TREZOR

Beindult a Babakötvénybiznisz

Egy hónap alatt egymilliárd forinttal nőttek a Babakötvény-befizetések. A pénzintézetek is meglátták a bababizniszben a kecsegtető üzleti lehetőséget, sokfajta megtakarítást ajánlanak azoknak a szülőknek, akik gondoskodni szeretnének és tudnak gyermekeik jövőjéről.
  • Szerző: Ripost

Minden korábbinál sikeresebb állampapír-értékesítésről számolt be az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK): több mint 300 milliárd forint ömlött a kötvényértékesítés eredményeként a kincstárba. A lakosság 112 milliárddal növelte kötvényállományát. Legkapósabb a Kamatozó Kincstárjegy volt (84 milliárd), a Kincstári Takarékjegy (9 milliárd), míg az éven túli lejáratú papírok közül a Prémium Magyar Államkötvény fogyott leginkább (14 milliárd). Tetemesen, egymilliárd forinttal növekedett a Babakötvény-állomány is – derült ki az ÁKK sajtóközleményéből

 

42500 forintos ajándék az újszülöttnek

A Babakötvényeket a 2006. január elseje óta született gyermekek részére vásárolhatják a hozzátartozók, s az ide befizetett összegek hozamaival és az állami támogatással együtt a gyermek nagykorúvá válásakor váltható készpénzre. A megtakarítás jogszabályban meghatározott célokra - többek között tanulmányokra, lakhatásra, pályakezdésre, gyermekvállalásra - fordítható.

 

Állami támogatás 18 éven át

A Babakötvényekhez a gyermek születésekor az állam részéről automatikusan jóváírt 42 500 forintos támogatás adja meg a kezdő löketet, amit a következő 18 év alatt a hozzátartozók befizetései gyarapíthatnak. E befizetéseket további tíz százalékkal, maximum évente 6000 forinttal fejeli meg az állam, és természetesen a Babakötvény is – mint minden állampapír – hozamot is termel, a mindenkori ötéves államkötvényhozammal megegyező mértékben.  Mindent összevetve, tetszetős hozammal kecsegtet ez a konstrukció. Ha ehhez még hozzátesszük, hogy államilag garantált, gyakorlatilag kockázatmentes befektetésről van szó, már érthető a márciusi egymilliárd forintos vásárlási kedv.

 

Webkincstár 24 órában

 

Az ÁKK a Babakötvények népszerűsítése érdekében honlapot is üzemeltet: a Babakötvény portálon minden fontos információ megtalálható. A legkényelmesebben  a Webkincstáron és a Mobilkincstáron keresztül lehet Babakötvényt venni.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?