Létrehozva: 2019.11.22.

5 egyszerű sport, ami tényleg sokáig fiatalon tart

Nem csak a tökéletes étrend a fontos az egészséges és hosszú élethez, hanem a mozgás is. Összegyűjtöttük azokat a mozgásfajtákat, melyeket a szakemberek a hosszú élet titkának tartanak.

Szerző Sors Edina

Öt különböző mozgást vizsgáltak az elmúlt időszakban különböző kutatási csoportok, és arra a következtetésre jutottak, hogy rendszeresen végezve ezeket a tevékenységeket, csökken a vérnyomás, a koleszterinszint és a szívbetegségek kockázata is kisebb. Tanulmányaik során rámutattak, hogy a rendszeres mozgás nem csak a hosszú élet titka, de a minőségi élet feltétele is. Hiszen nem csak fizikailag, de lelkileg is tartalmasabbá teszi a hétköznapokat. Ha sokat mozgunk, könnyebben tudjuk kezelni a stresszhelyzeteket, kisebb az esélye annak, hogy depresszióba esünk. Mutatjuk, melyik mozgások közül érdemes választani, és beépíteni a mindennapokba.

  • Futás

  • Fotó: 123 RF

    A rendszeres futás időtartamától és tempójától függetlenül is csökkenti a szívproblémák miatti halálozások kockázatát- állapította meg a British Journal of Sports Medicine által közzétett kutatás. Ennek során huszonháromezer, 6-35 év közötti embert vizsgáltak meg, és megállapították, hogy még a heti egyszeri futásnak is hatása van, az emberi szervezetre.

    2. Úszás


    Fotó: 123RF

    A Swim England 2017 évi tanulmánya szerint a rendszeresen úszóknál 28%-kal alacsonyabb a korai halálozás kockázata, és 41%-kal kisebb az esélyük, hogy a stroke-ban vagy szívbetegség miatt halnak meg. Az úszás továbbá nem csak fizikailag segít az egészség megőrzésében, hanem a mentálisan is hozzájárul a kiegyensúlyozott hétköznapokhoz. Szinte minden korosztálynak remek aktív tevékenység. Idősebb embereknél hozzájárul a szellemi és testi frissességhez, de gyermekeknél is fejleszti a kognitív képességeiket és az izomzatot is.

    3. Tenisz


    Fotó: 123 RF

    Dr. James O'Keefe kardiológus szerint a tenisz és a tollaslabda is a hosszú élet egyik titka. A páros vagy csapatban töltött mozgásformáknak van egy sajátos előnye, a fizikum karbantartása mellett, erősítik a társas kapcsolatokat is. A tenisz azért emelkedik ki a többi mozgásforma közül ebben az összehasonlításban, mert folyamatos interakciót követel meg a felektől. Emellett jól átmozgat, természetes módon hoz létre érzelmi kötődést két ember között, vagy segít ennek a kötődésnek az elmélyítésében, nemcsak párok, hanem kollégák között is.

    4. Jóga


    Fotó: 123 RF

    Az American College of Cardiology vizsgálatai alapján a jóga is azon mozgásformák közé tartozik, melyek hatására csökken a szívbetegség kockázata. A jóga lehetővé teszi a mély pihenést, így az anyagcsere, a szívverés és a szív terhelése kisebb lesz. Ráadásuk csökken a stresszel kapcsolatos hormonok szintje is a szervezetben, sőt a vérnyomás is. A jóga légzés segítségével lehetőség nyílik a légzési problémák enyhítésére. A mozgás során növekszik a sejtek oxigén felvétele, ide értve a zsírsejteket is. Ez gyorsabb oxidációt, a zsírsejtek gyorsabb elégetését teszi lehetővé, ami a koleszterinszint csökkenésével jár.

    5. Gyaloglás


    Fotó: 123 RF

    A British Journal of Sports Medicine tanulmánya szerint a rendszeres természetjárás, gyaloglás 18%-kal csökkenti a korai halálozást. De a gyaloglás serkenti a kreativitást, segít a fogyásban, csökkenti a cukorbetegség kockázatát, rendszert visz az anyagcserébe, jobb hangulatot teremt. Idős korban is végezhető, remekül karban tartja az agy működését is.

     

     

     

     

     

    Szerző Sors Edina

    Ez is érdekelhet

    origo.hu

    Újabb, borzasztó dolog derült ki a gyorsételekről

    origo.hu

    Elképesztő fotók kerültek elő Szandi múltjából

    borsonline.hu

    Teljes siker, buknak a 18 éves magyar úszónőre a tengerentúlon

    mandiner.hu

    Macron berúgta az ajtót: „Európának meg kell mutatnia, hogy nem Washington ölebe”

    life.hu

    Elkpesztő, ahogy Meg Ryan kinéz: friss fotók készültek a színésznőről

    magyarnemzet.hu

    Gyurcsány azt tette, mint a gyöngytyúk azzal a bizonyos testnedvvel

    origo.hu

    Az aljas zenediktátor évekig kínozta, az élete tönkrement, borzalmas kínok közt halt meg

    mindmegette.hu

    Puha, édes tészta, különleges formában: így készül a budai kuglóf

    origo.hu

    Elárasztanak minket a poloskák, ilyen veszélyesek még sosem voltak

    ripost.hu

    Hajrá: Liverpool! Szoboszlaiék az élen, csodacsapatot is megelőznek

    ripost.hu

    Házasság első látásra: Petra és András újra együtt!

    Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
    Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
    Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
    -

    További cikkek

    YESSS

    Olaszország legkiválóbb múzeuma adott otthont a magyar alkotásoknak a Milan Design Week alatt

    YESSS

    Egyetlen farmerben járnak idén nyáron a francia nők, válaszd ezt te is!

    YESSS

    Nagy visszatérő: ez a farmer lesz a tavasz befutója

    YESSS

    Idén nyáron öltözz Nanushkába! Ezek lesznek a legmenőbb darabok

    YESSS

    Felrobbant a TitkTok, ez lesz 2024 legdivatosabb hajszíne! Vigyázz, ha tényleg kipróbálod

    YESSS

    Itt az új mikrotrend: figyeld a tornacipőt!

    YESSS

    Katalin hercegné bájosan mutatja meg a friss divatot

    YESSS

    Ez a bikini lesz a nyár legnagyobb divatja