tóth gabi
Sokan már arra a gondolatra is legyintenek, hogy egy ezresből meg lehet oldani az ebédet. Most azonban egy online fórumon olyan túlélő-recepteket osztottak meg felhasználók, amik nem csupán olcsók, de gyorsan is elkészíthetők.
Nem mindegy, hogy mi kerül az asztalra, de sokszor adódhat olyan helyzet, amikor minden fillér számít, és még az ebéden is spórolni kell. Egy online fórumon alaposan kivesézték a témát a felhasználók, amikor egy férfi megkérdezte, egyáltalán lehetséges-e minimális összegből összedobni egy ebédet. Valószínűleg maga is meglepődött a hozzászólások mennyiségén; és azon, hogy milyen leleményesek a háziasszonyok.
1. Hobó ebéd
Egy férfi azt mondta, ezt a receptet akkor szokta elővenni, amikor sátorozni megy a haverokkal. Kell hozzá húsz deka darált hús, egy fej hagyma, egy répa, két szem krumpli és pár cikk fokhagyma. Az összes hozzávalót becsomagolja alufóliába, majd a parázsra dobja. Pazar, laktató, nem kell vele sokat vacakolni, és finom. Sütőben is elkészíthető.
2. Krumpli sajttal megbolondítva
Egy fiatal, egyedülálló nő azt írta, ha kifut a pénzből, hó végén gyakran elkészíti ezt az ebédet. Fél kiló krumpli, tíz deka sajt és pár szelet felvágott vagy bacon kell hozzá. Egy tepsibe felsorakoztatja a cikkekre vágott krumplikat és a felvágottat, majd a tetejére szór egy kis sajtot – és 180 fokon, húsz perc alatt megsüti a sütőben. Laktató, finom, és szuper olcsó. Ha van otthon tejföl, azt is tálal hozzá, eszméletlenül feldobja.
3. Hó végi spagetti
Ha van otthon tészta, akkor minden van, írta egy idősebb nő. Nem feltétlen kell a spagettire hús: ő megszokott pirítani egy kis fokhagymát némi olajban, erre rányom egy natúr tömlős sajtot, megborsozza, tesz rá zöldfűszereket; és ezt az öntetet locsolja a spagettire.
4. Lakoma két csirkecombból
Van, hogy nem lehet telepakolni a kosarat hússal a boltban; egy ravasz anyuka azt mondta, ilyenkor megvesz a legolcsóbb csirkecombból két darabot. Ezt otthon kicsontozza, felkockázza a húst, és megpárolja hagymával és fokhagymával. Ha vannak otthon zöldségek (cukkini, paradicsom, répa), azt is tesz hozzá. Egy bögre rizst szokott főzni hozzá. A férje és a kislánya is imádja, és soha nem panaszkodtak, hogy éhesek maradtak volna.
5. Görög krumpli
Úgy néz ki, a burgonya valóságos életmentő hozzávaló hó végén, legalábbis egy másik háziasszony is azt mondta, ha kifogynak a pénzből, ezt szokott sütni. Először az olajban üvegesre süt egy kis hagymát; ettől a trükktől olyan piros lesz a krumpli, mint az éttermekben. Ezután megpirítja a hagymás olajban a burgonyát, és amikor már majdnem készen van, tesz hozzá frissen facsart citromlét, fokhagymát, sót és borsot. Ahogy írta, vacsorára szokta elkészíteni, és a gyerekek imádják.
6. Tojással megbolondított konzervbab
A babkonzerv általában olcsó, és gyorsan elkészíthető, írta egy egyedülálló nő, akinek soha nincs ideje főzni, és sokszor pénze sem marad hó végére. Így készíti: a babot leszűri, tesz rá egy konzerv paradicsomszószt, és tíz percig főzi. Utána jöhetnek a fűszerek: egy kis csipet szurokfű és bazsalikom, sok fokhagyma és bors. A fűszerek után ráüt két tojást, és összefőzi. Hozzátette, hogy ha nincs otthon tojás, akkor is laktató és finom. Rozskenyérrel szokta tálalni.
7. Cukkinis tészta
Egy kollégista srác szerint igazi túlélőrecept ez, ráadásul a csajok mindig lehidalnak tőle, milyen jó szakács. Két közepes cukkini és pár szem paradicsom és hagyma, no meg tészta kell hozzá. A cukkinit lereszeli vagy vékonyra szeleteli, és olajon megpárolja. Amikor félig megpuhult, ráteszi a paradicsomot és a hagymát, és a fűszereket: bors és fokhagyma. Laktató, finom, olcsó, és talán még egészséges is, tette hozzá.