti nevén a clafoutis Franciaországból, annak is Limousine régiójából származik. A legkedveltebb változat arrafelé a cseresznyés tejpite, de ez a finom sütemény bármilyen más idénygyümölccsel is elkészíthető. Elkészítését tekintve a tejpite a palacsintával és a császármorzsával rokon finomság. Tésztája egyszerű, csomómentesre kikervert tojásos, cukros, lisztes, tejes alaptészta, amely a palcsintatésztánál sűrűbb, de még folyékony. A gyümölcs tetejére öntött tészta piteformában vagy sütőtálban, viszonylag alacsony hőfokon sül finoman rezgősre. A sütés végén pedig a kész pite megfordítva, gyümölcsös oldalával felfelé kerül az asztalra.
A gyümölcsös változatoknak se szeri, se száma: a tejespite szinte bármilyen gyümölcsöt „elbír”, készülhet cseresznyével, meggyel, eperrel, málnával, sárga- és őszibarackkal, de szilvával vagy akár aszalt gyümölcsökkel is. A tésztába is kerülhet vanília, fahéj, szegfűszeg, vagy kakaó. Az eredeti cseresznyés tejpite esetében nem magozzák ki a cseresznyét, mivel úgy tartják, a cseresznye magja is extra ízt ad a tésztának, ráadásul így a cseresznye leve nem kerül a tésztába. Az újabb változatokba azonban a kényelem kedvéért inkább kimagozott cseresznye kerül. Máris mutatjuk ennek a zseniális finomságnak a receptjét!
Hozzávalók:
Így készítsd el: