Létrehozva: 2016.02.15.

Kazah milliárdosok irányítják a focivilágot?

Egyre több érdeket sért a titkos szerzõdéseket, FIFA-szabályokba ütközõ záradékokat kiszivárogtató Football Leaks munkássága. A portugál csoportra már világhírû focisták, klubok, cégek vadásznak. A szálak Kazahsztánig nyúlnak.

A Football Leaks titkos megállapodásokat, helyenként FIFA-szabályokba ütköző záradékokat szivárogtat ki. Állításuk szerint a korrupció ellen küzdenek, azt szeretnék, ha minden átlátható lenne a futballvilágban. Az érintetteknek persze ez nem tetszik.

A %RIPOST% már beszámolt arról, hogy a Real Madrid játékosának, Toni Kroosnak a szerződését nyilvánosságra hozták, de azt is megtudták, hogy David de Gea mennyit keresett volna a királyi gárdánál. Sőt, a portugál csoport jóvoltából immár az is egyértelmű, hogy Gareth Bale vagy Cristiano Ronaldo került-e többe a Realnak.

Mi köze a kazahoknak a futballelithez?

Emellett a Manchester United, a Zenit, az FC Porto és a Sporting kényes ügyeiről is lerántották a leplet, vagyis valóban a nemzetközi futballelitet szorongatják. Az érintett klubok, cégek mellett például Kroos és Mesut Özil is pert indít ellenük.

Viszont világsztárok ide, mamutklubok oda, a szálak fura mód a világ 9. legnagyobb területű országaként is futballtörpének számító Kazahsztánba vezetnek.

A közép-ázsiai ország az európai orosz területektől egészen Kínáig húzódik. Futballját másfél évtizede sorolják Európához, addig az ázsiai szövetséghez tartozott. A válogatott szinten a "futottak még" kategória (szövetségi kapitányunk, Bernd Storck sem segített rajta korábban), még ha a mieinket most áttételesen ők ütötték is el a legjobb csoportharmadik helytől az Eb-selejtezőkön.

 

(Kattints! Folytatás a következő oldalon!)


Ellenben klubszinten, a világméretű reklámra vágyó, olimpiai rendezésre is pályázó Kazahsztán zászlóshajója, az FK Asztana ősszel robbantott a Bajnokok Ligájában. A legnagyobb állami vállalatok - a postától az olaj- és gázkonszernig - pénzével mesterségesen telepumpálva. Megérte, első közép-ázsiai csapatként jutott a főtáblára, ahol döntetlent játszott a Benficával, az Atlético Madriddal, és nem bírt vele a Galatasaray sem.

A jó informátorokkal, titkos anyagokat csepegtetve dolgozó Football Leaks először azzal robbantott, hogy a Twente kapcsolatát kezdték firtatni a futballvilág egyik legbefolyásosabb vállalatával, a kazah hátterű Doyen Sportsszal.

A holland klub 2014-ben megegyezett velük, hogy hét játékosuk átigazolási jogát 5 millió euróért eladják a Doyennek. A szerződést még azelőtt kötötték, hogy a FIFA megtiltotta volna a harmadik fél tulajdonjog-birtoklását.

Már vadásznak a Football Leaksre

A Doyen mögött főképp kazah milliárdosok állnak, és természetesen nem tetszik nekik a Football Leaks munkássága, hiszen folyamatosan korrupciót emlegetnek velük kapcsolatban.

A kazahok most azt állítják, hogy a portugál oknyomozó csoport megzsarolta őket: egymillió eurót kértek a további hallgatásért cserébe, hiszen lenne még miről beszámolniuk - írta a Mirror.

A Doyen emailekkel bizonyítja, hogy a Football Leakstől kapták a zsaroló levelet. A portugálok tagadnak, és azt híresztelik, a rendőrség mellett egy magánnyomozó céget is rájuk állított a Doyen, amely kőkeményen vadászik a csoportra.

Közben a FIFA hivatalosan üdvözölte a Football Leaks tevékenységét, ami alapot adhat a folytatásnak: ha a szövetség a csoport mellé áll, a java csak most következik...

Ez is érdekelhet

origo.hu

Szánalmasan sikertelen lett Magyar Péter akciója, alig néhány százan tüntikéztek

origo.hu

Itt van Oroszország feltétele a békéhez!

borsonline.hu

Az unokatestvérem nem hívott meg az esküvőjére - bosszúból 700 ezer forintot számláztam ki neki

mandiner.hu

Baloldali gyermekvédelem: néhány héttel Varga Judit megrázó nyilatkozata után Magyar Péter már „reagálni képes rendőri egységeket” követel

metropol.hu

Hilda: “Van, amit teljesen másképp éltem meg”

hirtv.hu

Növelni tudta támogatottságát Trump a fiatalok körében

origo.hu

Katasztrófával fenyegeti a NATO-t Oroszország

astronet.hu

Májusi angyalhoroszkóp 2024.: a Fény angyalai üzennek nekünk

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

TÜZELŐÁLLÁS

Megviselik az események, Szoboszlai eltűnt az emberek elől

TÜZELŐÁLLÁS

"Egyetlen komoly ellenfél" - születésnapi ajándék lenne az olimpia a legendás kapitánynak

TÜZELŐÁLLÁS

Dárdai Pált az önvédelem vezérelte, jól tette, hogy faképnél hagyott mindenkit

TÜZELŐÁLLÁS

Kalasnyikovval tartotta rettegésben a párját: átélt borzalmairól pakolt ki a világbajnok exe

TÜZELŐÁLLÁS

„Húzz már el innen!” – Szoboszlait nem kímélik, betelt a pohár a szurkolóknál

TÜZELŐÁLLÁS

Hiába toloncolták ki, Boris Becker a börtön után nagy húzásra készül

TÜZELŐÁLLÁS

„A nyerés tudományát gyakorolni kell” - először járt Párizsban a magyar világbajnok