Magasról tesznek a görögök a FIFA fenyegetésére

Hiába minden, a kormány szembeszállt a FIFA-val és az UEFA-val. Beavatkoztak a görög szövetség ügyeibe, mert a kupameccseken veszélyben érzik a közrendet.

Magára haragította a Görögország a Nemzetközi és az Európai Labdarúgó-szövetséget. Márciusban már a FIFA és az UEFA is erélyesen reagált arra, hogy a hellének a szurkolói botrányok miatt felfüggesztették a nemzeti kupasorozatukat.

A sportág vezető szervezetei többek között azzal fenyegetnek, hogy kizárják a görög csapatokat, ha a politika továbbra is beavatkozik a futballügyekbe. Ennek ellenére most megerősítették a döntést.

„Harcolni fogunk azért, hogy elfogadják a döntésünket, amely nézetünk szerint jogszerű.

A közrend komoly problémájáról szól az ügy. Továbbra is mindent megteszünk, hogy megfékezzük az erőszakot. Nincs más választásunk, máskülönben kiszolgáltatjuk magunkat a zsarolásnak.

A döntésünket kizárólag az igazságszolgáltatás változtathatja meg, de a bíróság előtt meg fogjuk védeni a lépéseinket”

- mondta Sztavrosz Kontonisz helyettes sportminiszter, aki szerdán tárgyal a FIFA és az UEFA küldöttségeivel. Õk nem nézik jó szemmel, ha a politika bárhol is beleszól a futballügyekbe. Az autonómiájában megsértett görög szövetség hiába tiltakozik a kupameccsek betiltása ellen. Azzal érvelve nyújtottak be fellebbezést, hogy a kormány döntése alkotmányellenes és törvénytelen.

A drasztikus lépést - sok hasonló után, utolsó cseppként a pohárban - a PAOK Szaloniki és az Olimpiakosz Pireusz elődöntőjét (1-2) kísérő botrányok váltották ki. A 89. percben a hazai huligánok a pályára özönlöttek, törtek-zúztak, gyújtogattak és dobálóztak, a vendégcsapat edzőjét, Marco Silvát is "megkínálták" egy pohár sörrel.

A PAOK-ot a szövetség 100 ezer euró pénzbírságra, a bajnokságban 5 pont levonásra, és három zártkapus meccsre büntette.

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!