TREZOR

Meghökkentő, de nem mindenütt kötelező elfogadni a húszezrest!

A boltok, vendéglők akár vissza is utasíthatják a nagy címletû pénzzel való fizetést. Ezt a szabályt csak kevesen ismerik.
címkék:

Pedig van ilyen. A boltokban nem kötelező elfogadni az áru értékéhez képest túlságosan nagy címletű pénzt. Az ezzel kapcsolatos szabályokat a vs.hu bogarászta ki.

Köteles elfogadni, de mégse

A Magyar Nemzeti Bank  rendelete így szól: „A készpénzben történő fizetések során az MNB által kibocsátott forintbankjegyeket és –érméket mindenki köteles névértéken elfogadni. Ez a rendelkezés azonban nem zárja ki azt, hogy a különböző termékek, szolgáltatások árának megfizetésekor ésszerű keretek között érvényesüljenek az adott fizetés körülményeinek sajátosságai, így például visszautasítható a bankjegyek és érmék elfogadása, ha a kereskedő az áru értékénél aránytalanul nagyobb címletből nem tud visszaadni.

Gumiszabály!

De hogy mit jelentenek az ésszerű keretek, az meglehetősen relatív fogalom. Ahogy írják: Nincs konkrét értékhez kötve, hogy mikor kell elfogadni mondjuk a húszezrest és mikor nem, az aránytalanul nagyobb címlet fogalma tehát ebben az esetben gumiszabály.

Csak az segíthet, ha mondjuk egy doboz gyufát veszünk és húszezressel akarunk fizetni, ha szép udvariasan kérleljük a boltost. Azt vagy igen vagy nem...

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?